Beriša posle najave u maju sada potvrdio da je podneo tužbu u Parizu protiv Blinkena

FOTO: Top Channel (screen shot)

Bivši albanski predsednik pa premijer, Salji Beriša, na konferenciji za novinare saopštio je danas da je njegov advokat podneo tužbu za klevetu na pariskom popravnom sudu, javlja albanski Top Channel.

Kako je Beriša naveo, tužba se zasniva na principu da kod klevete ne važi imunitet i da se ona kažnjava u svakoj zemlji. Bivši šef vlade još jednom je pozvao američkog državnog sekretara da preda sve dokaze koje ima protiv njega, javljaju albanski mediji.

Ova najava usledila je nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken 19. maja ove godine objavio da su SAD zabranile Saljiju Beriši i njegovoj porodici ulazak u tu zemlju zbog korupcije. Dan kasnije je Beriša, takođe na konferenciji za medije i najavio podnošenje tužbe pariskom sudu, što je sada, kako kaže i učinio.

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je takođe početkom juna uredbu kojom se definišu sankcije za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana, koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona. Lista je od tada više puta proširivana i sa imenima i sa novim sankcijama, a neke od njih upravo podrazumevanju zabranu ulaska u SAD.

SAD identifikuju pojedince koji „ugrožavaju mir, bezbednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu“.

Oglasio se potom i američki državni sekretar Entoni Blinken. On je prenoseći saopštenje Bele Kuće, preko Tvitera naglasio to da su SAD rešene da osiguraju stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana, a to bi državama u regionu omogućilo da „ispune svoj potencijal kao slobodne i prosperitetne demokratije“.

„Korupcija nanosi direktnu štetu spoljnoj politici, nacionalnoj bezbednosti i ekonomskom zdravlju SAD i naših saveznika i partnera. Zato smo rešeni da promovišemo odgovornost i da se borimo protiv nekažnjivosti onih koji su umešani u značajnu korupciju na Zapadnom Balkanu i širom sveta“, poručio je Blinken.

Na konferenciji za medije Salji Beriša sada tvrdi da će biti poslanik Demokratske partije u septembru i nimalo se ne plaši da bi Izborna komisija mogla da mu oduzme mandat.

Ovaj političar se inače više puta u javnosti oglašavao otvorenim porukama o ujedinjenju Albanaca na Balkanu u jednu državu, a postoji više izvora u kojima se njegovo ime spominje u vezi sa trgovinom oružjem tokom rata na Kosovu ’99. Takođe, devedesetih je bilo i više napisa u zapadnim medijima, da je njegovo porodično seosko gazdinstvo bilo baza za OVK, te da je time „manipulisao krizom“ kako bi ostvario „politički kambek“.

Još devedesetih su izveštavali da SAD ne bi pozdravile njegov povratak upravo zbog „bezakonja“.

Sada, kada se oglasio Beriša, reagovala je i ambasada SAD u Tirani. Kako je javila druga albanska agencija, Exit.al, u saopštenju su naveli:

„Na osnovu izvršne naredbe predsednika Bajdena, saopštenja sekretara Blinkena, izjave ambasadora Kima medijima prošle nedelje, stav SAD je jasan i nepromenjen: Borba protiv korupcije je od najvećeg interesa. Koristićemo sva raspoloživa sredstva protiv korupcije i sankcionisanje iste“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.