Kvinta i EU: Svi građani imaju pravo na mirna okupljanja

Kvinta zastave
Foto: KoSSev

„Građani imaju pravo na mirno okupljanje, kao i odgovornost da obezbede da takva okupljanja budu mirna i da ne postanu nasilna“, oglasile su se države članice Kvinte i EU, neposredno pre početka protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, a zbog, kako je iz Beograda početkom nedelje najavljeno, odluke da se po drugi put za ovu godinu, srpskim državljanima na Kosovu ne dozvoli da glasaju na srpskim izborima, održao se danas u podne na ulicama ovih gradova.

Pre samog početka protesta, šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i Evropske unije poručili su da su upućeni u najavljene proteste, izrazivši zabrinutost zbog, kako su naveli, „rizika od eskalacije ili nasilja“.

Istakavši da svi imaju pravo na mirne proteste kako bi se glas naroda čuo, shodno tome pozvali su organe za sprovođenje zakona da se pobrinu da okupljanja prođu u miru.

„Među našim zajedničkim demokratskim vrednostima su pravo na mirno okupljanje i da se naš glas čuje, prava koja su organi za sprovođenje zakona odgovorni da štite“, navodi se u reakciji zemalja Kvinte i EU, koju je na Fejsbuku objavila ambasada SAD u Prištini.

Organi za sprovođenje zakona, kako su naglasili u saopštenju, imaju obavezu da čuvaju javni red, ali i da to čine bez kršenja demokratskih principa slobode govora i okupljanja.

Istovremeno, Kvinta i EU takođe još jednom pozivaju Prištinu i Beograd da se uzdrže od bilo kakve retorike ili akcije koje bi mogle povećati tenzije.

Kako su izgledali današnji protesti u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici pogledajte i pročitajte u:

Jevtić sa protesta u Gračanici: Nećemo da ćutimo, ovo je naša demokratska borba

Lazarević: Srpska lista pažljivo da pročita tekst, pre nego prozove KoSSev i dezinformiše javnost

Izbori nestali sa agende protesta, „samosuspendovali“ se zbog sudije

Autobusi RKS, KM, ČA i BG ušli u K.Mitrovicu, protest počinjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.