Srpska lista o „lažima“ Petrovića, šta se dogodilo u kosovskoj skupštini

Srpska lista logo

Vest je ažurirana

Iz Srpske liste i dalje podupiru tvrdnje predsednika Vučića da je lider Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović, dao kvorum za izglasavanje Platforme o dijalogu, iako u prilog toj tvrdnji pružaju selektivni uvid u zapisnik sa sednice iz kog se vidi da je spornoj sednici prisustvovalo 77 poslanika, što je za 16 više od 61 poslanika koliko je potrebno za kvorum u kosovskoj skupštini.

Na današnje otvoreno pismo Slobodana Petrovića upućeno Aleksandru Vučiću, ubrzo je reagovala Srpska liste, navodeći da je dokument potrebno „podrobnije analizirati zbog količine laži koje sadrži“. Dalje u osam tačaka iznose razloge zbog kojih je Petrović „poslušnik albanskih partija i svojih mentora“.

U prvoj od tih tački tvrde da je Slobodan Petrović „svojim prisustvom i uzdržanim glasom na sednici skupštine u Prištini omogućio usvajanje platforme koja se poziva na neupitnost, nezavisnosti i celovitosti tzv. Kosova, koja je platforma protiv dijaloga i normalizacije odnosa“.

Dalje tvrde da je predsednik Vučić tvrdio da je Petrović samo dao kvorum, ne i glasao za Platformu, iako je jučerašnja izjava predsednika Vučića u vezi sa ovim pitanjem da je 61. glas u skupštini za platformu bio glas „jednog od pet miliona“ – Slobodana Petrovića, u skladu sa onim što je Haradinaj, kako uverava Vučić, obećao „kako će Vučića da ruši na ulici“.

U prilog tvrdnji da „bez njegovog prisustva i uzdržanog glasa, 60 albanskih glasova ne bi bilo dovoljno da kosovski Albanci usvoje ovu platformu“ iz Srpske liste su prikazali i „skrinšot“ jednog dela zapisnika sednice kosovske skupštine održane 7. marta na kom se vidi da je Petrović bio prisutan na sednici i da je bio uzdržan. Međutim, uvidom u čitav zapisnik moguće je utvrditi da je za predlog platforme glasalo 58 od 77 prisutnih poslanika, što je za 16 poslanika više od 61 glasa koliko je minimalno potrebno za kvorum. Sam Slobodan Petrović, prema ovom zapisniku registrovan je kao jedini uzdržan glas od 59 koliko ih je pristupilo glasanju, i takođe jedan je od 77 – koliko je registrovano elektronskim putem prisutnih poslanika.

Kosovski mediji su inicijalno javili da je platforma usvojena sa 61 glas „za“, što prema zvaničnom zapisniku dostupnom na sajtu Skupštine Kosova, a koji je selektivno priložila i Srpska lista u objavi na Fejsbuku, nije bila precizna informacija. Međutim, tu informaciju nisu korigovali u saopštenju u kom i dalje tvrde da je bilo „60 albanskih glasova“.

Dalje u saopštenju navode da je „Slobodan Petrović poslao Mladena Stankovića, koji je član Glavnog odbora Samostalne liberalne stranke da sa Draganom Đilasom šeta po Kosovu i Metohiji i koordinišu proteste „’1 od 5 milionera na KiM’“ za šta je takođe priložena fotografija.

Srpska lista okrivljuje Petrovića i da je glasao „za ukidanje nadgledane nezavisnosti Kosova“, kao i „demarkaciju takozvane Republike Kosovo sa Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom, čime su najdirektnije prekršili i pljunuli na Ustav Republike Srbije“.

Podsećamo, pored Petrovića, svojevremeno je za usvajanje zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom glasao i Adem Hodža iz Jedinstvene goranske partije koji je deo poslaničkog kluba Srpske liste u Skupštini Kosova.

Najzad, Petrovića okrivljuju da je „zadužen za promovisanje tzv. kosovske vojske i sa svojim članovima zadužen za regrutaciju srpskih mladića u tu paravojnu formaciju“, da je „zastavu svoje stranke izradio u skladu sa zastavom tzv. Kosova“, da „u poslednje dve godine nikada nije osudio nijedan napad na Srbe“ ali navode i detalje iz njegovog privatnog života, tvrde da je kum Olivera Ivanovića „koga se pokojni Oliver javno ograđivao zbog njegovog poniznog odnosa prema Prištini“.

Predsednika SLS-a Slobodana Petrovića predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je nekoliko puta da je njegovim glasom, za kojeg tvrdi i da je „jedan u pet miliona“, izglasana platforma u Prištini koja je katastrofa i za ceo Balkan. Pripisuje mu se i podrška „vojsci Kosova“. Predsedniku Srbije Petrović je danas poslao otvoreno pismo, navodeći da on „danima, nedeljama i mesecima obmanjuje javnost“.

Inače, na slici koju je priložila Srpska lista uz saopštenje, na listi poslanika je vidljivo i ime Slavka Simića, jednog od poslanika Srpske liste. Uvidom u zapisnik, Simićevo ime je evidentirano kao jedno od 77 poslanika koji su registrovani kao prisutni na sednici i koji čine kvorum. Međutim, Simić nije pristupio glasanju, te pored njegovog imena, kao i pored imena 17 drugih poslanika koji su registrovani kao prisutni, ali nisu pristupili glasanju, stoji znak „-„. Poslanici kosovske skupštine se evidentiraju kao prisutni individualnim poslaničkim karticama. Poslanici Srpske liste, prema tvrdnjama ove partije, bojkotuju rad Skupštine Kosova još od novembra prošle godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.