Jevtić nije upoznat sa razgraničenjem ali je vreme za konačni dogovor


„Nezahvalno je komentarisati nešto sa čim i lično ja nisam upoznat, ali sa druge strane onaj dogovor koji će obezbediti trajni mir je dogovor koji mi trebamo da podržimo,“ zamenik kosovskog premijera i ministar za povratak i zajednice (u ostavci) u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić u studiju VOA kaže za razgraničenje o kojem se govori u Vašingtronu ovih dana gde boravi.

Iako živi u južnom delu Kosova, na pitanje o tome da li mu je ideja etničkog razgraničenja prihvatljiva, ovaj zvaničnik kaže da je potrebno videti prvo šta ta ideja podrazumeva, i da je to rekao i američkim zvaničnicima.

„Ako se govori o razgraničenju, za mene prvo pitanje je pitanje ljudskih prava,“ tvrdi Jevtić.

„Pre nego što razgovaramo oko bilo čega drugog, za mene je vrlo važno da govorimo o onim stvarima koje će na konkretan način pomoći da ljudi budu povezani, da sarađuju, da se njihova prava poštuju,“ kaže Jevtić.

„Vreme je da se postigne konačni sporazum između Beograda i Prištine. Ako sagledamo političke okolnosti i inicijative koje dolaze iz SAD koje podržavaju dijalog, svakako da je dobar momenat. Svakako da je bolje postići dogovor sada, nego čekati da budemo u daleko goroj situaciji kada je o mogućim rešenjima reč,“ kaže pozivajući se na poruke koje je čuo u Vašingtonu. Kaže da je dobro da se iskoristi trenutak, podsetivši i na, kako kaže, jasnu poruku SAD: „Da bi se otvorio put dijalogu važno je da se ukinu takse.“

Iako sa jedne strane kaže da ne zna šta razgraničenje podrazumeva, sa druge strane navodi da je vreme za konačni sporazum, dok istovremeno tvrdi da je za njega „konkretan dogovor taj da se otvore sve barijere i otvore sve granice da prosto ne postoji ništa što će da bude prepreka u komunikaciji, putovanju i trgovini“.

Nismo dekor

Takođe, na pitanje o tome da li je bojkot Srpske liste dao rezultat, on podseća da se radi o „principima“.

„Poslata je vrlo jasna poruka da ne želimo da budemo dekor,“ kaže Jevtić.

Sa druge strane, imaju vrlo jasne poruke da se „neće tolerisati jednostrani potezi“.

„Da li je to dalo konkretne rezultate? Možda kratkoročno ne izgleda kao da, ali budite uvereni da će dati konkretne rezultate u dugoročnom smislu jer šalje vrlo jasnu poruku da Srbi neće više biti dekor“ – dodao je.

Žalba Ustavnom sudu ne bi dala rezultate zato nije ni uložena

Novinar ga je podsetio na to da Srpska lista nije uložila žalbu Ustavnom sudu nakon formiranja vojske Kosova, a na pitanje zašto, Jevtić u širem odgovoru nije odgovorio.

„Srpska lista naravno nije mogla da iskoristi one mehanizme zato što se nije išlo kroz ustavne mehanizme, već kroz promene zakona a i sama žalba Ustavnom sudu ne bi dala nikakve rezultate zato što smo mi u prošlosti bili svedoci, počev od zakona o Trepči nekih drugih, pa preko drugih pitanja gde prosto nismo imali pozitivnih odgovora sa te instance,“ rekao je Dalibor Jevtić.

Najjača stranka kosovskih Srba – Srpska lista, propustila je rok za ulaganje žalbe povodom usvajanja paketa zakona za transformaciju KBS-a u Vojsku Kosova. Iako su tvrdili da se usvajanjem ovih zakona krši i sam kosovski ustav i obećali da će uložiti žalbu, te na taj način iskoristiti sva pravna sredstva koja su im na raspolaganju, obećanje nisu ispunili. Glasnogovornik Srpske liste Igor Simić, ovo obećanje dao je 14. decembra u Kosovskoj Mitrovici, iako je i tada najavio da „ne očekuje da će taj sud stati u odbranu prava“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.