U bioskopu Bistrica predstavljen projekat EU: Dva miliona evra za poštovanje kulturnog nasleđa

Evropska unija i UNDP finasiraju projekat očuvanja kulturnog nasleđa na Kosovu od dva miliona evra vrednosti, najavila je šefica misije Natalija Apostolova u Prizrenu. Projekat koji promoviše i etnički dijalog fokusiraće se u narednih 18 meseci na renoviranje i uređenje više lokaliteta i podići svest o kulturnoj raznolikosti.

„Kulturna raznolikost je integralni deo vrednosti Evropske unije,“ kazala je Apostolova sinoć u Prizrenu, podsećajući da Evropa upravo ove godine proslavlja svoju multikulturalnost.

„Ovim projektom promovisaćemo povećano angažovanje mladih muškaraca i žena u očuvanju umetnosti i zanata i na taj način omogućiti bogatoj kulturnoj baštini na Kosovu da postane sredstvo za dijalog između zajednica i socijalnu inkluziju,“ najavila je projekat i stalna predstavnica UNDP-a, Ulrika Ričardson.

„Ovaj projekat imaće punu podršku opštine Prizren, kao i moju ličnu podršku,“ kazao je gradonačelnik Prizrena Mutaher Haskuka.

Čuveni bioskop „Bistrica“ u Prizrenu, odnosno „Lumbardi“, kako se naziva na albanskom, u kojem je i održana promocija projekta, biće jedna od lokacija koje će biti renovirane projektom.

Podršku projektu dala je zamenica kosovskog ministra kulture, omladine i sporta, Burbuće Bakija-Deva.

Istovremeno, projekat sadrži i, prema najavi donatora, komponentu angažovanja omladine i žena kroz ekonomsko osnaživanje, a u vezi sa kulturnim nasleđem.

„Dijalog između zajednica kroz zaštitu inkluzivne kulturne baštine,“ kako se projekat naziva, za cilj ima da doprinese poboljšanju tolerancije među zajednicama i poštovanja kulturnog identiteta i nasleđa, navodi se u saopštenju.

On se zasniva na prethodno sprovedenom projektu „Izgradnja poverenja kroz zaštitu kulture na Kosovu“, koji je takođe finansirala EU od 2016. do 2017. u opštinama Uroševac, Gnjilane, Lipljan, Kamenica i Orahovac.

Koje će lokacije ovog puta biti uključene u projekat, znaće se avgusta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.