Sa današnjeg protesta u Goraždevcu: Sumnjamo na korupciju!


Stanovnici Goraždevca, Počešća, Krstovca i okolnih sela, i Srbi i Albanci, još jednom su se okupili kako bi iskazali protest povodom odlaganja hemijskog otpada od strane firme Swiss u lokalnom pogonu fabrike u Goraždevcu.

Predstavnik sela Krstovac, Sokolj Đeferaj, rekao je okupljenima da građani nemaju ništa lično protiv vlasnika firme koja je dopremila hemijski otpad i izrazio sumnju da se ovde radi o korupciji.

„Na osnovu ove dokumentacije koju posedujemo, mi sumnjamo da su dokumenta falsifikovana. Dežurnom javnom tužiocu smo prijavili slučaj, i pokrenut je proces. Takođe smo slučaj prijavili i nadležnom ministarstvo u Prištini. Mi tražimo da se ove materije izmeste na neku drugu lokaciju i nasa obaveza je da izađemo na nenasilne proteste zajedno sa građanima svih ovih sela“, rekao je Đaferaj.

Prisutnima na današnjem protetstu i danas se obratio Miloš Dimitrijević, predstavnik Srpske liste i privremenog organa u opštini Peć, i još jednom javno zatražio da se hemijski otpad pomeri sa ove lokacije.

„Tražimo i apelujemo na sve međunarodne snage da ulože mnogo više truda da izmeste ove opasne materije iz ove fabrike, zbog nas i naše dece“, poručio je sa protesta Miloš Dimitrijević.

On je obavestio građane da se danas povodom ovog problema u Prištini održao sasatanak između, kako je rekao, „kosovskih i međunarodnih predstavnika“ i da će o svemu obavestiti građane.

„Pošto iz Peći nismo dobili informaciju, ja vam odavde odgovorno tvrdim da ćemo da dobijemo informaciju šta se upravo desilo i kakav je ovo kriminal napravljen prema ovom narodu, ovde gde živimo zajedno, jer smo stvorili dobar suživot sa svim komšijama i prijateljima“, rekao je Dimitrijević.

Učesnici protesta sastaće se predstavnicima nadležnog Ministarstva za životnu sredinu, predstavnicima opštine i međunarodne zajednice u ponedeljak u deset časova kako bi rešili problem odlaganja hemijskog otpada koji je opasan po zdravlje ljudi.

Radio Goraždevac

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.