Jevtić sa protesta u Gračanici: Nećemo da ćutimo, ovo je naša demokratska borba

FOTO: Radio Kim

Na protestu koji je danas u Gračanici organizovan zbog odluke kosovskih vlasti da se ne omogući glasanje na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima, okupilo se nekoliko hiljada građana iz srpskih sredina južno od Ibra. Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste je poručio da Srbi više neće tolerisati institucionalno nasilje koje nad njima sprovodi vlast u Prištini.

Protestna šetnja u kojoj su bili Srbi sa centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i Sirinićke Župe počela je od manastirskog dvorišta a završena je u dvorištu Doma kulture. Demonstranti, među kojima su bili predstavnici i srpskih i kosovskih institucija nosili su različite transparente, ali je najupečatljivija poruka bila „Mirom protiv Kurtijevog nasilja“.

U protestnoj šetnji bili su radnici kosovskih opština, Privremenih organa, zdravstva, školstva i institucija kulture. Oni koji su u Gračanicu došli iz drugih sredina organizovani su autobusima i vozilima. U školi u Gračanici danas su zbog ovog okupljanja učenici nižih razreda gubili pojedine časove, a sa svojih radnih mesta izašli su i zdravstveni i opštinski radnici.

„Došao sam da podržim Srbiju i predsednika Vučića zato što su kosovske vlasti zabranile srpske izbore na Kosovu. Ići ću da glasam gde god treba. Došao sam danas na protest u svojoj organizaciji sopstvenim automobilom. Svojevoljno smo danas na protestu“, kazao je Dušan Katić iz Raniluga.

„Pogađa me to što ne mogu da glasam. Moraću da idem u Kuršumliju da glasam, a znate li koliki su to izdaci? Ne znam da li će biti organizovan kolektivni odlazak do Kuršumlije“, kaže meštanin Gračanice.

„Došla sam iz Gnjilana da izrazim protest zbog glasanja. Zaposlena sam u zdravstvu i sa kolegama smo došli organizovano“, kazala je Jagoda Denić.

„Ovo nije Albanija, nego Srbija. Ako nam ne dozvole da u našim sredinama glasamo na izborima ićićemo u Kuršumliju. Još ne znam da li postoji organizovan prevoz do glasačkih mesta u Srbiji“, kaže Predrag Milovanović.

Nakon šetnje, novinarima koji su pratili ovaj događaj obratio se Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste. Najpre je javnost izvestio da su srpske sudije i tužioci sa severa Kosova od danas pa do daljnjeg napustili svoja radna, a razlog tome je suspenzija predsednice Osnovog suda Ljiljane Stevanović.

„Neko konstantno pokušava na različite institucionalne načine da ugrozi život Srba na ovim prostorima. Neko koristi institucije kriminalizuje nas i kao političke predstavnike i kao narod. Neko želi da nas predstavi da smo mi, ne znam kakvi, kriminalci. Pod plaštom borbe protiv korupcije se sprovode određeni procesi kroz koje imamo kršenje evidentnih zakona i ljudskih prava i to nikome ne smeta“.

Jevtić je ponovio i ono što su srpski predstavnici rekli i u razgovoru sa predsednikom Srbije, a to je da je srpskom narodu na Kosovu „dogorelo“.

„Dakle, mi nećemo da ćutimo nad tim i takvim nasiljem i ova poruka danas i ova današnja šetnja i sve što radimo je upravo usmerena ka tome da ne želimo da ćutimo i ne želimo da našom ćutnjom potvrdimo da se slažemo sa tim tim i takvim nasiljem. Dakle, ovo je naša demokratska borba protiv tog nasilja i ovo je naša vrlo jasna poruka da nećemo da ćutimo. Dakle, da želimo samo da budemo slobodni građani koji žele da žive ovde i koji žele da uživaju sva ljudska i demokratska prava u 21. veku“, kazao je Jevtić.

On je podsetio da su srpski politički i predstavnici različitih institucija na Kosovu predložili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da žele da napusti institucije ali da se on sa tim nije složio. Tu mogučnost ne isključuje i dalje ali će odluke o tome, kako je naveo, doneti u konsultacijama sa Vučićem.

„Ostavljamo prostora da prevaziđemo ovu situaciju i ostavljamo prostora da se sa institucionalnim nasiljem prestane već koliko sutra“.

Jevtić je kazao da od predstavnika međunarodnih institucija traže zaštitu srpskog stanovništva kojima se, kako je istako, uskraćuju sva ljudska i demokratska prava, pa i pravo na glasanje.

„To je samo još jedan dokaz nedvosmislenog plana vlade Kosova da se Srbi sa Kosova iz dana u dan sve više unize i na taj način i tim institucionalnim nasiljem, sa ovih prostora proteraju“, kazao je Jevtić.

Na pitanje da li će Srbi sa Kosova organizovano odlaziti na glasanje u centralnoj Srbiji, Jevtić je kazao da će tu odluku doneti u narednim danima.

Radio Kim

A kako je današnji protest protekao u severnom delu Mitrovice pročitajte ovde:

Lazarević: Srpska lista pažljivo da pročita tekst, pre nego prozove KoSSev i dezinformiše javnost

Izbori nestali sa agende protesta, „samosuspendovali“ se zbog sudije

Autobusi RKS, KM, ČA i BG ušli u K.Mitrovicu, protest počinjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.