Pokrenuta istraga zbog jučerašnje lažne dojave o bombi u zgradi u kojoj su srpske institucije

FOTO: KoSSev

Kosovska policija pokrenula je istragu zbog jučerašnje dojave o ekplozivnoj napravi u zgradi u Bošnjačkoj mahali, u kojoj su smeštene srpske insitucije, za koju je potom ispostavilo da je bila lažna.

Dojavu su juče u policiji dobili oko 9 časova.

„Nešto pre 9 časova, dobili smo dojavu da postoji sumnja da se u ovom objektu nalazi bomba“, potvrdio je juče za KoSSev zamenik komandira KP za region Sever Veton Eljšani.

Odlaskom na lice mesta, policija je potom „vizuelno“ proverila sve prostorije u ovoj zgradi i to na sva tri sprata.

Nakon toga, ali i nakon razgovora sa zaposlenima u ovoj zgradi – ustanovili da se najverovatnije radilo o lažnoj dojavi.

Isto je danas potvrđeno i u dnevnom policijskom izveštaju Kosovske policije, a novi podatak je da je u vezi sa ovim slučajem pokrenuta istraga.

„U ulici Oslobođenja, Severna Mitrovica, u 09.05 policija je dobila informaciju o ekplozivnoj napravi u objektu.Obavljena je neophodna provera, ali nije pronađeno sumnjivo sredstvo. Tužilac je obavešten, slučaj je u istražnom postupku“, navodi se u izveštaju.

Slučaj je u policiji registrovan kao „lažno prijavljivanje“.

Inače, zgrada za koju je policija juče dobila dojavu, na meti je inspekcije kosovske Opštine Severna Mitrovica, a u njoj su smeštene četiri srpske institucije Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, kosovsko-mitrovački upravni okrug i vučitrnski Centar za socijalni rad.

Opštinska inspekcija, uz tvrdnje da je reč o zgradi koja je u vlasništvu Opštine Severna Mitrovica, traži da im iz ovih institucija podnesu dokumenta o registraciji usluga ili da, u suprotnom, napuste objekat.

Prvi rok koji su iz ove lokalne samouprave dali je odložen, a drugi je istekao danas.

Ispred zgrade u Bošnjačkoj trenutno su samo novinari, a u njoj zaposleni koji iz zgrade nisu izašli od juče.

Lažnu dojavu o bombi, iz Beograda su protumačili kao „neuspeli Kurtijev trik“ da zaposlene iz ove zgrade još juče iseli.

Beograd i Srpska lista, uoči današnjeg dana, poručivali su da odbacuju „ultimatum Prištine“ da napuste pomenute prostorije.

Više puta naglašavali su da se radi o zgradi u kojoj su smeštene institucije koje godinama unazad pružaju usluge svim građanima bez razlike i u kojima rade oko 40 zaposlenih, te da bi „progon i nasilna okupacija“ kosovskih struktura u zgradu – ugrozilo ostvarivanje ljudskih i građanskih prava za desetine hiljada ljudi.

Sve to, juče je u „urgenciji“ upućenoj međunarodnoj zajednici, evropskom izaslaniku za dijalog i Kvinti – predočio direktor Kancelrije za KiM, Petar Petković, tražeći od njih da reaguju i spreče.

O svemu opširnije u:

Nema potvrde o odlaganju odluke za „iseljavanje“ objekta u Bošnjačkoj, u zgradi zaposleni, a ispred novinarske ekipe

Dan pred istek roka za iseljenje iz objekta u kom su srpske institucije, KP dobila dojavu o bombi i pregledala prostorije

Dva dana pred istek roka, Srpska lista poručila: Odbacujemo ultimatum Prištine da napustimo prostorije srpskih institucija

Erden Atić odložio „oslobađanje“ zgrada od srpskih institucija na dve nedelje

Novinari ispred zgrade Okruga, nema zvaničnika SL, danas ističe rok

TV Dukađini: „Rok za oslobađanje zgrade opštine u Severnoj Mitrovici odlaže se za dve…

Petković: Parapolicijske i specijalne jedinice i dalje okupiraju sever KiM – „tako izgleda Kurtijeva…

Stano: Odluka o oslobađanju institucija u Mitrovici zabrinjava, pitanje rešiti kroz formiranje ZSO

Arsenijević: Simić ispraznio PIO fond; Potpredsednik SL demantuje uz video iz kancelarije

Inspektori S.Mitrovice zatražili oslobađanje objekata u kojima su smeštene srpske institucije zbog „radova“
Opštinski inspektori dali rok od 3 dana srpskim institucijama da pripreme dokumentaciju o korišćenju ustanova ili da isprazne objekte
Inspektori opštine Severna Mitrovica u obilasku objekata u kojima su smeštene srpske strukturePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.