AAK uslovljava dijalog viznom liberalizacijom za Kosovo, PSD traži vanrednu sednicu

Sala kosovske skupštine
Kosovska skupština

Pred novu rundu dijaloga Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu, u Prištini su pokrenute dve inicijative. Stranka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja – Alijansa za budućnost Kosova – rezolucijom zahteva da se dijalog ne nastavlja do donošenja pozitivne odluke o viznoj liberalizaciji za Kosovo. Opoziciona Socijal-demokratska partija, nakon informacije da je kosovski pregovarački tim već formiran i da nema u njemu predstavnika opozicije, zahteva vanrednu sednicu parlamenta. Ona bi trebalo da se održi dva dana pred dijalog, a kako bi se pitanje donošenja odluka o razgovoru u Briselu vratilo u Skupštinu Kosova. U nastavku vam prenosimo pregled kosovske štampe.

Express: Haradinajeva stranka uslovljava dijalog viznom liberalizacijom

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Članovi parlamenta vladajuće Alijanse za budućnost Kosova (AAK) podneli su u četvrtak nacrt rezolucije kojom se traži od Vlade Kosova da ne nastavlja dijalog sa Srbijom dok EU ne donese konačnu odluku o ukidanju viza za građane Kosova.

Nacrt rezolucije stranke Ramuša Haradinaja, koji je takođe Premijer Kosova, predložen je istog dana kada je visoka predstavnica EU Federika Mogerini potvrdila da će se 18. jula sastati s predsednikom Hašimom Tačijem sa Kosova i predsednikom Aleksandrom Vučićem iz Srbije, u kontekstu nastavka njenog posredovanja u dijalogu.

U nacrtu rezolucije „Vizna liberalizacija pre dijaloga“ navedeno je da je Kosovo jedina zemlja u regionu čijim građanima nije dozvoljeno putovanje bez viza u šengenskoj oblasti.

„Ovo isključivanje izaziva ozbiljne praktične probleme za građane Kosova u ostvarivanju njihovih profesionalnih i porodičnih ciljeva,“ navedeno je u dokumentu koji su već potpisali zvaničnici AAK-a.

Opozicija se protivi formiranju pregovaračkog tima vanrednom sednicom

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Opozicija je zahtevom za vanrednu parlamentarnu sednicu odgovorila na određivanje institucija za formiranje pregovaračkog tima za završnu fazu dijaloga sa Srbijom. Rasprava je zakazana za 16. jul, dva dana pre održavanja drugog sastanka u kontekstu završnog procesa ovog dijaloga.

Parlamentarna grupa Socijaldemokratske partije (PSD) u četvrtak je počela sa sakupljanjem potpisa za održavanje rasprave o ovoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije.

„S obzirom na politički uticaj ovog dijaloga i eventualni dogovor koji proizilazi iz toga, biće u procesu izgradnje države, razvoja demokratije u Republici Kosovo. Putem ove vanredne sednice, poslanici, potpisnici, tražiće raspravu i odluku da se vrati u Skupštinu – najveće zakonodavno telo,“ kazao je poslanik PSD-a, Visar Imeri.

On je to uradio istog dana kada je „Koha Ditore“ izvestila da je pregovarački tim već oformljen i da ga vodi predsednik, a da ga čine i Predsednik parlamenta, Premijer i lideri parlamentarnih političkih partija vladajuće koalicije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.