Zastava Kosova na Notr Damu: Sačekati Makrona ili tajni susret?

Dačić Obradović
Foto: Tanjug, montaža

„Imajući u vidu predstojeću posetu Makrona, moje je mišljenje da to treba ostaviti za razgovor,“ rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Politiku, odgovarajući na pitanje da li će Srbija uložiti protest Francuskoj zbog isticanja kosovske zastave na Bogorodičinoj crkvi u Parizu. Sprema se tajni susret Aleksandra Vučića i Hašima Tačija upravo 11. novembra u Parizu i dokaz da je to dogovoreno jeste upravo to što je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbio da uloži protest protiv postavljanja kosovske zastave, kroz poslaničko pitanje Aleksandru Vučiću, smatra Boško Obradović.

Zastava Kosova jedna je od izloženih u pariskoj katedrali Notr-Dam u okviru obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Uprava pariske katedrale Notr Dam saopštila je da je ta odluka doneta na osnovu spiska zvaničnika pozvanih na komemoraciju u nedelju u Parizu, javila je agencija Frans pres, nakon što se u Srbiji podigla bura oko toga kako se dogodilo da se kosovska zastava nađe među savezničkim za stogodišnjicu.

Ministar to ocenjuje kao „generalno veliki skandal“ a evo i zašto:

„Zato što ne postoji vojna parada na kojoj učestvuju i poraženi“.

Ne može da spreči ali može da ima bolje odnose sa Francuskom.

„Mi to ne možemo da sprečimo, ali možemo da imamo bolje odnose sa Parizom i zato je predstojeća poseta Makrona izuzetno važna,“ kaže srpski ministar i dodaje da je ovo prva poseta francuskog predsednika Srbiji nakon 18 godina.

Nije sve ostalo na savetima srpskog ministra.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović u Skupštini Srbije ima danas pitanje za predsednika Aleksandra Vučića:

„Da li je država Srbija ona koja je predložila tzv. lažnu, veštačku i izmišljenu državu Kosovo da se nađe 11. novembra na svečanosti u Parizu i da li bi bez dozvole Republike Srbije zastava Kosova mogla da se nađe na Notr-Damu? …Molim predsednika Srbije da mi jasno odgovori i da odgovori zašto se nije pobunio i protiv ovakvog pokazivanja tzv. države Kosovo u Parizu, izuzev ako to nije deo njegovog dogovora?“

On misli da se sprema „tajni susret“ Aleksandra Vučića i Hašima Tačija 11. novembra u Parizu.

„I ovo što je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbio da uloži protest protiv stavljanja zastave Kosova na Notr Dam, mislim da je zapravo samo dokaz da je sve dogovoreno i da se sprema veliki susret između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija upravo u Parizu i da je država Srbija ona koja je progurala tzv. Kosovo da se nađe 11. novembra u Parizu.“

Vučić: Zastava koja će se pojaviti na bilo kom drugom mestu

„Ja samo ne znam kako je to odjedanput postalo tema? To se dešava u Beču, Parizu, Londonu, Rimu.. A je l’ nigde da ne idemo? Je l’ sebe da izolujemo? Pa kažite mi to ljudi! Kažite mi šta hoćete, samo nemojte od mene da tražite ono što vam se u jednom trenutku učini kako ćemo nekom majku majčinu, a kako ćete sutradan da mi kukate kako mi nismo uspeli u poboljšanju svog životnog standarda. Hoćete li da Srbija ne bude predstavljena u Parizu?! Zemlja koja je najviše propatila tokom Prvog svetskog rata? Koja je izgubila 28% svog stanovništva – 1,247.000 ljudi, da ne budemo predstavljeni tamo?! Da tamo bude predstavljen Tači kao predsednik Kosova, da Srbija ne bude predstavljena?! Pa kažite mi ako je to nečija želja, ideja. Šta hoćete od Srbije? Šta hoće svi ti političari da Sebastijan razume? I svi iz opozicije i dobar deo javnosti traže da ja uopšte ne idem u Pariz zbog te zastave… Kako to sad imate ko lupe i mikroskope da svuda vidite sve to što vam se ne sviđa?! A sve vam se to sviđalo i nije vam bio nikakav problem ni 2008, ni 2009, 2010, 2011…“

B92: Otkud zastava „države“ Kosovo u Notr Damu?

Notr Dam: Zastava Kosova stavljena na osnovu spiska zvanica

Ovako na to gleda sam Aleksandar Vučić. Nikom nije prijatno da vidi, Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, njemu se to ne sviđa, i reći će Makronu da mu se ne sviđa, takođe je rekao tokom jučerašnje zajedničke konferencije za medije sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, dok se prema do sada raspoloživim informacijama sprema za Pariz.

Na strani saveznika u Velikom ratu bilo je ukupno 19 država, među kojima i Srbija, a u francuskoj prestonici postavljena je i 20. zastava – zastava Kosova.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.