Srpska napušta vladu. SDP: Srpski narod čvrsto uz Vladu Srbije

Utorak, 27. mart 2018, 17:30 – SDP: Srpski narod čvrsto uz Vladu Srbije

GI ”SDP” – Oliver Ivanović najoštrije je osudila, kako su naveli – jučerašnja dešavanja u Severnoj Mitrovici. Smatraju da bi Srpska lista trebalo da napusti kosovske institucije i da se "preispita učešće u daljem briselskom dijalogu". Srpski narod, dodaju – ima svoje dostojanstvo i "čvrsto stoji uz svoju Vladu Republike Srbije". 

"Upad specijalnih jedinica na Sever i brutalni napadi na goloruki narod, novinare i predstavnike kancelarije za Kosovo i Metohiju pokazuje koliko je ugrožena bezbednost i sloboda građana o kojoj smo mnogo puta ukazivali i govorili," naveli su.

UNS i DNKiM: Novinari da obavljaju posao bez omeetanja, odgovorni da budu kažnjeni 

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osudili su nasilje pripadnika specijalne jedinice Policije Kosova nad novinarima koji su izveštavali o događajima u Kosovskoj Mitrovici. Zahtevaju i da nadležni organi omoguće svim novinarima da bez ometanja i nasilja rade svoj posao, a da odgovorni za ovaj incident budu kažnjeni.

"Pripadnici ROSU napali su petnaestak novinara srpskih medija koji su pratili dešavanja na severu Kosova, iako su se novinari jasno identifikovali, pokazujući svoje legitimacije i uzvikujući na albanskom jeziku da su novinari. Pripadnici ROSU su im odgovorili psovanjem i nazivali ih pogrdnim imenima," navode iz UNS-a. 

Navode i da su novinarke – Rada Komazec iz "Jedinstva" i Dragana Zečević iz "Večernjih novosti" -izjavile UNS-u da su "policajci u njih uperili cevi pušaka i odgurnuli ih tako da su pale", podsećajući i na slučaj snimatelja RTS-a, Vladimira Milića.

Ocenili su i da je jučerašnje hapšenje Direktora Kancelarije za KiM i njegovo, kako su naveli – inscenirano sprovođenje ulicama Prištine uz pogrdne uzvike je "pokušaj ponižavanja srpskog naroda na KiM-u i šire":

"Pojedine blage osude međunarodnih predstavnika na Kosovu koji pozivaju samo na dijalog, ne želeći da sagledavaju realnu situaciju na terenu – želimo da podsetimo na još uvek ne rasvetljeno ubistvo političkog lidera sa Severa, Olivera Ivanovića, i postavljamo im pitanje – kada ćemo dobiti odgovor KO JE UBIO OLIVERA IVANOVIĆA?"

Ponedeljak, 27. mart 2018. – 22:45 – Mogerini: Potrebni su mir i očuvanje dijaloga

"Pozvala sam Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Osuđujem ono što se dogodilo danas na Kosovu. Đurić je sada slobodan, vraća se nazad. Potrebni su mir i očuvanje dijaloga," poručila je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini. 

21:30 – Vučić: Građani budite mirni i spokojni

Skot: Veliki korak unazad

"Današnji događaji u Mitrovici predstavljaju veliki korak unazad. Nadam se da će hladne glave preovladati omogućavajući smirivanje situacije. Ne postoji alternativa dijalogu i mirnom suživotu svih naroda na Balkanu," naveo je američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot. 

Đurić je na putu za Beograd. Rekao mi je da ima određene probleme i određene medicinske institucije pobrinuće se za njega, rekao je večeras u vanrednom obraćanju medijima sa Andrićevog venca predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon što su Specijalne jedinice Kosovske policije ranije danas u Kosovskoj Mitrovici uhapsile direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića. Ove jedinice upale su u Mitrovički dvor i privele ga, uz šok bombe i suzavac, a tokom trajanja prvog dela okruglog stola unutrašnjeg dijaloga na kojem su se, uz predstavnike Srpske liste i srpskih institucija, nalazile i brojne medijske ekipe.

Pozvao je građane na Severu Kosova koji su "posebno uznemireni" da budu "mirni i spokojni". Opširnije čitajte u POSEBNOJ VESTI.

20:50 – Srpska lista napušta kosovsku vladu

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je Srpska lista "usvojila inicijativu za napuštanje Vlade u Prištini". Srpska lista će o toj odluci obаvestiti predsednikа Srbije Aleksаndrа Vučićа.

"Dijаlog u ovаkvim okolnostimа, kаdа se nа goloruk nаrod ide sа metkom u cevi, kаdа se nа reč ide kundаcimа i đonovimа čizаmа, dok se vrši institucionаlno nаsilje nаd grаđаnimа, nemа nikаkvog smislа," naveo je Rakić u saopštenju Srpske liste. 

20:07 – Đurić prešao Merdare

20:00 – Tači potvrdio da Đurića "sprovode na granični prelaz"

"Veoma sam zabrinut današnjim događajima u Mitrovici. Nema alternative dijalogu," poručio je američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, na svom Twitter nalogu. 

Reagovao je Tači, pozvao je na smirenje. On je takođe istakao da je Kosovska policija u hapšenju Marka Đurića "postupala u skladu sa svojim zakonima i ovlašćenjima". Tači je potvrdio da je Đurić "prošao kroz redovnu tužilačku i sudsku proceduru i da ga sada policija Kosova sprovodi na granični prelaz između Kosova i Srbije".

"Marko Đurić je ilegalno ušao na Kosovo. Kosovska policija je delovala u skladu sa svojim nadležnostima, profesionalizmom i odbranom zakona i reda na Kosovu, " rekao je.

Smatra da današnji događaj "ne bi trebalo da naruši komunikaciju između Kosova i Srbije i "napore za normalizaciju i pomirenje".

Dijalog jedini mehanizam 

Dijalog je jedini mehanizam za rešavanje razlika – poručio je šef UNMIK-a Zahir Tanin.

On je ocenio i da su današnja dešavanja na Kosovu nedopustiva. Pozvao je vlasti u Beogradu i Prištini da izbegavaju provokacije i da preduzmu korake neophodne za očuvanje mira i bezbednosti građana, navevši da je "neophodno da svi zainteresovani izbegavaju bilo kakvu retoriku ili mere koje bi mogle da eskaliraju dalju situaciju".

Hodžaj: Nezakonit ulazak na Kosovo suprotan Briselskom sporazumu 

Oglasio se i potpredsednik kosovske vlade, Enver Hodžaj:

"Nezakonit ulazak zvaničnika vlade Srbije, Marka Đurića, na Kosovo potpuno je neprihvatljivo, suprotno zakonu i Briselskom sporazumu, ali je i ozbiljna provokacija protiv Kosova. Srpski zvaničnici jednom zauvek moraju da shvate da je Kosovo nezavisna država i da mogu da uđu na Kosovo samo uz dozvolu Vlade Republike Kosovo."

On je istovremeno čestitao Kosovskoj policji na "pokazanom profesionalizmu", pozivajući "građane Kosova da održavaju mir i da se uzdrže od bilo kakve provokacije".

19:20 – Đurića "uklanjaju" sa Kosova

Pogledajte trenutak kada Marka Đurića pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije, nakon privođenja – odvode u policijsku stanicu "Centar" u Prištini


Snimak RTV Puls upada ROSU u Mitrovički dvor i hapšenja Marka Đurića:

 

"Kosovska policija na osnovu zabrane ulaska gospodina Đurića u Republiku Kosovo, istog su uklonili sa teritorije Republike Kosovo," ovo je upravo u pisanom saopštenju za medije saopštila Kosovska policija . Prethodno je agencija Beta javila da se Đurić sada nalazi na putu za Merdare. Prema prethodnom izveštaju kosovskih medija, Đurić je, nakon hapšenja ROSU jedinica odvežen u Prištinu.

"U pratnji velike kolone vozila kosovske policije, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, krenuo je prema prelazu Merdare, gde će biti predat vlastima Srbije. Očekuje se da će policija Kosova, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, doneti odluku o merama koje će preduzeti prema Đuriću a među njima se pominje mogućnost stalne zabrane," navela je agencija Beta.

19:00 Selaković sa glavnog mosta optužio Prištinu da neće da sprovede Briselski sporazum i formira ZSO

Sirene za uzbunu i dalje se čuju. Deo okupljenih kod mitrovičkog dvora krenuo je ka glavnom mostu na kojem se nalazi i Nikola Selaković koji je održao i kraći govor. Ljudi su mirno govor saslušali povremeno uzvikujući "Srbija".

Evo šta je rekao Selaković:

"Maltretirali i terorisali goloruke ljude, žene, svakog ko se našao tu, nekima su naneli i teške telesne povrede, neke su lakše povredili. Direktora Kancelarije za KiM su uhapsili mučki i odveli. Ja vas braćo i sestre pozivam da nemamo nikakvu više iliziju. Mi ovde prisutni i naši prijatelji, braća rođaci, znamo od početka, ali smo hteli da verujemo da barem postoji trunčica razuma, da kada nesto potpišete da se to poštuje i ispunjava, posle onoga danas i onaj kome nije bilo jasno, da prištinski, kosovski Albanci, separatisti od države Srbije neće i ne žele da sprovedu Briselski sporazum, da neće da rade na formiranju Zajednice srpskih opština.

Tokom privođenja Đurića, povređen je novinar RTS-a, Vladimir Milić. 

"Prvi biber sprej policajac je poprskao meni u lice," kazao je Milić, prenosi RTS. 

Tokom ulaska pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije u Mitrovički dvor, jedan od njih se, kako je Milić rekao, okrenuo i, kada ga je ugledao, počeo da ruši stative i kamere.

"Osetio sam udarac i posle toga mi je neko izbio kameru iz ruku. Ja sam bio dole. Par puta su me udarili, ne znam čime. Dok sam bio na zemlji, bukvalno me je čovek odvukao sa strane i neko je šutnuo kameru," opisao je Milić.

Njemu je ukazana pomoć i u sanitetskom vozilu gde su mu isprane oči od suzavca.

RTV Puls je javio i da su tokom intervencije policije oštećene kamere ove RTV, kao i reportažna kola ove televizije.

18:26 – Selaković: Ostajem u Mitrovici i čekam Marka Đurića 

Na pitanje novinarke KoSSev portala da li ostaje u Kosovskoj Mitrovici, Nikola Selaković je odgovorio: 

"Ostajem ovde sa svojim narodom, prijateljima, braćom, kolegama. Ostajem ovde i čekam Marka Đurića."

A na takođe pitanje naše novinarke da li postoji krizni plan Vlade Srbije, odnosno Kancelarije za KiM za ovakve situacije, Selaković je rekao:

"Predsednik Srbije, Vlada Srbije znaju šta rade. Kancelarija za KiM zna šta radi i mislim da je to za jednu ozbiljnu izjavu i odgovor na vaše pitanje sasvim dovoljno."

18:20 – Pomozi nam Predsedniče, poručio je Goran Rakić. 

Očekujem, dodaje – snažnu podršku. 

18:10 – Selaković: Ovo je skandal, terorisanje golorukog naroda 

Generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, potvrdio je hapšenje direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića. Teže su, kako je saopštio, povređeni srpski ministar u kosovskoj vladi Nenad Rikalo, zvaničnik Kancelarije za KiM Željko Jović, gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, Ivan Milojević i odbornik u SO Severna Mitrovica i direktor Visoke ekonomske škole Nebojša Milanović. Očekuje da Đurić bude pušten na slobodu odmah. 

"Nadam se da je dobro, priveden je, očekujem skoro oslobađanje, došao je kao slobodan čovek," kazao je Selaković. 

Postavio je pitanje korišćenja sile prema ljudima sa, kako je rekao, podignutim rukama koji se nisu suprotstavljali:

"Neka to bude njihov odgovor na našu gandijevsku reč," rekao je. 

Na pitanje da li je došao sa dozvolom, rekao je: "Ja sam došao na teritoriju svoje zemlje." 

Selaković se u Kosovskoj Mitrovici obratio neposredno nakon hapšenja Marka Đurića.

18:07 – Sirene za vazdušnu opasnosti u Zvečanu 

18:00 – Novinari pred Mitrovičkim dvorom, sirene se još uvek oglašavaju 

U ovim trenucima ispred Mitrovičkog dvora je veća grupa novinara, čeka se obraćanje zvaničnika. Prisutni su i predstavnici Srpske liste, kao i Kancelarije za KiM. U Kosovskoj Mitrovici se sve vreme čuju sirene za vazdušnu opasnost. 

(Video snimak novinarki Insajdera)

17:34 – Uhapšen Marko Đurić 

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije upravo su uhapsili Marka Đurića, javlja novinar KoSSeva sa terena.  

17:32 – Jedno lice uhapšeno

Izvedeno iz Mitrovičkog dvora sa rukama na leđima. 

17:30 – Pripadnici Kosovske policije u Mitrovičkom dvoru

Policija je ispred sale i u samoj sali bacila suzavac

17:25 – Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost, policija pred Mitrovičkim dvorom 

17:15 – Rakić: Krenimo u formiranje ZSO-a 

"Upućujem predlog Vučiću, krenimo samostalno u formiranju ZSO. Dalje moramo sami. Uprkos pritiscima nećemo dozvoliti nikome da napravi razdor" – kazao je predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. 

17:10 – Selaković: Nećemo odustati od naše borbe i pravog rešenja za Srbe i Srbiju 

Prenosim vam svima pozdrave Presednika Aleksandra Vučića – baš onako kao što mi danas nismo odustali uprkos svim pretnjama, zabranama, kordonima, kontrolama, baš tako kao što nisu uspeli da nas zaustave da dođemo ovde, kao što nismo odustali da dođemo i budemo sa vama ovde i da vas čujemo, tako nećemo odustati ni od naše borbe, od pravog, iskonskog rešenja koje Srbe i Srbiju ne unižava i ne ponižava, koje vodi računa o našim državnim i nacionalnim interesima, koje jedino razumno. 

17:00 – Bez Srba nema rešenja za budućnost KiM-a, Sever nikad neće biti deo nezavisnog Kosova 

Bez Srba sa KiM-a nema rešenja za budućnost KiM-a, svako rešenje za budućnost KiM-a mora da uzme u obzir i da računa sa onim što je interes našeg naroda ovde na KiM-u koji je u prethodne dve decenije toliko stradao. Želeo sam da i odavde iz Kosovske Mitovice pošaljemo jasnu poruku da za Srbiju, KiM, Sever KiM-a nije i nikada neće biti deo takozvanog nezavisnog Kosova, niti deo takozvane Velike Albanije. Takve projekte podržavaju samo oni koji žele sukobe na ovim prostorima. Mi smo danas došli ovde pre svega zato da bi Srbija čula šta vi imate da kažete o KiM-u i da pošaljemo poruku, kao i do sada da će cela Srbija biti sa vama – poručio je Marko Đurić iz Kosovske Mitrovice. 

On je dodao da je politika Srbije i Predsednika Srbije danas – politika postizanja kompromisa "koji će značiti da i naš narod ovde na KiM-u treba da dobije i tek kako nešto": 

"I da ćemo svom silo nastaviti, kao što smo i danas, iako su pokušali na svaki način da ometu i spreče našu posetu – došli ovde."

16:47 – Đurić i Selaković ipak u Kosovskoj Mitrovici 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i generalni sekretara predsednika Srbije, Nikola Selaković u ovim trenucima su u Mitrovičkom dvoru. Počeo je razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM-u. 

15:30 – Kocijančič: Neslaganja rešavati kroz dijalog

Sva pitanja od zajedničkog interesa moraju se rešavati u okviru dijaloga, u duhu nastavka normalizacije odnosa. Neslaganja u vezi sa dogovorom moraju da budu rešavana kroz dijalog, a ne kroz eskalaciju bilo koje vrste – poručila je portparolka EU, Maja Kocijančič.

Ona je, kako je preneo Tanjug, na pitanje da prokomentariše zaustavlјanje srpskih zvaničnika na administrativnim prelazima između Srbije i Kosova u kontekstu dijaloga o normalizaciji i već postignutih dogovora o slobodi kretanja, poručila i da su "obe strane u potpunosti posvećene dijalogu kome posreduje EU", što je u petak i "potvrđeno visokoj predstavnici EU".

14:50 – Skup u Kosovskoj Mitrovici i dalje na čekanju

Skup u Kosovskoj Mitrovici u okviru unutrašnjeg dijaloga još uvek nije počeo. Iako je sve manji broj zaposlenih u institucijama koji su bili okupljeni ispred Mitrovičkog dvora, kao i u samoj sali, gde su i čelnici Srpske liste – i dalje se čeka. Pored sve manjeg broja okupljenih, pred Mitrovičkim dvorom je i nekolicina pripadnika švajcarskog KFOR-a, za koju se pretpostavlja da se radi o jedinici za nadzor i komunikaciju.

Beogradski mediji javljaju da je pomeren početak razgovora u Kosovskoj Mitrovici zbog "napete situacije na severu pokrajine", te da "nije za sada poznato da li će i kada konferencija, na kojoj je trebalo da učestvuju Đurić i Selaković – biti održana".

KoSSev nije mogao da proveri ovu informaciju na terenu, iako smo razgovarali sa više sagovornika. 

14:00 – KP: Vukosavljeviću odobrena poseta Kosovu, sam se vratio u Srbiju 

Ministru kulture Srbije, Vladanu Vukosavljeviću, odobrena je poseta Kosovu, ali se on, nakon ulaska, sam vratio u Srbiju. Poseta je prvobitno planirana na prelazu Merdare, upravo je saopštila Kosovska policija. Ova policija je tako demantovala navode više medija da je Vukosavljeviću "zabranjen ulazak na KiM". 

"U nastavku javnog informisanja i kako bi se izbegle moguće dezinformacije, Kosovska policija, na osnovu odluke Ministarstva spoljnih poslova RKS-a, omogućila je ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću ulazak na teritoriju Kosova, u skladu sa odlukom, ali isti, nakon ulaska, nije nastavio dalje za Severnu Mitrovicu, već se sam vratio u Srbiju. Odobrena poseta gospodinu Vukosavljeviću je planirana da se dogodi na graničnom prelazu Merdare, koji povezuje Kosovo i Srbiju, ali se ista nije dogodila na ovoj graničnoj tački, već na graničnoj tački Jarinje na severu zemlje," stoji u saopštenju Kosovske policije.

Televizija Most, ranije je javila, pozivajući se na svog dopisnika sa prelaza Jarinje – da KP "nije dozvolila ulazak Vukosavljevića na teritoriju KiM-a". 

"Vukosavljeviću je onemogućen ulazak na KiM preko administrativnog prelaza Jarinje, iako je njegova poseta uredno najavljena. Ministar kulture danas i sutra trebalo je da obiđe manastire Gračanicu i Banjsku, Bogorodicu Ljevišku, Prizrensku bogosloviju, Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju," javila je ova televizija.  

13:45 – U Mitrovičkom dvoru u iščekivanju početka okruglog stola 

U Mitrovičkom dvoru se, kako je ranije najavljeno, očekuje početak razgovora u okviru unutrašnjeg dijaloga, kojem bi, prema najavama Predsednika Srbije, trebalo da prisustvuje direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, a kojem je, kako je potvrdila Kosovska policije, zabranjen ulazak na Kosovo. Još uvek se niko ne obraća javnosti.

U sali su gosti, prisutni su i zvaničnici Srpske liste. Više je medijskih ekipa, a na terenu je i reportersko vozilo televizije Puls. 

Pred salom je i dalje veći broj okupljenih. 

13:32 – Vanredna konferencija KP-a otkazana 

Nakon pola sata čekanja, konferencija za štampu Kosovske policije regiona Sever, koja je najavljena za 13 časova – otkazana je bez objašnjenja. 

Pred stanicom KP-a u Severnoj Mitrovici čekala je veća grupa novinara. Njima se nije obratio niko iz komandnog lanca KP-a za region Sever, već službeno lice koje je tražilo da novinari, pre nego što im se i obrati – isključe kamere. 

13:05 – ROSU jedinica na JarinjuNovinari pred policijskom stanicom u Severnoj Mitrovici

Prema više izvora sa terena, uključujući izvor blizak graničnoj policiji, u ovom trenutku se na Jarinju nalazi jedinica ROSU. Pripadnici ove jedinice raspoređeni su i na putnom pravcu Kosovska Mitrovica-Leposavić, na mestu poznatom kao Balaban. Saobraćaj se odvija uz kontrolu vozila. 

Potvrdu ove vesti zatražili smo i od portparola Kosovske policije, Bakija Keljanija. Pitanja smo, po njegovom zahtevu, uputili pisanim putem. Odgovor još uvek nije stigao. 

U ovim trenucima očekuje se održavanje vanredne konferencije za štampu Kosovske policije regiona Sever. 

Pavićević nema informacije zašto je srpskim zvaničnicima odbijen zahtev za posetu Kosovu

Oficir za vezu Beograda sa Prištinom, Dejan Pavićević, rekao je za KoSSev da za sada nema informaciju zbog čega je srpskim zvaničnicima Marku Đuriću i, kako je to ranije saopšteno, Nikoli Selakoviću – zabranjen ulazak na Kosovo, kojima je, kako su preneli mediji – ulazak zabranjen iako su zatražili dozvolu od prištinskih vlasti.  

Na pitanje novinara KoSSeva da li je tražio od vlasti u Prištini objašnjenje zbog čega je srpskim zvaničnicima zabranjen ulazak, Pavićević je rekao:

"Tražili smo informaciju, ali treba sačekati da se cela situacija reši. Trenutno nije trenutak da pružim više informacija. To je nešto što ni meni nije najjasnije, pokušavamo zaista da rešimo situaciju i videćemo kako će se dalje razvijati."

A na pitanje da li može da kaže nešto više o tome šta se uopšte danas očekuje, Pavićević nas je uputio na Kancelariju za KiM. 

Zamenik ministra MUP-a bez informacija o ROSU na Severu 

Zamenik ministra unutrašnjih poslova u Vladi Kosova, Milan Radojević, nije imao informacije u vezi sa angažovanjem ROSU jedinice na Severu Kosova, navevši da specijalne jedinice angažuje glavna direkcija Kosovske policije. 

12:50 – Pred Mitrovičkim dvorom veća grupa ljudi, u 13h KP regiona Sever na vanrednoj konferenciji za štampu

Pred Mitrovičkom dvorom, gde je ranije zakazano održavanje okruglog stola u okviru unutrašnjeg dijaloga, okupljen je veći broj ljudi. Nije vidljivo prisustvo policije.

Kosovska policija za region Sever u 13 časova održava vanrednu konferenciju za štampu. 

12:08 – I dalje bez ROSU na Jarinju

Na Jarinju u ovom trenutku nisu jedinice ROSU, ponovo je za KoSSev potvrdio neimenovani izvor blizak graničnoj policiji na ovom prelazu. Situacija je stabilna, saobraćaj se nesmetano odvija. 

Prema našim informacijama, na potezu Jarinje-Vračevo raspoređena je granična policija, prema Leposaviću nalaze se pripadnici policijske stanice Leposavić, a na putu ka Jarinju su pripadnici interventne jedinice regiona Sever. 

11:51 – Kosovska policija: "Raspoređene odgovorne jedinice na Sever, građani da ne podležu dezinformacijama". Nije precizirano koje su jedinice 

U novom saopštenju za medije, Kosovska policija iz Prištine navodi da je "u okviru ovlašćenja i zakonskih nadležnosti preduzela mere za raspoređivanje odgovornih jedinica na terenu u severnom delu Kosova sa jedinim ciljem da se sprovede odluka vlade i da nema drugih ciljeva". 

KoSSev je zatražio dodatno pojašnjenje u centrali Kosovske policije u Prištini. Na pitanje koje su to odgovorne jedinice sada raspoređene, Keljani je rekao sledeće:

"Do sada smo rasporedili odgovorne jedinice. Ukoliko dođe do promene, javićemo na vreme."

Na pitanje da li su to specijalne jedinice ROSU, Keljani kaže: "To  je sve što mogu sada da kažem."

U istom saopštenju se od građana, "a posebno od onih sa Severa" traži da ne "budu žrtve bilo kakve dezinformacije u vezi sa našem angažovanjem u ovom delu.

11:23 – Bez ROSU na Jarinju: Granična policija, interventna i policija iz Leposavića

Situacija na prelazu Jarinje je stabilna. Prisutni su – interventna jedinica Kosovske policije regiona Sever, jedinice granične policije i pripadnici policije policijske stanice Leposavić, ovo za KoSSev navodi izvor blizak graničnoj policiji sa Jarinja. Na terenu nisu pripadnici Specijalne jedinice KP-a – ROSU, kako su to javili pojedini beogradski mediji, potvrdio je isti izvor. 

Prethodno je prisustvo ROSU na Severu za KoSSev demantovao i zamenik komandira KP-a za region Sever, Besim Hoti. 

10:11 – Prištinski Express: Specijalne jedinice na Sever. Hoti demantuje: Interventna jedinica regiona Sever

"Veliki broj specijalnih jedinica Kosova raspoređuje se na Severu Kosova. Ne postoji razlog da budu tamo. Čitalac Expressa poslao je video na kojem se vidi da se na jednom delu put 'dimi' od vozila specijalnih jedinica," ovako upravo izveštava prištinski Express, a da je takva situacija na Severu navodno zabeležena jutros u 6 časova. Vest o upućivanju specijalnih jedinica ka Severu je, međutim, snažno demantovao zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti. U pitanju je interventna jedinica kosovske policije iz istog regiona koja sprovodi "operativni plan" u vezi sa zabranom dolaska srpskih zvaničnika danas na Kosovo, a kojima je, kako je prethodno direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio za medije, zabranjen dolazak na Kosovo danas. Beogradski mediji su javili jutros da se u Kosovsku Mitrovicu očekuje dolazak Marka Đurića, Nikole Selakovića, a na Kosovo i Vladana Vukosavljevića, dok u Prištini javljaju da se očekuje dolazak ministara Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića.

11:05 – Kosovska policija: Ulazak na Kosovo biće dopušten samo onima koji su dobili dozvolu 

Da se sprovodi operativni plan u vezi sa zabranom posete Kosovu srpskim zvaničnicima, potvrdila je u međuvremenu i centrala Kosovske policije u Prištini. Poseta je zabranjena Marku Đuriću i ministru vojnom, Aleksandru Vulinu, potvrđuju iz ove policije.

"Prema informacijama i izjavama samih srpskih zvaničnika, oni će, uprkos zvaničnoj odluci kosovskih vlasti da im zabrane ulazak, obaviti svoju planiranu posetu severnoj Mitrovici. Kosovska policija, u cilju sprovođenja odluke zvaničnih državnih organa, angažovala je relevantne policijske jedinice koje će delovati u skladu sa situacijom u vezi sa odlukom MUP-a RKS-a. Ulazak će biti odobren ličnostima koji imaju službenu dozvolu državnih organa RKS-a da izvrše svoje zakazane posete, a po službenim zahtevima" – saopšteno je iz ove policije. 

U saopštenju nije precizirano o kojim se jedinicama policije radi. 


11:00 – Policija na Jarinju

Prisustvo kosovske policije na Jarinju znatno je pojačano, čiji je zadatak da spreče Marka Đurića da uđe na Kosovo, javlja Kosovapress. Koha je javila da se na Jarinju nalazi oko 40 pripadnika kosovske policije, kao i dodatna policijska vozila, bez preciziranja o kojim jedinicama se radi i koje imaju zadatak da spreče Đurića.

"Mnogo je policajaca, dve policijske smene su na putu, dostupna su i dodatna vozila graničnoj policiji Kosova, dok ovu operaciju predvodi potpukovnik Mentor Šabani (Mentor Shabani)," prištinski mediji pozivaju se na neimenovan izvor.


Express je ranije preneo i novu vest, pozivajući se na "srpske medije" koji su, navodi, javili da su "ROSU krenule na Sever" da "hapse Đurića". 

"Ne radi se o specijalnim jedinicama Kosovske policije, već o interventnoj jedinici Kosovske policije regiona Sever," kaže Hoti u izjavi za KoSSev i naglašava:

"Sprovodimo operativni plan koji je na snazi."

Na pitanje o kakvom se operativnom planu radi, Hoti kaže sledeće:

"Operativni plan koji se tiče odluke da se ne odobri poseta zvaničnika srpske vlade."

Na pitanje o kojim se službenicima radi, Hoti kaže da prema njegovim informacijama je to tročlana delegacija zvaničnika, potvrdiviši da je među njima i Marko Đurić. Istovremeno, Hoti nije precizirao koja su druga dva zvaničnika. 

Učešće Đurića i Selakovića na današnjem okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici, najavio je i sam srpski predsednik, uprkos "zabrani". 

"Ja vam kažem daćete. Dali, ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici, 'ajd da vidim šta ćete da uradite po tom pitanju," rekao je Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa svojim kosovskim kolegom, Hašimom Tačijem u Briselu. 

Vučić je za sutra zakazao i hitnu sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, javio je Blic, navodeći da je jedan od razloga "trenutna situacija na Kosovu i Metohiji", ali i da će se razgovarati i o drugim temama. Sednica je zakazana za sutra u 10 sati.

U kabinetu predsednika Srbije nismo mogli da saznamo detalje.

Skup u Mitrovici bi trebalo da počne u 12 i 44, simbolično dajući na značaju Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, po kojoj su Kosovo i Metohija i dalje deo Srbije, javlja RTS.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.