Otvoreni Balkan: Vučić, Rama i Zaev danas u Tirani; Albanska opozicija najavila proteste

Rama Zaev Vučić
Foto: Tanjug

U Tirani se danas nastavljaju razgovori u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Novom sastanku prisustvovaće osnivači inicijative – predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama, odnosno Zoran Zaev. Uoči samita srpsko predsedništvo najavilo je potpisivanje šest sporazuma, a u istom danu opozicija u Albaniji proteste protiv „antinacionalnog pakta Rama-Vučić“, a s ciljem „odbrane nacionalnog interesa“. 

Prethodni sastanak u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ održan je početkom novembra u Beogradu, kada je predsednik Srbije najavio da bi u Tirani moglo da usledi potpisivanje Memoranduma o razumevanju u vezi sa radnim dozvolama.

Taj sporazum značio bi da radna dozvola izdata u bilo kojoj od ove tri zemlje, važi u svim članicama inicijative, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Međutim, kako je juče potvrđeno za Tanjug iz srpskog predsedništva, na ovom samitu bi trebalo da budu potpisana ukupno šest sporazuma.

Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB.

Takođe, planirano je potpisivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), kao i Sporazuma između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS). Potpisan će biti i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije imaće danas neformalan susret sa Ramom i Zaevom na zajedničkoj večeri, a već sutra je predviđeno održavanje više sastanaka, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

U Palati brigada u Tirani, 21. decembra, prvo će biti održan sastanak trojice zvaničnika i članova delegacija sa predstavnicima Atlantskog saveta, na kome će se razgovarati o Strateškom planu za Otvoreni Balkan 2022.

Zatim će uslediti ceremonija potpisivanja trilateralnih i bilateralnih sporazuma, pa Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji na kome će učestvovati zvaničnici, ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rektori poljoprivrednih univerziteta i predstavnici privrednih komora.

Na kraju će trojica lidera, predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev, održati zajedničku konferenciju za novinare.

Ponovo upućeni pozivi Prištini, Sarajevu i Podgorici da se pridruže

Vučić, Rama i Zaev pozvali su u subotu Prištinu, Sarajevo i Podgoricu – koji ne podržavaju „otvoreni Balkan“ da im se pridruže.

„Iako je Inicijativa za ‘Otvoreni Balkan’ do sada obuhvatala samo Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, ona je bila i biće otvorena za sve članice Zapadnog Balkana. Koristimo ovu priliku i još jednom pozivamo sve naše komšije da se okupe da svojim građanima ponudimo pogodnosti koje nudimo našim građanima“, naveli su u zajedničkom pismu trojice lidera koje su objavili mediji u Tirani, a preneo RTS.

Kažu da, iako ih optužuju da su „bure baruta“ Evrope, oni kao „odgovorni lideri“ ne mogu da dozvole da se region „vrati u noćne more prošlosti, dok EU nije u stanju da učini više za proširenje u ovoj fazi“.

„Imamo svoje podele, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja, ali se svi slažemo da su ekonomija i četiri osnovne slobode EU najbolji način da našem regionu damo nadu u trajni mir“, poručuje se u pismu.

Sa druge strane, poručuju da „Otvoreni Balkan“ nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome.

Severnomakedonski zvaničnici podeljeni povodom „Otvorenog Balkana“ ili je „sve super“?

Svega nekoliko dana pre održavanja novog sastanka u Okviru ‘otvorenog Balkana’, predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, definisao je ovu inicijativu kao „faličnu“.

On je ovu poruku poslao iz Prištine a na zajedničkoj konferenciji za štampu sa kosovskom predsednicom.

Poručio je da inicijativa neće biti uspešna sve dok ne bude obuhvatala ceo region, ali i da, čak i u tom slučaju, ona može biti samo jedan od instrumenata za poboljšanje ekonomske i trgovinske saradnje, tj. jedan od aspekata Berlinskog procesa, preneli su tada prištinski mediji.

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, potom je izjavio da je iznenađen zbog toga što je Pendarovski „promenio svoje stavove o toj ekonomskoj inicijativi“, a zatim je predsednik Srbije kazao da je severnomakedonski predsednik „pogrešio“, te da je „sve super“.

„Pendarovski je pogrešio, pa dobro je. Pogrešio je predsednik Steveo to jutro, sve je okej, sve je to super“, kazao je večeras Vučić.

Protesti u Tirani zbog samita, Tahiri: Vučić samo može da sanja srpsku hegemoniju 

I dok inicijatori „otvorenog Balkana“ govore o njemu kao ideji koja je dobra za sve i koja će da poveže region, sa druge strane, stižu poruke o tome da Srbija želi da ovom inicijativom uspostavi „srpsku hegemoniju“.

Među onima koji se protive ovoj inicijativi su pojedini političari iz Albanije, ali i svi predstavnici vlasti i opozicije u Prištini.

Bivši premijer Albanije, Salji Beriša, najavio je za danas u Tirani „veliki protest i pozvao „sve demokrate“ da mu se pridruže u 16 časova, s ciljem „odbrane nacionalnog interesa“.

Poručio je da je protest usmeren protiv „antinacionalnog pakta Rama-Vučić“, ali i da ga organizuju zbog „strašne krađe“ koju je, kako kaže, počinila aktuelna vlast u Albaniji, prenosi Klan Kosova.

Najavio je da će se građani okupiti ispred sedišta Demokratske stranke u Albaniji, te da se potom kreće ka sedištu premijera Albanije. Kako prenosi Euronews u Albaniji, policija će sutra biti u pripravnosti.

Poziv na protest naišao je na podršku u Prištini.

Nakon mnogobrojnih poruka u prethodnom periodu sa Kosova o tome da Beograd želi da iskoristi „otvoreni Balkan“ kako bi stvorio „novu Jugoslaviju“ u međuvremenu je stigla još jedna.

„Otvoreni Balkan staviće nacije pod srpsku hegemoniju. Ovo sanja Vučić uoči sutrašnjeg dolaska u Tiranu“, poručila je bivša glavna pregovaračica Kosova u Briselu, Edita Tahiri.

Ona navodi da će „oživljena opozicija“ u Albaniji sutra pokazati Vučiću „da može samo da sanja“. Ujedno smatra da se najavljenim protestima takođe brani Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.