Tači traži od Koalicije PAN da predloži kandidata za novog premijera, Veselji odbio, izbori za njega izvesni

Hašim Tači
FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana

KoSSev: U međuvremenu je lider PDK, kako isti mediji navodi, bio brz da odgovori Tačiju, saopštivši preko Fejsbuka da nema predlog za novog premijera, već da su hitni izbori jedini način da se politički ćorsokak prevaziđe.

„Kao lider vladajuće koalicije, odgovorio sam predsedniku Kosova informišući ga da neće biti novog kandidata za premijera. Kao što sam i ranije , ponoviću i ovde: izbori su neizbežni“, napisao je Veselji.

Pitanje vanrednih izbora na Kosovu posle formalne ostavke premijera Ramuša Haradinaja otvoreno je već danima, i dalje sa neizvesnim ishodom do sada. Haradinaj je nastavio da svoju premijersku dužnost obavlja u ostavci, istovremeno zalažući se za izbore što pre. Analitičari ocenjuju da je jezičak na vagi u pogledu odluke o izvesnosti ovih izbora u narednim danima LDK. Pred unutarstranačke izbore LDK koji se očekuju u subotu, urednik Koha Ditore, Agron Bajrami, procenjuje: „Na Kosovu, sve oči su na opozicionoj LDK koja izbore ima u subotu. Ishod glasanja u ovoj partiji utvrdiće način na koji će trenutna politička kriza biti rešena…ili prolongirana. (…) Ukoliko se LDK ujedini oko izbora predsednika konsenzusom (moguće Isa Mustafa), biće u poziciji za vanredne izbore (sa Samoopredeljenjem). Ali ukoliko se budu fragmentisali (što će se desiti ukoliko bude bilo rivalstva i borbe za predsednika partije), onda izborni kec ostaje van njihovih ruku“.

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Predsednik Kosova, Hašim Tači, u službenom pismu upućenom lideru vladajuće koalicije, Kadriju Veseljiju, zvanično je zatražio od koalicije PAN da predloži novog kandidata za mandatara Vlade Kosova.

U međuvremenu predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, kako prenosi prištinska Koha, sazvao je za ponedeljak sednicu predsedništva skupštine na kojoj će se raspravljati o raspuštanju skupštine.

Na dnevnom redu ove sednice naći će se samo dve tačke, a to su „usvajanje zapisnika sa prethodne sednice i priprema za održavanje plenarne sednice za raspuštanje šestog saziva skupština“, izveštava Koha.

U pismu predsednik Tači Veseljiju poručuje da kao pobednička koalicija koja je dobila većinu u Skupštini da formira Vladu, imaju pravo da predlože novog kandidata za formiranje Vlade Republike Kosova.

Dokument:

Proceduralno, nakon imenovanja mandatara za formiranje vlade i predloga političke stranke ili koalicije koja predstavlja većinu u Skupštini – ne kasnije od petnaest dana od imenovanja, kandidat za novog premijera bi trebalo da predstavi sastav nove vlade Skupštini Kosova i traži odobrenje. Ukoliko predloženi sastav vlade ne osvoji neophodnu većinu glasova, predsednik će u roku od deset dana da predloži drugog kandidata, nakon iste procedure. Ako vlada drugi put ne bude izabrana, onda predsednik raspisuje izbore koji bi trebalo da budu održani najkasnije 40 dana nakon njihove objave.

Tači Dokument Veselji mandatar Vlada
FOTO: Gazeta Express

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.