Isa Mustafa reizabran na mesto lidera LDK

ISa Mustafa
FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Isa Mustafa reizabran je na mesto lidera LDK-a i time započeo svoj treći mandat. Izglasan je aklamacijom i bio je jedini kandidat za predsednika stranke, pišu kosovski mediji.

U jeku navoda kosovskih zvaničnika o održavanju parlamentarnih izbora, danas je održana deveta izborna skupština za predsednika najveće kosovske opozicione stranke LDK.

Ovoj skupštini prethodila su dva sastanka održana protekla dva dana, gde, međutim, rukovodstvo LDK nije uspelo da postigne dogovor o novom lideru stranke. Skupštinu LDK čini 354 delegata izabranih u skupštine ogranaka.

Iako se u medijima spekulisalo da se Mustafa povlači sa pozicije LDK, dok bi njega trebalo da nasledi sadašnji gradonačelnik Podujeva, Agim Veljiu, novi i prethodni lider ove stranke, kao jedini kandidat, osvojio je 50 odsto plus 1 glas delegata.

Sa druge strane, Fatmir Sejdiu, od koga je Mustafa preuzeo upravljanje nad LDK krajem 2010. godine, izrazio je nezadovoljstvo nakon završenog glasanja, poručivši da mu nije bilo dozvoljeno da se kandiduje upravo zbog toga što nije imao potpise više od polovine delegata, prenosi Koha.

Meljihate Termkoli, koja je Mustafu nazvala „čovekom Rahmana Morine“, iznela je iste navode.

„Trebalo je da budete unutra, ovo se događa kako bi se pobeglo od odgovornosti pred javnošću. Nisu usvojili moju kandidaturu, usvojili su jednu drugu. Ovim načinom rada, ovim pristupom, ovim načinom nedostatka hrabrosti kod ljudi, imamo jedan loš znak za demokratiju na Kosovu. LDK je bila i ostala moja kuća“, izjavila je ona kada je izašao iz sale, prenosi Koha.

Tokom svog obraćanja na današnjoj skupštini, Mustafa je poručio političkim rivalima „vidimo se na izborima“, naglasivši da je vreme da „LDK ponovo uzme sudbinu Kosova u svoje ruke“.

Ubrzo nakon završenog glasanja, lider LDK odbacio je kao nemoguću eventualnu predizbornu koaliciju s Demokratskom partijom Kosova, pošto je u medijima bilo napisa da je izbor Mustafe za predsednika LDK u suštini priprema za koaliciju LDK-DPK na sledećim vanrednim parlamentarnim izborima.


Bivši polanik Špejtim Bulići, nakon završene izborne skupštine, podneo je neopozivu ostavku na sve funkcije u LDK, prenosi Koha.

Bulići nije odgovorio na pitanje ovog prištinskog lista da li ostavka ima veze sa ponovnim izborom Ise Mustafe na mesto lidera LDK.

Pitanje vanrednih izbora na Kosovu posle formalne ostavke premijera Ramuša Haradinaja otvoreno je već danima, i dalje sa neizvesnim ishodom.

Međutim, analitičari ocenjuju da je jezičak na vagi u pogledu odluke o izvesnosti ovih izbora upravo LDK.

Pred unutarstranačke izbore LDK, urednik Koha Ditore, Agron Bajrami, procenio je:

„Na Kosovu, sve oči su na opozicionoj LDK koja izbore ima u subotu. Ishod glasanja u ovoj partiji utvrdiće način na koji će trenutna politička kriza biti rešena…ili prolongirana. (…) Ukoliko se LDK ujedini oko izbora predsednika konsenzusom (moguće Isa Mustafa), biće u poziciji za vanredne izbore (sa Samoopredeljenjem). Ali ukoliko se budu fragmentisali (što će se desiti ukoliko bude bilo rivalstva i borbe za predsednika partije), onda izborni kec ostaje van njihovih ruku“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.