Zaposleni u KEK-u protestuju, traže i 13. platu

KEK
FOTO: Koha

Izvor: Gazeta Ekspres (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Zaposleni u Novom sindikatu Kosovske energetske korporacije protestovali su danas ispred dela elektrane „Kosovo B“. Žele da se primeni kolektivni ugovor, da imaju zdravstveno osiguranje na godinu dana i da primaju 13. platu.

Ovom prilikom jedan od organizatora protesta Nedžat Ljumnica(Nexhat Llumnica), ujedno i potpredsednik novog sindikata Kosovske energetske korporacije je rekao da su izneli svoje zahteve, ali da oni do sada nisu uzeti u obzir.

On je naveo da su preko 100 odsto realizovali plan rada, dodavši da im se ne priznaju ni godišnji odmori, ni 13. plata.

„Dve godine smo se obraćali sa nekoliko zahteva da se poštuje zakon o radu kako je i definisano. Plan rada smo realizovali preko 100 odsto, a u opštem kolektivnom ugovoru po zakonu imamo pravo i na 13. platu. Ne priznaju se godišnji odmori za rizične poslove za koje bi trebalo da postoji 30 dana godišnjeg odmora. Ne postoji kolektivni ugovor, jedino javno preduzeće koje ima ovakav ugovor je KEK, a KEK je najveće preduzeće na Kosovu, najsnažnije i finansijski i sa proizvodnjom“, izjavio je Ljumnica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.