Raspušten šesti saziv Skupštine Kosova, predstoje sedmi parlamentarni izbori

raspuštanje skupštine
FOTO: Printscreen, RTK2

Skoro mesec dana nakon ostavke kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, Kosovska skupština izglasala je predlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine. Predlog je usvojen sa 89 glasova „Za“, dva glasa protiv i jednim uzdržanim glasom. Kosovska javnost sada očekuje da kosovski predsednik Hašim Tači postupi po ustavnim obavezama i raspiše sedme vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sednici.

Vest o raspuštanju Skupštine Kosova pozdravio je i američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet.

„Skupština je napravila važan korak ka formiranju nove vlade. Kampanja u kojoj će kandidati ponuditi sveže ideje  o pregovorima sa Srbijom, vladavini prava i ekonomskom razvoju će osigurati da Kosovo ne izgubi dodatno vreme  za izgradnju osnove za budućnost“, napisao je Kosnet na svom Tviter profilu.

Hoti: PAN vlada kulminacija nepotizma

U kratkoj debati koja je prethodila glasanju o drugoj tački dnevnog reda, odnosno predlogu za raspuštanje kosovske skupštine, šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), poručio je da će vlada PAN otići u istoriju kao najobimnija, ali i kao vlada čiji su zvaničnici suočeni sa optužnicama. Naveo je i da je ova vlada, ali i predsednik pokušala da vodi neustavan dijalog sa Srbijom, te da politički konsenzus oko dijaloga nikada nije postignut.

Problema je bilo i u spoljnoj politici, podsetio je Hoti, ukazavši na to da građani Kosova i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a da Kosovska policija nije deo međunarodne organizacije INTERPOL.

Sednici koje je zakazana početkom meseca je prethodilo više nedelja političkog previranja u Prištini, a u pripremi za vanredne izbore do sada je formalizovana jedna predizborna koalicija – između AAK Ramuša Haradinaja i PSD Špenda Ahmetija.

Na današnjoj sednici usvojen je i Zakon IPA o finansiranju Evropske unije sa 101 glasom „Za“.

Prema spekulacijama u medijima, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore (22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar) kosovski predsednik je već odabrao poslednji. Ocenu da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti zakazani za 6. oktobar, izneo je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Povezani članci:

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog

Novi izbori na Kosovu ili rekonstrukcija vlade?

Tači traži od Koalicije PAN da predloži kandidata za novog premijera, Veselji odbio, izbori za njega izvesni

Izbori na Kosovu: Da li će doći do koalicije dve najveće opozicione stranke

Isa Mustafa reizabran na mesto lidera LDK

Priština: Formirana prva predizborna koalicija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.