Rada Trajković: Opet sam zadržana na beogradskom aerodromu

Rada trajković za Tanju
FOTO: KoSSev

Savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića, Rada Trajković, ponovo je, tvrdi, zadržana – na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

„Pričamo o Srbiji u EU i Otvorenom Balkanu, a sloboda kretanja je bezrazložno i protivustavno ograničena meni i mojoj porodici“, poručila je Trajković u objavi na Tviteru, te upitala srpskog predsednika, premijerku i vladu:

„Zašto ovo radite?“.

Trajković je u istoj objavi obeležila i američku i britansku ambasadu u Beogradu, OEBS, kao i Emanuela Žofrea, šefa misije EU u Beogradu.

Savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak Rada Trajković u prethodnom periodu bila je zadržavana na prelazima u više navrata, ali i na aerodromu „Nikola Tesla“ u julu prošle godine.

Trajković je u junu bila sprečena da sa beogradskog aerodroma otputuje u Crnu Goru, a zbog, kako je tada sama kazala, tužbe koju je protiv nje podneo Milan Radoičić.

Nekoliko dana kasnije, Trajković je, prema njenim rečima, zadržana i na prelazu Merdare, a iz istog razloga.

Ona je tada, prema njenom svedočenju u razgovoru za KoSSev portal, na aeorodromu, „u podrumu, sa kriminalcima“, provela četiri sata.

MUP Srbije tada je demantovao da je Radi Trajković zabranjen izlazak iz zemlje, ali jesu potvrdili da su postupili prema zahtevu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva, ne objašnjavajući i šta to podrazumeva.

Potom je sredinom decembra prošle godine Trajković saopštila da je i njena ćerka bila zadržana na aerodromu u Beogradu.

Trajković je prethodno te iste nedelje, na Merdaru zadržana u oba pravca – putujući u Prištinu i nazad, ukupno 24 časa, kada joj se zdravlje i pogoršalo, zbog čega je i prebačena u bolnicu u Prokuplju

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je u više navrata od tada naglašavao da stranci pokazuju neproporcionalno veliku pažnju kada je u pitanju zadržavanje „Kurtijeve savetnice“, a da sa druge strane to ne čine kada je u pitanju ugroženost Srba.

Međunarodni predstavnici u više navrata osudili su kršenje prava Radi Trajković, kao i kosovski predstavnici vlasti.

Povezane vesti:

Trajković saopštila da je sada i njena ćerka zadržana na aerodromu

Vučić: „Kurtijeva savetnica“ čekala dva sata, sve u skladu sa zakonom, nema stranca koji me nije zvao

Ćerka Rade Trajković: Mama je prebačena u bolnicu u Prokuplju

Rada Trajković nakon 14 sati na Merdaru: I dalje čekam insulin, dokumenta mi uzela BIA; Kurti: Grubo kršenje ljudskih prava

Trajković prešla Merdare nakon zadržavanja, sastala se sa Hovenijerom, pa ponovo zadržana pri povratku

Trajković tvrdi da je zadržana i na Merdaru: „Za Vučićevu/Vulinovu policiju granica Srbije je očigledno na Merdaru“

Trajković: Razlog mog zadržavanja na aerodromu je nova Radoičićeva tužba

Trajković tvrdi da je sprečena da ode u Podgoricu, MUP demantuje, požalila se na tretman u podrumu aerodromaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.