Kosovo domaćin Mediteranskih igara 2030 – Priština o „istorijskom uspehu“, Beograd o „skandalu“

Međunarodni komitet Mediteranskih igara
FOTO: Aljbin Kurti/Fejsbuk

Domaćin 21. Mediteranskih igara 2030. godine biće Kosovo – odlučeno je na današnjoj skupštini Međunarodnog komiteta koja je održana u Grčkoj. Prištinski zvaničnici se listom oglašavaju sa čestitkama, navodeći da je reč o istorijskom uspehu. Sa druge strane, Olimpijski komitet Srbije tvrdi da je reč o skandalu i mešanju politike u sport.

Za to da Priština bude domaćin glasalo je 55 od 66 delegata.

„Fantastično dostignuće za našu zemlju koja će otvoriti vrata za 26 nacija sa tri kontinenta i oko 5.000 sportista“, poručila je ovog popodneva kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Kosovski ministar kulture, omladine i sporta, Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku), čestitao je svima koji su bili uključeni u proces kandidature.

„Zajedno ćemo voditi ovo transformativno putovanje sa velikom posvećenošću i odgovornošću“, poručio je.

Oglasio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti koji je i prisustvovao skupštini Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara, zajedno sa gradonačelnikom Prištine, Perparimom Ramom i drugim zvaničnicima.

Kurti je, prenosi Gazeta Express, tokom svog obraćanja kazao da je Kosovo „zemlja sporta“.

Uz čestike je konstatovao da je reč o „izvanrednom dostignuću“.

Pojedini prištinski mediji izveštavali su da je na današnjoj skupštini Međunarodnog komiteta postojala „težnja“ Srbije da se rasprava o Kosovu skine sa dnevnog reda.

Predstavnik Olimpijskog komiteta Srbije zatražio je izmenu dnevnog reda i uklanjanje kandidature Kosova, ali je ovaj zahtev odbijen zbog toga što je to trebalo da se uradi ranije, a ne pet minuta pre početka rasprave, piše Gazeta Express.

Skandalozna dodela Mediteranskih igara 2030. godine Prištini!

U međuvremenu se oglasio Olimpijski komitet Srbije.

Potvrdili su da se Srbija snažno protivila ovoj odluci Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara, te su najoštrije osudili, kako navode, ovu vrstu mešanja politike u sport.

„Protivno svim pravilima i postulatima međunarodnih sportskih organizacija koji propagiraju nemešanje politike i sporta, Priština je izglasana za domaćina Mediteranskih igara 2030“, naveli su iz Beograda.

Tvrde i da se na današnjoj skupštini kosovski premijer, Aljbin Kurti, obratio bez prethodne najave delegatima.

„Olimpijski komitet Srbije najoštrije je reagovao na ovu vrstu mešanja tzv. premijera lažne države Kosovo i insistirao da se odluka o domaćinstvu MI 2030 donese nakon Olimpijskih Igara 2024, što je i praksa u ovim slučajevima“, poručili su.

Međutim, kako navode, rukovodstvo komiteta je odbilo glasanje po ovom predlogu Srbije i time „stavilo delegate pred svršen čin“.

„Uprkos činjenici da su se ostali kandidati povukli i uprkos velikim pritiscima da se odluka donese jednoglasno, domaćinstvo Mediteranskih igara je dodeljeno, ali uz oštro protivljenje predstavnika Olimpijskog komiteta Srbije, uz 8 glasova protiv“, naveli su.

Prve mediteranske igre održane su u Aleksandriji u Egiptu 1951. godine kada je učešće uzelo svega 10 zemalja. Od tada je organizovano 19 izdanja ovog sportskog takmičenja, a poslednje u Alžiru 2022. godine. Tada se takmičilo skoro 2.300 učesnika iz 26 zemalja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.