Ponovo odložena odluka o „iseljavanju“ zgrade u Bošnjačkoj – Inspektorat da napravi izveštaj u roku od 15 dana

FOTO: KoSSev

Još jednom je odložena primena odluke gradonačelnika Severne Mitrovice, Erdena Atića, koji je od srpskih institucija smeštenih u objektu u Bošnjačkoj mahali zatražio da podnesu dokumenta o registraciji usluga ili da, u suprotnom, napuste objekat.

Nakon celodnevne neizvesnosti da li će odluka o „oslobađanju“ ovog objekta biti sprovedena, upravo se na svom Fejsbuk profilu oglasio gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić.

„Rok za oslobađanje objekta, bespravno korišćenog odlaže se do prihvatanja izveštaja od strane opštinskog inspektorata“, navodi se u novoj odluci.

Ovom odlukom je izmenjen prvi član rešenja od 25. avgusta kojim je takođe odloženo sprovođenje preuzimanja pomenute zgrade.

Naglašava se da je opštinski inspektorat dužan da utvrdi okolnosti i razloge korišćenja objekta „koji se prikupljaju terenskim obilaskom i komunikacijom sa svim stranama“.

Inspektorat je u obavezi da izveštaj podnese u roku od 15. dana.

„Nakon njegovog prihvatanja i ocene nalaza, ovo rešenje se sprovodi u izvršnom postupku, ukoliko su strane odbile dobrovoljno oslobađanje objekta“, navodi se u odluci gradonačelnika.

Precizira se da ostale odredbe odluke koja je doneta krajem avgusta ostaju nepromenjene.

Podsetimo, danas je istekao rok koji su srpskim institucijama smeštenim u objektu u Bošnjačkoj mahali, dali iz Opštine Severna Mitrovica da podnesu dokumenta o registraciji usluga ili da, u suprotnom, napuste zgradu za koju iz ove lokalne samouprave po kosovskom sistemu kažu da je u njihovom vlasništvu.

Reč je o zgradi u kojoj se nalaze Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, kosovsko-mitrovački upravni okrug i vučitrnski Centar za socijalni rad.

Od ranih jutarnjih sati ispred nje nalazili su se novinari, u većem broju i iz redakcija na srpskom i albanskom jeziku.

U neposrednoj blizini bilo je parkirano više vozila italijanskih karabinjera i jedno vozilo KFOR-a, a povremeno su prolazila vozila Kosovske policije i EULEX-a.

Međutim, ispred opštine se danas nisu pojaviljivali predstavnici opšine Severna Mitrovica, ali ni predstavnici Srpske liste, dok su, sa druge strane, zaposleni u ovim institucijama, uz jednog od čelnika ove stranke, od sinoć u zgradi u Bošnjačkoj.

Međutim, još od juče se u medijima spekulisalo da je odluka Opštine Severna Mitrovica da ove zgrade danas „oslobodi“ – ponovo odložena za drugu polovinu septembra, navodno urgencijom jedne od zapadnih ambasada u Prištini.

Da se odluka odlaže, međutim, danas je još u ranim popodnevnim satima, potvrdio srpski predsednik.

„Priština je trikovima pokušala da svoje namere sprovede u delo, ali su opet pritisnuti od strane EU i SAD i morali su da odustanu“, poručio je srpski predsednik

Vučić je, međutim, najavio da će to ipak „izvesti bilo kog dana“ posle njegovog susreta sa Kurtijem u Briselu.

„Pokušali su to juče pre nego što su, pritisnuti od strane EU i SAD, morali su da odustanu, pa će tobož tog 14-og, opet uz pretnju da izvedu 16, 17, 18. Bilo kog dana posle datuma dijaloga“, kazao je predsednik.

Međutim, samo par sati kasnije, iz kabineta gradonačelnika opštine Severna Mitrovica naveli su da odluka nije odložena, te da će građani biti informisani, ukoliko se bilo šta promeni, što je sada i učinio Atić.

Pročitajte još:

Vučić: Priština je morala zbog pritisaka da odustane od otimanja srpskih prostorija, pa će to pokušati da izvedu posle datuma dijaloga

Vučić: Razgovarali smo sa predstavnicima Srba da uvek budu spremni za dijalog i po pitanju održavanja izbora

Pokrenuta istraga zbog jučerašnje lažne dojave o bombi u zgradi u kojoj su srpske institucije

Nema potvrde o odlaganju odluke za „iseljavanje“ objekta u Bošnjačkoj, u zgradi zaposleni, a ispred novinarske ekipe

Dan pred istek roka za iseljenje iz objekta u kom su srpske institucije, KP dobila dojavu o bombi i pregledala prostorije

Dva dana pred istek roka, Srpska lista poručila: Odbacujemo ultimatum Prištine da napustimo prostorije srpskih institucija

Erden Atić odložio „oslobađanje“ zgrada od srpskih institucija na dve nedelje

Novinari ispred zgrade Okruga, nema zvaničnika SL, danas ističe rok

TV Dukađini: „Rok za oslobađanje zgrade opštine u Severnoj Mitrovici odlaže se za dve…

Petković: Parapolicijske i specijalne jedinice i dalje okupiraju sever KiM – „tako izgleda Kurtijeva…

Stano: Odluka o oslobađanju institucija u Mitrovici zabrinjava, pitanje rešiti kroz formiranje ZSO

Arsenijević: Simić ispraznio PIO fond; Potpredsednik SL demantuje uz video iz kancelarije

Inspektori S.Mitrovice zatražili oslobađanje objekata u kojima su smeštene srpske institucije zbog „radova“
Opštinski inspektori dali rok od 3 dana srpskim institucijama da pripreme dokumentaciju o korišćenju ustanova ili da isprazne objekte
Inspektori opštine Severna Mitrovica u obilasku objekata u kojima su smeštene srpske strukturePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.