Izbori na Kosovu: Da li će doći do koalicije dve najveće opozicione stranke

Da li će doći do raspisivanja vanrednih izbora, da li će Samoopredeljenje oformiti koaliciju sa LDK ili će ove dve najveće opozicione stranke samostalno izaći na vanredne parlamentarne izbore ukoliko do njih dođe, svakodnevna su tema u kosovskim medijima od trenutka kada je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj dao ostavku. Za sada, još uvek ne postoje konkretni odgovori, već samo najave, jedina informacija koja je potvrđena je ta da će 22. avgusta biti održana sednica predsedništva kosovske skupštine na kojoj će se razmatrati raspuštanje skupštine. Ukoliko dovoljno poslanika kosovske skupštine bude glasalo za raspuštanje skupštine, doći će i do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Ubrzo nakon što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku, veći deo kosovskih političkih stranaka izjasnio se za raspisivanje novih izbora. Međutim, inicijativu za raspuštanje skupštine stranke nisu podnosile dve nedelje, dok ovu odgovornost nije preuzeo predsedavajući skupštine i lider PDK, Kadri Veselji. U međuvremenu, kosovska vlada na čelu sa premijerom u ostavci, Ramušem Haradinajem, pokušava da nastavi da funkcioniše kao da do ostavke nije ni došlo, posebno kada je u pitanju trošenje budžetskih sredstava za velike infrastrukturne projekte koje je otpočela bivša vlada.

Ukoliko parlamentarne partije raspuste skupštinu, kosovski predsednik neće imati drugog izbora osim da raspiše vanredne izbore u roku od deset dana od raspuštanja. Po raspisivanju izbora, isti će biti zakazani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od raspuštanja Skupštine.

Za raspuštanje kosovske skupštine potrebno je dve trećina glasova svih poslanika, odnosno 80 glasova.

Kurti: „Moguće je da predizborna koalicija prave opozicije sutra bude dobra vlada“

Na početku ove nedelje, lider kosovskog opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, nagovestio je mogućnost stvaranja koalicije sa najvećom opozicionom strankom, LDK, i dao ocenu da bi takva koalicija osvojila 70 poslanika u novom sazivu kosovskog parlamenta.

Moguće je da predizborna koalicija prave opozicije sutra bude dobra vlada, rekao je on.

Međutim, uz ponudu predizborne saradnje, Samoopredeljenje od LDK traži i da kandidat koalicije za premijera bude upravo njihov lider, Aljbin Kurti. Ovaj zahtev naišao je na negodovanje više zvaničnika LDK koji odbijaju mogućnost da trenutno najveća parlamentarna partija na Kosovu ustupi kandidaturu za premijera bilo kome drugom.

„Sa Kurtijem smo razgovarali o potrebi da budemo zajedno. Nismo se dogovorili“, izjavio je lider LDK, Isa Mustafa nedavno za T7.

On je rekao da LDK neće ustupiti mesto premijera nijednom mogućem koalicionom partneru.

„Ni u kom slučaju LDK ne može da napravi koaliciju sa nekim i da kaže da će odustati od mesta premijera“, izjavio je Mustafa.

Mustafa smatra da njegovoj partiji, kao trenutno najvećoj na Kosovu, pripada ta pozicija.

Ubrzo nakon ove izjave lidera Samoopredeljenja, Abeljard Tahiri iz PDK, poručio je da je razlog zbog kog Kurti traži predizbornu koaliciju sa LDK, taj što se plaši PDK.

„Aljbin i njegova slomljena stranka suočiće se sa porazom na sledećim izborima“, naveo je Tahiri.


Zamenik predsedavajućeg LDK, Ljutfi Haziri, takođe je komentarisao ocenu Kurtija da bi opozicioni blok osvojio 70 mandata, takvu procenu smatra realnom jedino u slučaju da „Ibrahim Rugova vaskrsne“.

„Ako Ibrahim Rugova (doživotni lider LDK) vaskrsne, da, to bi bio slučaj. Međutim, politička situacija na Kosovu je takva da je nemoguće da neko osvoji tako veliki broj mandata. Sa manjim partnerima, svi zajedno, možda to i učinimo, To bi bilo veoma pozitivno, jer više ne bismo bili taoci ucenjivačkih stranaka“.

Kada je reč o mestu premijera, Haziri je poručio da to za LDK nije primarno pitanje“.

Mustafa: „LDK se prilagođava političkim okolnostima“

Da bi današnja opozicija trebalo da postane sutrašnja vlada, poručio je i lider LDK, Isa Mustafa.

Iako je prvenstveno odmah nakon ostvarene pobede na unutarstranačkim izborima kada je ponovo izabran za lidera LDK Mustafa poručio da će LDK sama na izbore, ove nedelje poručuje da će se LDK prilagođavati političkim okolnostima.

„LDK nije baš raspoložena za predizbornu koaliciju, ali pre svega nas interesuje pobeda na izborima, kako da stranke u današnjoj opoziciji formiraju novu kosovsku vladu sa stabilnom većinom. LDK će pratiti poteze drugih stranaka i preduzimaće akcije u skladu sa političkim okolnostima“, poručio je Mustafa.

Većina stranaka se opredelila za kandidate za premijera

U međuvremenu, po pisanju lista Zeri, stranka PDK poručila je da će nakon unutrašnjih izbora, lider ove stranke Kadri Veselji, biti kandidat za mesto premijera.

S druge strane, iako je ostavku podneo, zbog, kako je rekao, namere da zaštiti ugled Kosova i institucije premijera usled poziva koji je primio od Specijalnog suda da da izjavu u svojstvu osumnjičenog, Ramuš Haradinaj isti problem sa pravosudnim organima ne vidi kao prepreku da se iznova kandiduje za isto mesto sa kog je podneo ostavku. Zapravo, svoju kandidaturu za premijera ispred AAK, Haradinaj je najavio na konferenciji na kojoj je saopštio da podnosi ostavku na mesto premijera.

Ispred Samoopredeljenja, po pisanju Zerija, kandidat za premijera biće lider ove stranke, Aljbin Kurti, dok kandidat LDK još uvek nije poznat, ali se u medijima spekulisalo da bi LDK mogao da kandiduje i prvu ženu na čelo izvršne vlasti i to poslanicu ove partije, Vjosu Osmani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.