EU: Novi sastanak Mogerini-Vučić-Tači 18. jula. Priština: BG odbio rundu tehničkog dijaloga

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, zakazala je za 18. jul novi sastanak Beograda i Prištine na visokom političkom nivou u okviru dijaloga, potvrđeno je iz EU. Iz Prištine danas tvrde da je Beograd, međutim, odbio sastanak na tehničkom nivou dijaloga koji je trebalo da se održi sutra.

Mogerini će sa Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem „sagledati dosadašnji napredak u razgovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji i isplanirati sledeće korake i sastanke kako bi se osiguralo da se rad između obe strane nastavi intenzivnim tempom“ – stoji u saopštenju iz EU.

Poslednji sastanak na visokom političkom nivou održan je 24. juna. Tada je dogovoreno da se razgovori intenziviraju, a razgovor u Briselu je ocenjen kao težak, ali sa „pozitivnim tonovima“.

Srpski predsednik zapitao se tada – „A šta ako u toku leta neko krene da zauzima Sever Kosova?; Odgovor vojni ili Oluja?“, dodajući: „Bar smo obezbedili mir za naš narod, da niko ne gine i to je ja mislim velika i važna tekovina“.

Pre samo dva dana je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, najavio prekid dijaloga zbog hapšenja petorice Srba za koje se sumnjalo da su pretili srpskim pripadnicima KBS-a da napuste ovu formaciju. Zahtevao je da se privedeni puste do kraja istog dana, što se i dogodilo.

Šef kosovskog tima za tehnički dijalog, Avni Arifi, izjavio je, međutim, za prištinske medije da je Beograd odbio poziv za učešće u novoj rundi ovog dijaloga koji je zakazan za 13. jul, a o sporazumu o energetici.

On je ocenio da je ovakva odluka „svedočenje i dokaz da Srbija po svaku cenu insistira na blokiranju implementacije Briselskog sporazuma o energetici“, te dodao da ne zna razlog za ovakvu odluku, navodeći i da je srpska strana „i dalje destruktivna u dijalogu“.

Pročitajte još:

Srbija bi mogla da bude kažnjena nakon spora sa Kosovom koji je ponovo usporio evropske časovnike

Petoro Srba posle hapšenja pušteno na slobodu

Đurić: Nema dijaloga ako Srbi ne budu pušteni do večeras

Brnabić razmenila par reči sa Haradinajem i konstatovala

Haradinaj: Ono što se danas dogodilo je akcija institucija zakona i reda, nakon informacije da se građanima Srbima pretilo

KTV: Haradinaj se nije izvinio Brnabić

Vučić: A šta ako u toku leta neko krene da zauzima Sever Kosova? Bar smo obezbedili mir da niko ne gine. Tači: Težak sastanak, pozitivni tonoviPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.