Proradio sajt opštine: „Republika Kosovo, Severna Mitrovica“

Nakon prvih lokalnih izbora u kosovskom sistemu organizovanih 3. novembra 2013. u četiri severne opštine sa većinski srpskim stanovništvom, tadašnja Administrativna kancelarija Severna Mitrovica formirana maja 2012, transformisana je u opštinu Severna Mitrovica, a opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok su takođe, po prvi put formirane u ovom sistemu. Tada se tvrdilo da su ove četiri opštine oformljene na „statusno-neutralan način“, dok su istovremeno grbovi „Republika Kosovo“ na ovim osnivačkim dokumentima bili prelepljeni belom nalepnicom. Svih ovih godina, izuzev opštine Severna Mitrovica, odnosno pre nje, Administrativne kancelarije, ove opštine su imale sajtove aktivne samo za opštine u srpskom sistemu (privremeni organ). Ovih dana pušteni su u funkciju sajtovi severnih opština u kosovskom sistemu sa jasno istaknutim grbom i natpisom: „Republika Kosovo“. „Mi drugu državu nemamo, naša država je – država Srbija,“ pre nekoliko dana sa zajedničke sednice sa srpskom vladom poručio je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Podsetili smo se kako je teklo, ali i zavirili šta se nalazi na sajtovima lokalnih samouprava.

„Sprovodimo Briselski sporazum, način potpisivanja je unapred dogovoren, dokumenti su statusno neutralni,“ rekao je februara 2014. tada novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, za Novi magazin.

Sajt srpske vlade: Kosovo je Srbija

sajr vlade srbije

Nema novina samo za kosovske opštine na Severu. I premijerka Srbije pohvalila se novim sajtom.

Od juče aktivan je i novi sajt Vlade Republike Srbije na kom je jedan od banera koji preporučuje sadržaje o AP Kosovo i Metohija naslovljen sa “Kosovo je Srbija”. Na ovoj stranici dostupni su brojni multimedijalni sadržaji ali i dokumenta i arhivska građa na temu Kosova od 1999. Posebno izdvojeni sadržaji su informacije o interno raseljenim licima, dokumentarcima i martovskom pogromu.

Rakić, koji je sada u svom drugom mandatu na mestu gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, po prvi put je izabran krajem februara 2014, u prvom krugu ponovljenih izbora za gradonačelnika. Prethodno izabrani gradonačelnik, Krstimir Pantić, takođe, sa tadašnje „Lista Srpska“, odbio je da potpiše dokumenta na kojima su simboli Kosova bili zalepljeni belim stikerom.

Gradonačelnik Rakić, tada je najavljivao i da će na zgradi opštine Severna Mitrovica biti „zastava Srbije ili nijedna druga“, dok će na tabli na zgradi opštine pisati „Opština Severna Kosovska Mitrovica“. 

Skoro pet godina nakon „statusno neutralnog“ formiranja ovih opština, u kom periodu su i svi zvanični dokumenti opštine imali grb „Republika Kosovo“, građanima su sada postali dostupni i sajtovi ove četiri opštine. Nalepnica, odnosno stiker, ovog puta je izostala.

Sajt opštine „Republika Kosovo Severna Mitrovica“ je „najsadržajniji“ iako većina predviđenih informacija do sada nije dostupna, dok sajtovi opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić nemaju ni jednu relevantnu informaciju, ali se korisnicima nudi opcija da se „registriraju“ sa postavljanjem „numri personal“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.