ERP: Snimanje spota na temeljima hrama Sv. Nikole necivilizacijski čin, razmatramo mogućnost podnošenja krivične tužbe

Aljbana Azizi Novo brdo
FOTO: Printscreen/Youtube

Eparhija Raško-prizrenska izrazila je večeras oštar protest zbog spota albanske pevačice Aljbane Azizi (Albana Azizi), snimanom na temeljima hrama Svetog Nikole u Novom Brdu, nazvavši ga “necivilizacijskim načinom ponašanja”. Poručuju da sa svojim advokatima razmatraju mogućnost krivične tužbe za “narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za profane aktivnosti”.

Prostor tvrđave Novog Brda i njena okolina, koja uključuje i arheološko nalazište pravoslavnog hrama Sv. Nikole, po kosovskim zakonima je Specijalna zaštićena zona (SZZ), a iz Eparhije navode da su sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski regulisane postojećim zakonom o SZZ.

„Kontinuirana zloupotreba lokacije Sv. Nikole (neovlašteni radovi na hramu, razne kulturne i druge manifestacije, služenje rimokatoličke mise i konačno ovaj skaredni i neukusni spot, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalaze više grobova sveštenika, monaha i vernika, pokazuje da postojeće kosovske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini”, navode iz Eparhije.

Dodaju da za snimanje spota nije tražena dozvola ni opštine ni Srpske pravoslavne crkve, što je, kako navode eksplicitno sankcionisano članom br. 6 odnosno 6.3  Zakona o SZZ  koji između ostalog ograničava aktivnosti koje su u domenu javnih skupova, rekreacije ili zabave.

“Takođe, snimanje spotova koji vređaju verska i nacionalna osećanja nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji, pogotovo u specijalnoj zaštićenoj zoni direktno je u suprotnosti sa članom 3 ovog zakona koji insistira da je cilj specijalnih zaštićenih zona između ostalog da spreče aktivnosti koje su u suprotnosti sa objektima koji treba da budu zaštićeni, obezbeđujući najbolje moguće uslove za harmoničan i održiv razvoj zajednica koji žive na tom prostoru”, dalje navode.

Pre četiri godine popularna albanska pevačica, Era Istrefi, snimila je spot u hramu Hrista Spasitelja u Prištini.

Ovaj hram je korišćen i kao sklonište za beskućnike i nužnik, a godinama unazad je postojao veliki pritisak albanske javnosti i studenata da se on pretvori u „muzej genocida“.

Podsetili su da je prethodno snimanje spota u hramu Sv. Nikole u Prištini pre četiri godine, „prošlo bez ikakve reakcije kosovskih institucija“.

Eparhija će, na prvoj sednici Saveta za specijalne zone tražiti „zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ograđivanje objekta“, dodajući da bi na isti način reagovali na „bilo kakav sličan način profanacije objekata drugih verskih i etničkih zajednica“ na Kosovu.

O kršenju zakona u zaštićenoj zoni Novo Brdo Eparhija se već oglašavala tri puta (u junu i dva puta u avgustu ove godine), međutim tvrde da „kosovske institucije nisu ništa učinile da zaštite ovu lokaciju od zloupotreba“.

„I ovaj slučaj je pokazatelj neodgovornog odnosa institucija prema zaštićenim zonama“, zaključuju, dodajući da će se pismeno obratiti i međunarodnim predstavnicima od kojih, kao i od predstavnika kosovskih institucija, očekuju „ni manje ni više od poštovanja postojećih zakona“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.