Autobusi RKS, KM, ČA i BG ušli u K.Mitrovicu, protest počinje

Vest je ažurirana

U Kosovskoj Mitrovici i Gračanici upravo su počeli iz Beograda najavljeni protesti Srba protiv odluke da se, po drugi put za ovu godinu, srpskim državljanima na Kosovu ne dozvoli da glasaju na srpskim izborima. I dok srpska strana, uz zemlje Kvintu prst upire na kosovske vlasti, za ovakvu odluku Priština posle početnog odbijanja tvrdi da ona nije zabranila glasanje, ali da je izostao dogovor sa Beogradom. Pratite prenos uživo sa KoSSev-om.

U centru grada okupljeno je više stotina građana, a svakog trenutka taj broj se sve više povećava.

Pred sam početak protesta, iz pravca Zvečana na ulazak u Kosovsku Mitrovicu, pristiglo je i najmanje deset autobusa sa registarskim oznakama RKS, KM, ČA i BG. Svaki autobus bio je označen rednim brojem. Najveći redni broj koji smo videli je 30.

Među prisutnima na protestu su pretežno i zaposleni u javnim institucijama na Severu Kosova.

Građani koji pristižu, nose srpske zastave i transparente, a na jednim od njih piše: „Samo hoću svoja ljudska prava“.

Na čelu kolone koja je upravo započela šetnju, nalaze se čelnici Srpske liste, koji nose transparent „Kurti srušio si Briselski sporazum, srušio si sve!“.

Ostali učesnici protesta u koloni nose trasparente: „Naša ognjišta i decu čuvamo mirom“, „Kurti nas neće oterati sa KiM“, „UN 1244 HELP“.

Za sada niko se ne obraća i oni koračaju u tišini.

Šta je poručio predsednik Srpske liste sa protesta, pročitajte u: Izbori nestali sa agende protesta, „samosuspendovali“ se zbog sudije

Za razliku od prethodnih protesta, kada je na početku šetališta bila postavljana bina, ovog puta ni nje nema.

Takođe, vidljivo je prisustvo Kosovske policije u gradu i na izlazu ka Zvečanu, koji regulišu pre svega saobraćaj za pešake, s obzirom na to da je u glavnoj ulici zaustavljen motorni saobraćaj.

U špalirima sa strane, vidljive su manje grupice građana koji posmatraju aktiviste Srpske liste i zaposlene dok koračaju.

U ovim trenucima učesnici protesta kreću se ka glavnom mostu.

Prisutno je više medijskih ekipa, kako lokalnih, tako i iz Srbije, ali i iz Prištine.

Protest je takođe u isto vreme počeo i u Gračanici.

Kao što je uobičajeno kada se organizuju protesti Srpske liste, tako i danas neposredno pre okupljanja građana u severnom delu Mitrovice, zatvoreni su svi kafići i lokali u celom gradu.

Naposredno pre početka ovog protesta, u medijima su se pojavili natpisi da su specijalne jedninice Kosovske policije oklopnim vozilima krenule ka severnom delu Mitrovice i to upravo zbog informacija o protestima. Natpise je ubrzo demantovao portparol KP, Baki Keljani, rekavši da su u pitanju „uobičajene aktivnosti policije“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.