Međunarodna zajednica o dogovoru, lideri Beograda i Prištine u svoje tarabuke

Vučić Kurti Borelj
FOTO: JosepBorellF/ Twitter

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se ovog ponedeljka u Briselu, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Iste večeri javnost je konačno upoznata sa sadržajem EU predloga – Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije, ali i sa time da su se dvojica lidera složila da dalje diskusije i pregovora o 11 članova koliko broji ovaj dokument, neće biti, te da će se sastati još jednom u martu radi finalizacije drugog dela sporazuma – Implementacionog aneksa.

Iako je ova izjava izazvala delimičnu konfuziju u javnosti, s obzirom na to da nije mogla da se objavi kao neposredno prihvatanje tzv. Baznog sporazuma, uz dodatne izjave i Vučića i Kurtija u Briselu, da sporazum nije ni potpisan, razgovori u Briselu su delimično ipak protumačeni kao saglasje sa sadržinom sporazuma.

Štaviše, Borelj je iste večeri, kazao u dva navrata i sledeće: „Ponavljam, izrazili su spremnost da nastave sa implementacijom sporazuma, ali su još potrebni dalji pregovori kako bi se utvrdili konkretni modaliteti primene Sporazuma“.

Juče je grupa američkih senatora čestitala kosovskoj i srpskoj vladi na postizanju Privremenog sporazuma za normalizaciju uz poruku da dvojica lidera sada moraju da se sastanu kako bi se dogovorili da isti i primene.

Međutim, po povratku iz Brisela, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti su predlog EU komentarisali za svoju unutrašnju politiku, a u suprotnosti sa tonovima iz Brisela i Vašingtona.

Tako je srpski predsednik Aleksandar Vučić već sutradan iz studija RTS, komentarišući član predloga kojim se od Srbije traži da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodne organizacije, kazao da on neće implementirati njihovo članstvo u Ujedinjene Nacije.

„Dakle neću da implementiram UN i članstvo u UN, niti bilo šta slično“.

Ipak, u tekstu objavljenog sporazuma, u tački 4, navodi se: „Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“.

Vučić je u spomenutom intervjuu kazao i da je u lice Makronu, Šolcu, Lajčaku, Borelju i svima u skupštini 50 puta rekao da neće da učestvuje u implementaciji pojedinih stvari.

„Dok sam predsednik Republike neću prihvatiti ni formalno, ni neformalno priznanje Kosova, ni ulazak u UN, a posle mene gledajte šta ćete i kako ćete“, kazao je Vučić.

Iste večeri zbog ove izjave prozvan je u Prištini. Kurti je pažnju javnosti skrenuo da je već u prvih sedam dana, srpski predsednik započeo sa kršenjem najsvežijeg sporazuma.

Iako je kritikovao Vučića, ni četiri dana nije prošlo ni za kosovskog premijera da se negativno odredi prema drugom delu sporazuma. Doduše u pitanju je onaj za koji se dvojica lidera nisu još „saglasila da nije više potrebno razmatrati njegovu sadržinu“.

Kurti je bio meta kritika juče na sednici kosovske skupštine. Opozicija ga je optuživala da se usaglasio sa sadržajem predloga iako se član 7, jedini koji se tiče srpske zajednice, kako oni kažu – zapravo tiče definitivnog formiranja Zajednice srpskih opština.

„Sporan deo“ člana 7 glasi – Obe strane se obavezuju da će uspostaviti posebne aranžmane i garancije, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i oslanjajući se na postojeća evropska iskustva, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova.

„Da zaključim, Zajednica je prošla ovde u Skupštini. Zajednica ne prolazi. Nije prošla sud. Nije prošla kod naroda. Zajednica ne prolazi ni kod premijera, ni vlade ali je prošla kod vas“, ovako im je odgovorio Kurti.

Uzvratio im je i tako što je izdvojio kao problematičan deo predloga „nasleđene obaveze“, koja mu je, kako je kazao, nametnula sadašnja opozicija, a nekadašnja vlast.

Unazad više godina, slične poruke slao je i Vučić iz Beograda, optuživši bivše vlasti da su oni postavili granicu na Jarinju, da su dijalog o Kosovu izvukli iz ruku UN i predali ga Evropskoj uniji, a kao završni udarac Srbiji naneli odluku međunarodnog suda pravde o statusu Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.