Rašković-Ivić u otvorenom pismu Vučiću: Otkažite prisustvo u Parizu, radi se o poniženju, uceni i reviziji istorije Srbije

Sanda Rašković-Ivić FOTO: NSPM
Sanda Rašković-Ivić FOTO: NSPM

Poslanica srpskog parlamenta Sanda Rašković-Ivić uputila je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nakon što je u javnosti u Srbiji otkriveno da je zastava Kosova postavljena pod lukove Notr Dama, kao 20., pored 19 savezničkih iz Velikog rata. I dok Vučić govori: Ja samo ne znam kako je to odjedanput postalo tema? Kako to sad imate ko lupe i mikroskope da svuda vidite sve to što vam se ne sviđa?! A je l’ nigde da ne idemo? Je l’ sebe da izolujemo? Hoćete li da Srbija ne bude predstavljena u Parizu?! Zemlja koja je najviše propatila tokom Prvog svetskog rata?, Dačić: Imajući u vidu predstojeću posetu Makrona (Srbiji), moje je mišljenje da to treba ostaviti za razgovor. Rašković-Ivić nema sumnju da se radi o poniženju, uceni i reviziji istorije Srbije. Poziv stiže u jeku najavi o pripremama za, kako se tumači konačnu fazu razgovora Beograda i Prištine u očekivanju da se potpiše tzv. pravno obavezujući sporazum.

Pismo prenosimo u celosti:

„Gospodine Predsedniče Republike,

Obraćam Vam se lično, kao građanka, kao dugogodišnja narodna poslanica, ambasadorka Republike Srbije, i konačno, kao ćerka Dr Jovana Raškovića. U Parizu je celom srpstvu i Srbiji učinjeno poniženje stavljanjem zastave tzv. Kosova pod lukove crkve Notr Dam, zajedno sa zastavama zemalja pobednica u Velikom ratu.

Notr Dam je crkva s čijih su tornjeva zvonila zvona 1389. godine slaveći pobedu hrišćanskog srpskog naroda nad Turcima na Kosovu Polju. Možda tu bitku i nismo dobili, ali nas je ona uspravila i dala smisao našoj nadi i veri u slobodu. Nekoliko vekova od boja na Kosovu, već kao istorijski narod i suverena zemlja prisutna na mapi sveta, Srbi su izvojevali prve savezničke pobede u Velikom ratu na Ceru i na Kolubari. Srbija je izgubila trećinu muškog stanovništva u Velikom ratu. Posle junačkog proboja Solunskog fronta srpski vojnik je u nezaustavljivom jurišu oslobađao svoju zemlju i odlučujuće doprineo pobedi nad Nemcima, Mađarima, Austrijancima, Bugarima i drugima.

Sigurno ste upoznati sa gestom mladog čoveka i vrlo uspešnog fudbalera Nemanje Matića koji je odbio da na svom dresu nosi bulku koja je u Velikoj Britaniji simbol sećanja na poginule u Velikom ratu. Za njega je, kako je rekao, simbol sećanja bombardovanje njegovog sela 1999. godine i stradanje njegovog srpskog naroda, ne osporavajući britanske žrtve u ratu i sećanje na njih.

Ovaj sportista je učinio patriotski gest koji se može meriti sa herojstvom naših predaka u Velikom ratu. Shvatajući sve dileme pred kojima se nalazite, jer sam u svom dugogodišnjem političkom iskustvu i sama bila suočena s njima, očekujem da otkažete prisustvo na proslavi u Parizu i tako pokažete da Srbija ne pristaje na ucene i reviziju istorije. To nije proslava pobede za koju su ginuli naši preci.“

Povezani članci:

B92: Otkud zastava „države“ Kosovo u Notr Damu?

Notr Dam: Zastava Kosova stavljena na osnovu spiska zvanica

Zastava Kosova na Notr Damu: Sačekati Makrona ili tajni susret?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.