Ljajić: Ukinite takse, spremni smo za ukidanje trgovinskih barijera

 

ljajić dačić
FOTO: sandzakpress.net

Srbija je spremna za ukidanje svih barijera koje postoje u trgovini između centralne Srbije i Kosova, ali nije dovoljno polovično rešenje, već da se takse potpuno ukinu, rekao je srpski ministar trgovine, Rasim Ljajić, prenosi Beta. Otklanjanje trgovinskih barijera jedan je od uslova kosovskog premijera za ukidanje taksi na celokupnu robu iz Srbije, dok je drugi da Srbija prestane sa kampanjom povlačenja priznanja. Sa druge strane, Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić ostaje pri stavu: „kad mogu oni da lobiraju za priznanja, zašto ne možemo mi“.

Ljajić je gostujući na TV Prva rekao da je odluka o uvođenju taksi na robu iz Srbije bila politička a ne ekonomska, zato što je „kosovska privreda u velikoj zavisnosti od trgovine i nabavke repromaterijala iz Srbije“, dok u isto vreme privreda Srbije zbog takse od 100 odsto dnevno gubi 1.012.000 evra.

„Prema kosovskim podacima, 83 odsto od ukupne količine uvezenih žitarica dopremi se iz Srbije, 56 odsto bakra i proizvoda od bakra, 60 posto skroba, slada, kao i trećina hartije“, kazao je Ljajić navodeći da su to podaci pre uvođenja taksi i da je to obrazloženje zašto se najavljena odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija odnosi pre svega na ukidanje taksi na sirovine.

On je rekao da je Kurti tu odluku najavio na veliki pritisak Amerike, zato što se „EU ne bavi toliko zapadnim Balkanom iako su im usta puna zapadnog Balkana“, ali i da je ta odluka nedovoljna zato što je „ono što je potrebno regionu slobodan protok roba u jednom i drugom pravcu“.

„Oni sada plaćaju pšenicu 10 do 20 evra po toni skuplje nego kada su je nabavljali od Srbije. Nijedno rešenje nije dovoljno dobro osim da se takse potpuno ukinu i da počnu razgovori. I ovi politički a mi smo spremni i za deo trgovinskih razgovora i za ukidanje svih barijera koje postoje u trgovini između centralne Srbije i Kosova“, rekao je Ljajić.

Osim toga, Ljajić tvrdi da će Srbija da „prihvati svaki sertifikat robe koji je statusno neutralan i u skladu sa Briselskim sporazumom“.

Prema njegovim rečima, i uz takse od 100 odsto Srbija je Kosovu prodala robu u vrednosti od 730.000 evra, dok je iz Kosova u Srbiju stiglo robe u vrednosti od 217.000 evra.

Podsetimo kosovski premijer, Aljbin Kurti saopštio je nedavno da će 15. marta ukinuti samo takse na uvoz sirovina iz Srbije i BiH, a od 1. aprila i na sve proizvode ukoliko Srbija ispuni dva uslova – prestane sa kampanjom „odpriznavanja Kosova“ i dozvoli izvoz kosovskih proizvoda u centralnu Srbiju.

I dok Ljajić tvrdi da je Srbija spremna za ukidanje svih barijera koje postoje u trgovini između centralne Srbije i Kosova, sa druge strane, ministru spoljnih poslova Srbije, Ivici Dačiću, ne sviđa se ideja da Srbija prestane sa kampanjom povlačenja priznanja, što je drugi Kurtijev uslov. Ovu odluku pravda time što Kosovo nastavlja da sprovodi kampanju za obezbeđivanje novih prizanja.

O tome je govorio i ovog jutra za RTS podsetivši da su se nedavno prištinski zvaničnici „radovali kada je Jamajka kobajagi priznala Kosovo“, a kada se i kosovski predsednik pohvalio da je do toga došlo lobiranjem, uključujući i američke zvaničnike.

„Imate situaciju sa Cakajem koji je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije koji je na kongresu vladajuće Socijalističke partije rekao da što pre treba ukinuti granicu Kosova i Albanije, najavili su da će na sledećoj sednici vlade da potpišu sporazum da će zajednički da lobiraju za priznanje Kosova. Sad to znači da oni to nastave da rade, a da nama to treba da bude zabranjeno“, rekao je Dačić jutros za RTS.

Osim toga, tvdi da Kurti delimičnim i uslovljenim ukidanjem taksi „ucenjuje Srbiju“ i izvodi „manevarske igre“, kako bi nešto ukinuo, a da ne ukine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.