Predsednik Sindikata privatnika: 140.000 radnika napustilo Kosovo od vizne liberalizacije

Građevinski radnik
Foto: Gazeta Express

Predsednik Sindikata privatnog sektora Kosova, Jusuf Azemi, izjavio je da je od liberalizacije viznog režima 140.000 radnika napustilo Kosovo, a 70 odsto kompanija je poboljšalo uslove rada, „jer im je to situacija nametnula“, prenosi portal Reporteri.net.

„Ima poboljšanja uslova za radnike, boljih plata, ali ne onoliko koliko zaslužuju. Ono što je ozbiljnije je to što im je to nametnuto“, istakao je Azemi.

On navodi primer radnika na pijaci, čija je plata donedavno bila 250 evra, a sada je povećana na 350, prenosi FoNet.

Azemi je naglasio da je posle liberalizacije viznog režima Kosovo napustilo oko 140.000 radnika, a sindikat i privrednici su ogorčeni što Vlada nije ranije preduzela korake da spreči tu pojavu.

„Upozorili smo kao sindikat da ćemo možda imati oko 150.000 radnika koji će otići, ali u januaru smo imali samo 140.000 odlazaka. Samo sa aerodroma bilo je 230.000 polazaka“, rekao je Azemi koji navodi da se polovina vratila, ali je problem što je 25 odsto otišlo sa porodicama.

FoNet/N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.