Protest u Tirani protiv Otvorenog Balkana: Soroš mafija, ruke dalje od Albanije

Uoči samita Otvorenog Balkana u Albaniji, u Tirani su održani protesti protiv ove inicijative, koje predvodi bivši premijer ove zemlje Salji Beriša sa pristalicama svoje Demokratske partije. Zapaljena je i srpska zastava, a u protestu su učestvovali i protivnici ove ideje sa Kosova. Vučić i Zaev stigli su večeras u Elbasan gde se sutra očekuje potpisivanje 6 sporazuma.

Protesti su, kako je i najavljeno, u albanskoj prestonici započeli u 16 časova sa trajanjem do 18h i to pesmom „It’s the final countdown”. Kako javlja Top Channel, Beriša se sa svojim pristalicama nalazio ispred zgrade premijera Edija Rame, koji je domaćin samita.

Prvo su se okupili ispred sedišta Demokratske partije, a potom otišli ​​ispred zgrade premijera, ali se navodi da su vrata u zgradi blindirana kako bi se izbegao bilo kakav incident, dok su se tu nalazili i vodeni topovi.

Top Channel javlja da je bilo nekoliko stotina demonstranata, dok su sami aktivisti naveli nekoliko hiljada.

Sa druge strane, za održavanje reda i mira, angažovano je oko dve hiljade policijskih snaga, pored Republičke garde.

Prema rečima bivšeg premijera Beriše, samit „Otvorenog Balkana“ predstavlja „zlonamernu inicijativu prema Kosovu i Albaniji“.

Salji Beriša se nalazi na američkoj listi koruptivnih ličnosti. Kada je američki državni sekretar to otkrio 19. maja ove godine, Beriša je odmah najavio da podnosi tužbu za klevetu u pariškom sudu, što je i učinio u avgustu.

On je inače jedan od Raminih najvećih oponenata, ali i protivnika i Otvorenog Balkana. Glasni je zagovornik ujedinjenja Albanaca u jednu državu. Više puta u javnosti se oglašavao otvorenim porukama o ujedinjenju, a postoji više izvora u kojima se njegovo ime spominje u vezi sa trgovinom oružjem tokom rata na Kosovu ’99. Takođe, devedesetih je bilo i više napisa u zapadnim medijima, da je njegovo porodično seosko gazdinstvo bilo baza za OVK, te da je time „manipulisao krizom“ kako bi ostvario „politički kambek“.

Govorilo je više govornika iz Demokratske partije Albanije, ali i političari sa Kosova.

Meljihate Termkoli iz LDK, ponovila je ono što na Kosovu ističu redovno i vlast i opozicione stranke: „Otvoreni Balkan je nova Jugoslavija, poslednji Vučićev pokušaj da sprovede Miloševićeve planove i projekte, ali to se neće desiti. Nećemo prihvatiti Otvoreni Balkan“.

Ona je dodala da Albanci imaju „samo jedan pakt sa SAD i Zapadom“, te da je Amerika uz Albance, a Albanci su uz Saljija Berišu.

„Albanija ima dva istorijska lidera, velikog Ibrahima Rugovu i sadašnjeg Saljija Berišu“, navela je nekadašnja kosovska poslanica.

Bivši predsednik Bujar Nišani spominje „vek Albanaca“:

„Danas je posebno veče i prekretnica u demokratiji zemlje. Večeras ste ispunili ovaj trg hiljadama. Ujedinila vas je velika i plemenita misija (…). Ovaj vek će biti vek Albanaca. Ne možemo da vratimo srpsku hegemoniju u region. Takozvani otvoreni Balkan nije ništa drugo do ovo“.

Član stranke Saljija Beriše – Edit Hardži kazao je čak da je Kosovo za Albance „naš Jerusalim i Meka“, a da je Otvoreni Balkan „prevara“, te da „opasnost dolazi od Vučića i Rame i onih koji ih plaćaju“.

Tokom protesta, upadljivo mladi učesnici protesta zapalili su srpsku trobojku, a na „lomaču“ su stavili i odštampane parole „Soroš mafija, ruke dalje od Albanije“.

Vučić i Zaev sa Rinasa pravo u Elbasan

Neposredno nakon protesta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, te makedonski premijer Zoran Zaev, stigli su u Elbasan, gde će sa domaćinom Edijem Ramom imati neformalan susret na zajedničkoj večeri, a već sutra od 9 časova započinju prvi sastanci, dok će zaključke Rama i Vučić izneti na konferenciji za medije negde oko 13 časova.

A u međuvremenu, Koha je javila u istoimenom tekstu da je Rama primio Vučića na večeru na istom mestu gde je poslužio Kurtija pre nekoliko nedelja.

Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB.

Takođe, planirano je potpisivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), kao i Sporazuma između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS). Potpisan će biti i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

Planiran je i privredni i poljoprivredni forum.

Vučić, Rama i Zaev pozvali su u subotu Prištinu, Sarajevo i Podgoricu – koji ne podržavaju „otvoreni Balkan“ da im se pridruže.

U međuvremenu, trojica lidera nemačkoj javnosti obratila su se autorskim tekstom FAZ-u, u kojem su zatražili podršku Nemačke za Otvoreni Balkan.

„Evropa nije samo kontinent, već i vizija. Međutim, građani zemalja Zapadnog Balkana, koji su značajan deo kontinenta i te vizije, predugo su isključeni i ignorisani. Želja naših ljudi da budu prihvaćeni od strane članica EU više puta je osujećena – unutrašnjom politikom zemalja članica, neodržavanjem obećanja i strahom od budućnosti. To je dovelo do razočaranja, nestabilnosti, iseljavanja i izostanka većih investicija. Kao politički čelnici tih zemalja, možemo se ili žaliti – ili nešto preduzeti protiv toga. Mi smo se odlučili za ovo drugo“, napisali su za Franfurter Algemajne Cajtung, o čemu je izvestio Dojče vele.


O više detalja o pripremama za ovaj samit, podsetite se u posebnoj vesti.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.