Razrešen i zamenik ministra osuđen za zloupotrebu službenog položaja

Haradinaj i ministar javne uprave
FOTO: Ramuš Haradinaj, Fejsbuk

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj danas je razrešio dužnosti i zamenika ministra javne administracije Bujara Nerjovaja. Nerjovaj je u ponedeljak uslovno osuđen na šest meseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, prenela je „Zakletva za pravdu“.

Haradinaj je u objavi na Fejsbuku naveo da je i Nerjovaj razrešen dužnosti na sopstveni zahtev, kao i dojučerašnji politički savetnik kosovskog premijera, osuđenik Suljejman Seljimi.

Nerjovaj je razrešen dužnosti u cilju nastavka sudskog postupka, naveo je Haradinaj.

Bivši direktor opštinskog inspektora u Prizrenu, a dosadašnji zamenik ministra javne administracije, Bujar Nerjovaj, u ponedeljak je uslovno osuđen na šest meseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, prenela je „Zakletva za pravdu“.

Ova kazna neće biti izvršena ukoliko Nerjovaj ne izvrši krivično delo u narednih godinu dana.

Nerjovaj je bio optužen da u svojstvu direktora opštinskog inspektorata u Prizrenu tokom perioda 2011-2013 nije obezbedio uslove za izvršenje zaključaka izdatih od strane građevinskih inspektora za obavezno rušenje nadgradnji kao i zaključke o izgradnji četiri hotelska objekta u blizini trga „Šadrvan“ u Prizrenu.

Prema optužnici, objekti su izgrađeni bez dozvole ili suprotno datim dozvolama, u prvoj zoni istorijskog centra u Prizrenu čime je oštećeno kulturno i arhitektonsko nasleđe istorijskog centra Prizrena, dok je zbog neplaćanja obaveza budžet opštine Prizren oštećen za 36,143.00 evra, prenela je „Zakletva za pravdu“.

Podsećamo, sredinom maja Američka ambasada u Prištini oglasila se saopštenjem u kojem su izrazili duboku zabrinutost zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba na visokim pozicijama u vladi od strane Vlade Kosova – uključujući osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična dela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti.

„Nekvalifikovani pojedinci, one koje je pravosuđe kaznilo ili aktivno krivično goni za teška krivična dela, kao i oni koji su pokazali spremnost da postupaju nekažnjeno i zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja nemaju šta da rade na javnim funkcijama“, poručili su iz ambasade.

Američka ambasada u Prištini, pozvala je „građane Kosova, kao i njihove lidere, da razmisle o tome kakvo lice žele da Kosovo pokaže svetu“. Kosovske lidere pozvali su da „ozbiljno shvate ovo pitanje i zaustave i preokrenu ovaj trend u imenovanjima pojedinaca, čiji izbor izgleda unapređuje kratkoročne političke ciljeve, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibilitet države“, naveli su u saopštenju. 

Optužnice protiv trećine čelnika kosovske vlade 

Podsećamo, do kraja prošle godine trećinu čelnika vlade kojom rukovodi Ramuš Haradinaj krivično su gonili kosovski organi vlasti. Ova vlada imala je sedam od 22 ministra protiv kojih su pravosudni organi Kosova podigli optužnice zbog različitih osnova sumnje o zloupotrebi položaja, posedovanju oružja i nezakonitom zapošljavanju, saobraćajne nesreće…

Pored ministra unutrašnjih poslova, Ekrema Mustafe, optuženi su još: ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, koji je i pre imenovanja bio optužen za neovlašćeno posedovanje oružja, Palj Ljekaj, ministar za infrastrukturu, Besim Bećaj, ministar za inovacije i preduzetništvo, Rustem Beriša, ministar bezbednosnih snaga, ministar ekonomskog razvoja, Valjdrin Luka i zamenik premijera i ministar za dijasporu, Dardan Gaši. U međuvremenu Luka je proglašen nevinim od strane Osnovnog suda u Prištini, ali predmet je poslat Apelacionom sudu.

Pored sedam ministara, podignute su bile i optužnice protiv dva zamenika ministra.

Na listi lica sa optužnicama i hapšenih – aktuelnih visokih zvaničnika bili su i danas razrešen zamenik ministra Bujar Nerjovaj, te zamenik ministra za regionalni razvoj, Musa Cena, obojica iz redova stranke Ramuša Haradinaja – AAK.

Detaljnije o ostalim zvaničnicima Kosovske vlade i optužbama čitajte u vestima:

Nova optužnica protiv visokog zvaničnika vlade Ramuša Haradinaja 

Nova optužnica protiv visokog zvaničnika vlade Ramuša Haradinaja

„Slučaj ‘Mađuni’ najbolji primer zarobljene države“

KOHA: Ministri sa optužnicama u Vladi Kosova kriju se iza pravnih praznina

Uhapšen Haradinajev zamenik ministra, policija potvrdilaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.