Trajković: Razlog mog zadržavanja na aerodromu je nova Radoičićeva tužba

Rada Trajković
FOTO: KoSSev

Srpskoj političarki sa Kosova i univerzitetskom profesoru Radi Trajković, onemogućeno je prošle nedelje da otputuje u Podgoricu preko aerodroma Nikola Tesla, saopštila je tada ona sama. Razlog za to otkrila je danas, kada se po službenom pozivu javila sudu. Tvrdi da je u pitanju još jedan spor sa potpredsednikom Srpske liste i biznismenom sa Kosova, Milanom Radoičićem.

„Misteriozan razlog mog zadržavanja na aerodromu je upravo otkriven: Milan Radoičić je podneo krivičnu tužbu protiv mene“, objavila je danas Trajković na Tviteru.

U drugom delu svoje objave, navela je:

„Sprečen mi je izlazak iz zemlje zbog tužbe čoveka pod Magnjitski sankcijama američkog Trezora. On je u ovoj zemlji slobodan, ja nisam…“.

Trajković je javnost njenog zadržavanja na aerodromu, istog dana informisala putem Tvitera, gde je objavila i fotografiju navodnog sudskog poziva da se danas (27. juna) javi u Treći opštinski sud u Beogradu.

Tada je i u razgovoru za KoSSev, navela da ne zna razlog za sprečavanje izlaska iz zemlje, ali se požalila i na tretman tokom četiri sata koliko je provela u „podrumu aerodroma, sa kriminalcima“ i policijom koja joj nije govorila o čemu se radi.

„Nemam pojma ni da li je krivično delo, ni da li sam svedok za nešto ili su samo hteli da me spreče da gostujem večeras na podgoričkom portalu gradske televizije sa Azemom Vlasijem“, kazala je tada Trajković, dodajući da je bila obaveštena preko mreža o spekulacijama da sve možda ima veze i sa sudskim procesom za ubistvo Olivera Ivanovića.

Ubrzo nakon njenih navoda, MUP Srbije je demantovao navode Trajković, uz tvrdnju da su njeni navodi „lažni“, te da njoj nije zabranjen izlazak iz zemlje.

Međutim, iz MUP-a su potvrdili da su postupili prema zahtevu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva.

Potpredsednik Srpske liste i biznismen sa Kosova, Milan Radoičić, već je podnosio tužbu protiv Rade Trajković, u avgustu 2019. godine Višem sudu u Beogradu, a zbog povrede ugleda i časti.

Radoičić ju je tada tužio i zatražio odštetu od pet miliona dinara, jer je u javnosti govorila da sumnja da je umešan u Ivanovićevo ubistvo i da je vođa mafije na Severu Kosova.

Međutim, u avgustu prošle godine Radoičićeva tužba je odbijena kao neosnovana, te Trajković ne samo da nije isplatila traženi iznos od 5 miliona dinara, već je, prema presudi, on tada bio u obavezi da joj u roku od 15 dana od prijema presude, isplati 325.350 dinara na ime sudskih troškova.

Kosovske vlasti za Radoičićem su 24. januara 2019, raspisale poternicu upravo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, da bi 1. marta 2021, poternica bila i skinuta a na zahtev specijalnog tužilaštva Kosova koje je prethodno i zatražilo raspisivanje poternice.

Radoičić se, međutim, sada nalazi na novoj poternici, a u vezi sa slučajem „Brezovica“. 

Takođe, američko ministarstvo finansija u decembru prošle godine, Radoičića je stavilo na listu sankcija, kao i Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba sa Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.