Srpska lista ukazuje na zloupotrebu poslaničke kartice Slavka Simića, ali elektronski registrovano još 3 poslanika SL

Srpska lista saopštila je danas da „pokušaj zloupotrebe kartice člana predsedništva Srpske liste, Slavka Simića sa namerom diskreditacije poslanika Srpske liste nije prošao“. Ovo je reakcija na informaciju iznetu u zvaničnom zapisniku o glasanju Skupštine Kosova koji je u jučerašnjem saopštenju objavila sama Srpska lista, a u kom se na spisku prisutnih poslanika na sednici kada se u Prištini glasalo o Platformi za dijalog sa Beogradom, našlo i ime ovog poslanika. Međutim, izgleda da ovo nije jedina kartica poslanika Srpske liste koja je „zloupotrebljena“, i ne jedini put. Na drugim sednicama, prema nekoliko zapisnika sa glasanja na plenarnim sednicama koji su dostupna na sajtu kosovske skupštine, registrovana su i imena još tri poslanika Srpske liste – Saša Milosavljević, Jelena Bontić i Srđan Mitrović.

Skupština Kosova je danas demantovala informaciju da je potpredsednik Srpske liste, Slavko Simić prisustvovao sednici Skupštine Kosova 7. marta 2019, uprkos činjenici da se njegovo ime nalazi na listi registrovanih prisutnih poslanika u zvaničnom zapisniku dostupnom upravo na sajtu ove institucije.

Skupština potvrdila zloupotrebu poslaničke kartice

Dodaju da je njegova poslanička kartica „namerno ili nenamerno zloupotrebljena od strane nekog od prisutnih kolega“, kao i da „verifikacija same kartice u sistemu ne znači i fizičku prisutnost na sednici i ne omogućava davanje kvoruma“.

Ukoliko se ispostavi verodostojnim tvrdnje Skupštine Kosova i Srpske liste o tome da „verifikacija same kartice u sistemu ne znači i fizičku prisutnost na sednici i ne omogućava davanje kvoruma“, a posebno da je kartica „zloupotrebljena“, otvara se pitanje same legalnosti procesa usvajanja Platforme o kojoj se izjašnjavalo svega 59 poslanika od 77 elektronski verifikovanih.

Međutim, upravo u zvaničnom zapisniku navode da je na sednici prisutno 77 poslanika, a odsutno 43, bez razjašnjavanja ko od elektronski registrovanih prisutnih 77 poslanika zaista nije u sali.

Iz Srpske liste, s jedne strane, navode da se radilo o „zloupotrebi kartice“ ovog poslanika, ali uprkos toj konstataciji, dodaju istovremeno i da su „mediji greškom preneli netačnu informaciju“ čiji je trag bio upravo u jučerašnjem saopštenju ove političke partije i dostupnoj zvaničnoj dokumentaciji kosovske skupštine – zapisnika sa plenarnih sednica.

Namerna ili nenamerna zloupotreba kartica i drugih poslanika Srpske liste

Međutim, tragom ovog primera „zloupotrebe“, naša redakcija je pregledala i nekoliko zapisnika sa drugih sednica kosovske skupštine od početka ove godine. Na sednicama skupština na kojima je imalo kvoruma za glasanje, pronašli smo ime poslanika Slavka Simića registrovano čak na više sednica, ali tu su i imena drugih poslanika Srpske liste koji su, prema elektronskoj registraciji, navodno prisustvovali sednicama kosovske skupštine.

Prisustvo poslanika Slavka Simića plenarnim sednicama elektronski je registrovano još i 2. februara, 3. februara, a potom i 7. marta, prisustvo poslanika Srđana Mitrovića, takođe iz Srpske liste registrovano je 2. i 3. februara, prisustvo poslanika Saše Milosavljevića registrovano je takođe 2. i 3. februara, a prisustvo poslanice Srpske liste, Jelene Bontić registrovano je 2. februara.

U saopštenju sa sajta Skupštine, navodi se i da poslanik Slavko Simić od 16. novembra 2018. nije prisustvovao ni jednoj plenarnoj sednici Skupštine Kosova. Podsećamo, prema poslovniku o radu Skupštine Kosova, poslanik gubi mandat ukoliko u šestomesečnom periodu ne učestvuje na sednicama skupštine.

Srpska lista bojkotuje rad kosovske skupštine upravo od novembra, a od 26. marta, ovaj koalicioni partner vlade Ramuša Haradinaja je, kako sami tvrde „prešao u opoziciju“.

Zloupotreba poslaničke kartice je ozbiljan krivični čin.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.