Poslanici Skupštine Srbije u UN: Srbi na Kosovu i Metohiji proživljavaju nezabeleženu torturu

parlamentarno slušanje posvećeno rešavanju sukoba i miroljubivoj budućnosti poslanici SKupštine Srbije UN Njujork
FOTO: Narodna skupština Srbije

Dan nakon sednice Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija o Kosovu, u sedištu ove međunarodne organizacije održano je parlamentarno slušanje posvećeno rešavanju sukoba i miroljubivoj budućnosti. „Srbi danas na Kosovu i Metohiji proživljavaju nezabeleženu torturu“, poručili su predstavnici srpske delegacije.

Na zasedanju u Njujorku u organizaciji Interparlamentarne unije, učestvovali su poslanici Parlamenta Srbije Snežana Paunović i Usame Zukorlić.

Ova delegacija je ujedno pružala podršku predsedniku Srbije i prisustvovala vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, koja je sazvana na zahtev Beograda, nakon najnovijih poteza Prištine, uključujući uvođenje Uredbe CBK i akcija Kosovske policije u kojima je zatvoreno više srpskih institucija.

Ovogodišnja tema parlamentarnog saslušanja je bila „Stavljanje tačke na sukobe: Preporuke za mirnu budućnost“.

Tokom debate na Parlamentarnom slušanju, Snežana Paunović je pozvala na „odbacivanje dvostrukih standarda u međunarodnim odnosima“ i dodala da „Srbi danas na Kosovu i Metohiji proživljavaju nezabeleženu torturu“, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Ujedno je kazala da je „nedopustivo da se jednoj zajednici u 21. veku ukidaju osnovna prava na kretanje, normalan život, pristup pravdi, zdravstvo i obrazovanje na svom jeziku“.

„Kosovska administracija svakodnevno radi na tome i za takvo ponašanje ima podršku Kvinte i pojedinih zemalja Evropske unije“, dodala je Paunović.

Ujedno je upozorila da se „ne može govoriti o očuvanju mira i mirnoj budućnosti, ako se istovremeno podržava i sprovodi progon i teror nad ugroženim srpskim narodom na Kosovu i Metohiji“.

„Licemerju nema mesta u međunarodnoj komunikaciji ukoliko želimo svet bez sukoba“, zaključila je Paunović.

Na ovom Parlamentarnom slušanju učestvovalo je oko 150 poslanika iz preko pedeset država članica Interparlamentarne unije širom sveta.

O sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija o Kosovu čitajte u vestima:

Vučić: Dobio bih Nobelovu nagradu za mir samo da priznam nezavisno Kosovo, bio bih takav evropski lider kakvog majka nije rodila

Američki profesor: Kurti i Vučić igraju na nacionalističku kartu, otežavaju rešenje

Britanski ambasador na sednici UN: Priština da osmisli plan da Srbi i dalje ostvaruju prihode

Kurti: Prosečan Srbin nije mrzitelj evra, kod tablica imate reči „Republika Kosovo“, kod evra nemate

Vučić: Srbija ne unosi vreće sa novcem, to za nas legalno čini britanska kompanija; o Banjskoj: Vodimo istragu, podićićemo optužnicu

Grinfild: Priština da odloži primenu uredbe i ne ometa socijalna davanja; Srbija da osigura da se na desi novi napad

Vučić na sednici SB UN : Slepa mržnja prištinskog režima prema Srbima i stvaranje nepodnošljivih uslova do progona

Zijade na sednici SB UN: Dinar od 1999. primarna valuta u srpskim sredinama, jednostrani postupci ne stvaraju pravična rešenjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.