Vučić: Razgovarali smo sa predstavnicima Srba da uvek budu spremni za dijalog i po pitanju održavanja izbora

„Pokazali smo u međuvremenu dobru volju, razgovarali smo sa predstavnicima Srba da uvek budu spremni da prihvate dijalog i po pitanju održavanja izbora na Severu, kao i po svim drugim pitanjima, ali da ono oko čega nema razgovora je da Srbi napuste svoja vekovna ognjišta, prepuste svoje zgrade i imovinu onima kojima to nikada nije ni pripadalo“, poručio je danas srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Deo današnjeg obraćanja javnosti, Vučić je posvetio temi trenutne situacije na Kosovu.

Potvrdio je da u sredu ili četvrtak ide u Brisel. Kaže za njega je to obaveza, jer je stava da je dijalog jedini način kako se problemi rešavaju.

A problemi se, istakao je danas, nagomilavaju.

Priština je, kaže, i danas htela da dokaže „kako njihovoj sili kraja nema“  i to uprkos jučerašnjim porukama generalnog sekretara NATO-a o policiji na Severu – ulaskom u fabriku u Zubinom Potoku.

„Dan nakon što je generalni sekretar kazao da očekuje značajne konsultacije za bilo kakve akcije KBS i Kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbedonosno okruženje na Severu Kosova, albanski policajci upali su u fabriku alata Ivo Lole Ribara. To su zauzeli i zapečali“.

U pitanju je, dodao je, stara fabrika i u njoj nema ni novih alata ni mašina.

„Oni mogu da čine sve što oni hoće, i to uprkos onome o čemu je govorio generalni sekretar NATO-a“, kaže Vučić.

Dotakao se i današnjeg hapšenja u Leposaviću, što se dogodilo gotovo istovremeno.

„Nastavili su sa hapšenjem Srba za neka stara krivična dela od pre 3-4 godine“, kratko je prokomentarisao.

Nastavio je da niže incidente i, kako kaže, napade na Srbe, a koji su se dogodili od dolaska na vlast aktuelnog kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Najpre ih je nanizao i istakao, kako bi to čula i međunarodna zajednica.

„Od dolaska Kurtija na vlast imamo 401 napad na Srbe, na Severu u poslednjih godinu dana imamo 41 eskalatorni potez Kurtijevog režima. 41 put su gotovo direktno pokušali da izazovu sukobe na severu pokrajine. Imamo 15 napada na srpsku decu, zatim 15 napada i pokušaja da se spreči funkcionisanje zdravstvenog sistema Republike Srbije. Od zaustavljanja i oduzimanja robe u kolima hitne pomoći, za koje su govorili da to služi za prenošenje oružja, do direktnih napada na radnike. 56 napada na verske objekte SPC“.

Podsetio je i da su kosovske vlasti do sada iz pritvora pustile četvoricu Srba sa Severa Kosova i šestoricu iz Štrpca, te da su u pritvoru još uvek Dušan Obrenović, Milun Milenković Lune, Nenad Orlović, Milovan Božović, Slađan Trajković i Dragiša Milenković.

Podsetio je i da je iz kućnog pritvora ove nedelje pušten i Dejan Pantić.

Kaže da je Beograd u međuvremenu pokazao dobru volju i predstavnicima Srba sa KiM poručio da „uvek budu spremni da prihvate dijalog i po pitanju održavanja izbora na Severu, kao i po svim drugim pitanjima“.

Ali da, sa druge strane – govora nema oko toga da „Srbi napuste svoja ognjišta, prepuste svoje zgrade i imovinu onima kojima to nikada nije ni pripadalo“.

Pripremio je Vučić čitave dosijee za „pokušaj otimanja srpskih prostorija“ u Bošnjačkoj mahali. Kaže Priština je „trikovima“ pokušala da svoje namere sprovede u delo, ali su opet, tvrdi, pritisnuti od strane EU i SAD – morali su da odustanu.

Ipak, sa tim će, poručuje, nastaviti odmah nakon sastanka u Briselu.

„Pokušali su to juče pre nego što su, pritisnuti od strane EU i SAD, morali da odustanu, pa će tobož to 14-og, pa će to opet uz pretnju da izvedu 16, 17, 18. Bilo kog dana posle datuma dijaloga“.

„Pokušali su da uvedu svoje policajce i uplaše zaposlene i time ih isteraju ih iz grade i da tako kažu – pa evo ljudi su sami napustili zgradu. Mi smo je sada zauzeli“, tvrdi srpski predsednik.

I dok se, ističe, sa jedne strane svakoga dana režim Aljbina Kurtija bavi samo „maltretiranjem i progonom Srba“, Beograd se, sa druge – trudi da odgovor na to uvek bude „umeren, smiren, racionalan, razuman, ali jasan i čvrst i da srpski narod na KiM može da razume šta je ono što može da se učini“.

I danas ponavlja da su Beogradu „ruke vezane“, ali se i u takvim uslovima ta strana trudi da pronađe načine kako da pomogne srpskom narodu na KiM.

Očigledno mu je da će iseljavanje institucija režim u Prištini i nastaviti.

„Naš narod će gledati da se na demokratski i miran način, svemu tome suprotstavi“, poručio je.

Iz dosijea koje je danas pripremio, pročitao je i to da Priština namerava da na Severu uz, kako tvrdi, upotrebu sile dovrši eksproprijaciju zemljišta u srpskom privatnom i društvenom vlasništvu.

Podsetio je i da su to osudile, između ostalih, Evropska unija i visoki zvaničnik SAD, ali „Prištinu to ne interesuje“.

„Ne vredi mnogo, oni žele na silu. Žele direktno suprotno volji našeg naroda i suprotno slovu i duhu Briselskog sporazuma, koji jasno govori da nema nikakvih posebnih baza, kasarni i baraka za smeštaj Specijalnih ili bilo kakvih policijskim snagama na Severu. Tim snagama upravlja region Sever, odnosno direktor regiona Sever mora da bude Srbin. Priština tu ima samo pravo izbora između kandidata koje bi Srbi sami mogli da predlože. Više ništa od toga, a ne da sama donosi odluke – ko, kako i na koji način bi mogao po tom pitanju da se ponaša“. 

Spomenuo je i blokadu srpskih proizvoda, koja traje gotovo tri meseca.

Kaže posledice toga su – katastrofalne, naročito za bolnice.

„To proizvodi katastrofalne posledice, posebno za bolnice. Ministarstvo zdravlja i Kancelarija za KiM pokušavaju da pronađu vratolomne načine, čak i preko drugih zemalja – samo da bi se dostavili lekovi narodu na KiM, posebno u KBC Kosovska Mitrovica i Gračanica“, ističe Vučić.

Pomoć za to, potražiće od svih predstavnika iz međunarodne zajednice.

Osim medikamenata, dodao je, bliži se kraj i zalihama hrane.

Najzad, uputio je molbu i zahtev predstavnicima EU i SAD, kao i Kini i Rusiji – da kroz argumente sagledaju situaciju na Kosovu, ali ne kroz to, kako je kazao, ko je stvarao „takozvanu kosovsku nezavisnost“, več ko je proizvodio nemire, nerede i sukobe, a ko u tome nije ni na koji način želeo da učestvuje.

„Ne može želja i borba Srbije je da se poštuje njen ustav, međunarodno javno pravo i povelja Ujedinjenih nacija da se protumači kao provokacija. Srbija na terenu nije preduzimala nikakve mere da bi dolazilo do eskalacije, problema ili sukoba. Neki drugi to jesu“, poručio je srpski predsednik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.