Trajković prešla Merdare nakon zadržavanja, sastala se sa Hovenijerom, pa ponovo zadržana pri povratku

Rada trajković za Tanju
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak, Rada Trajković, potvrdila je da je posle višečasovnog zadržavanja na prelazu Merdare, ušla na Kosovo. U Prištini je održala više sastanaka, dok je pri povratku za centralnu Srbiju, kako je samo potvrdila, ponovo zadržala.

Kako je jutros potvrdila na Tviteru, Trajković se na Kosovo jutros uputila da bi održala sastanke sa predstavnicima grčke Kancelarije u Prištini i američke ambasade.

Međutim, na prelazu Merdare ju je, kako tvrdi, iz saobraćaja isključila srpska policija.

„Bez obrazloženja mi ulazak na Kosovo nije bio dozvoljen“, navela je ona.

Potom je kazala da joj je iz policije rečeno da je evidentirana da joj se oduzmu dokumenta i da čekaju odobrenje iz Beograda da joj se vrate.

„Predala sam regularno dokumenta i oni su me isključili iz saobraćaja, čekali smo 10-tak minuta i nakon toga pošla sam da pitam o čemu se radi, s obzirom na to da posle mene prolaze kola sasvim slobodno…. Oni su rekli da čekaju odluku Beograda, da sam ja pod nekom zabranom ili specijalnim nekim tretmanom ali ne izlaze i ne daju mi dokumenta“.

Nakon višečasovnog zadržavanja i „podrobnog pretresanja“ policija je Radi Trajković, potvrdila je ona za Danas, dozvolila da nastavi svoj put.

Po dolasku u Prištinu Trajković se sastala sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom.

O sastanku je izvestio sam ambasador na društvenoj mreži zahvalivši se Trajković na njenim uvidim.

Hovenijer je ujedno poručio i da su „pretnje i zastrašivanja zbog političkih mišljenja neprihvatljivi u slobodnim i demokratskim društvima.

 

Sa Hovenijerom se danas sastala i kosovska predsednica Vjosa Osmani sa kojim je, kako navodi u saopštenju njen kabinet, razgovarala o podnošenju aplikacije za članstvo Kosova u EU i trenutnoj situaciji na Severu.

Trajković se večeras još jednom oglasila na Tviteru, navodeći da je ponovo zadržana od strane srpske policije, ali ovog puta u pravcu ka centralnoj Srbiji.

„Ovo je nezapamćeno iznurivanje… Policajci su profesionalni ali slede naredbu ‘odozgo’. Izolovani smo na hladnoći i ja kod sebe nemam potrebnu insulinsku terapiju“, navela je Trajković.

Savetnica Nenada Rašića je u međuvremenu saopštila i da ju je policija uputila na MUP Srbije, kada je službenike upitala da potvrde trajanje i razlog zadrzavanja kao i „ko će biti odgovoran za pogoršanje njenog zdravstvenog stanja usled nedostatka terapije“?

Ona se u objavi na Tviteru obratila ministru unutrašnjih poslova, Bratislavu Gašiću.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.