Poslanici Srpske liste posle sastanka s Haradinajem ponovo sede u sali s poslanicima vladajuće koalicije

Milan Radoičić i Ramuš Haradinaj
Milan Radoičić i Ramuš Haradinaj

Dan nakon što su se zvaničnici Srpske liste sastali s premijerom Kosova, Ramušem Haradinajem, deo poslanika ove stranke vratio se danas u Skupštini Kosova u deo sale gde sede poslanici vladajuće koalicije što je u tamošnjim medijima protumačeno kao dokaz da je sastanak Haradinaja s predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i potpredsednikom Milanom Radoičićem bio uspešan.

Portal Zeri javio je da su potpredsednik Skupštine Kosova, Slavko Simić i šef poslaničke grupe, Saša Milosavljević, danas seli u delu sale gde sede poslanici Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative.

Simić i Milosavljević danas u Skupštini Kosova, foto: Zei
Simić i Milosavljević danas u Skupštini Kosova, foto: Zeri

Poslanici Srpske su napustili vladajuću koaliciju kada je uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo, Marko Đurić. Odmah posle toga poslanici Srpske liste su napustili deo skupštine gde sedi vladajuća koalicija i prešli u deo gde sede poslanici opozicije. Istovremeno su ministri iz Srpske liste zamrzli funkcije u Vladi Kosova, ali ih nisu napustili.

Haradinaj se juče sastao s liderima Srpske liste Rakićem i Radoičićem. Iz Haradinajevog kabineta u kratkom saopštenju nisu navedene tačne teme razgovora, već stoji da je bilo reči „o opštoj situaciji u zemlji“.

„Na ovom sastanku je razmatrana ukupna situacija u zemlji, sa posebnim naglaskom na bezbednosne aspekte, kao i na ekonomski i društveni razvoj,“ navodi se u saopštenju.

Pritom, na fotografijama koje je prosledio Haradinajev kabinet, Radoičić, za koga su donedavno vlasti u Beogradu tvrdile da ne znaju o kome je reč, sedi na mestu koje je uobičajeno rezervisano za šefa delegacija. On je nedavno izabran za potpredsednika Srpske liste.

Pred novu rundu dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, opozicija u Skupštini Kosova zatražila je zakazivanje vanredne sednice nakon informacije da je kosovski pregovarački tim već formiran i da nema u njemu predstavnika opozicije. Rasprava bi trebalo da se održi 16. jula, dva dana pre nastavka dijaloga.

Prethodno je šef osoblja predsednika Kosova Bekim Čolaku obavestio javnost da je konstituisana pregovaračka ekipa za politički dijalog i da nju čine predsednik Hašim Tači, koji je na njenom čelu, predsednik Skupštine Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i predsednici stranaka zastupljeni u vladajućoj koaliciji.

Parlamentarna grupa Socijaldemokratske partije (PSD) je u četvrtak počela sa sakupljanjem potpisa za održavanje rasprave o ovoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije.

„S obzirom na politički uticaj ovog dijaloga i eventualni dogovor koji proizilazi iz toga, biće u procesu izgradnje države, razvoja demokratije u Republici Kosovo. Putem ove vanredne sednice, poslanici, potpisnici, tražiće raspravu i odluku da se vrati u Skupštinu – najveće zakonodavno telo,“ rekao je poslanik PSD-a Visar Imeri.

On je to uradio istog dana kada je „Koha Ditore“ izvestila da je pregovarački tim već oformljen i da ga vodi predsednik, a da ga čine i Predsednik parlamenta, Premijer i lideri parlamentarnih političkih partija vladajuće koalicije.

Poslednji sastanak predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, bio je 24. juna u Briselu.

Vučić je nakon sastanaka rekao da ne želi da ulazi u detalje o čemu je tada razgovarano, „jer bi to možda moglo da pokvari poziciju Prištine, kao i našu poziciju“.

On je najavio obraćanje naciji u vezi s pitanjem Kosova, a ponovo je spomenuo i mogućnost da će građani odlučivati o konačnom statusu Kosova.

Proces dijaloga ulazi u završnu fazu, koja bi trebalo da bude okončana obavezujućim sporazumom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

U saopštenju iz kabineta Federike Mogerini se ističe da će se tokom novog susreta raspravljati o napretku u procesu postizanja sporazuma te će se dogovarati naredni koraci „kako bi se osiguralo da se saradnja između dve strand obavlja intenzivnim tempom“.

Poslanici DSK napustili sednicu Skupštine

Poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK) napustili su danas sednicu Skupštine Kosova, nakon što su zatražili od vladajuće koalicije da obezbedi prisustvo 61 poslanika. Vladajuća koalicija taj broj poslanika nema, jer otkad je koaliciju napustila Srpska lista, imaju ukupno 51 poslanika.

Ovaj zahtev poslanici vladajuće koalicije su nazvali sramotnim, pošto je na sednici bilo samo sedam od 27 poslanika koje DSK ima u kosovskom parlamentu.

Skupština Kosova nastavlja rad i pored napuštanja sednice poslanika DSK.

InsajderPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.