Nema potvrde o odlaganju odluke za „iseljavanje“ objekta u Bošnjačkoj, u zgradi zaposleni, a ispred novinarske ekipe

FOTO: KoSSev

Danas ističe rok koji su srpskim institucijama smeštenim u objektu u Bošnjačkoj mahali, dali iz Opštine Severna Mitrovica da podnesu dokumenta o registraciji usluga ili da, u suprotnom, napuste objekat za koji iz ove lokalne samouprave po kosovskom sistemu kažu da je u njihovom vlasništvu.

Reč je o zgradi u kojoj se nalaze Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, kosovsko-mitrovački upravni okrug i vučitrnski Centar za socijalni rad.

Od ranih jutarnjih sati ispred nje nalaze se novinari, u većem broju i iz redakcija na srpskom i albanskom jeziku.

U neposrednoj blizini parkirano je najmanje dva vozila italijanskih karabinjera i jedno vozilo KFOR-a, a povremeno prolaze vozila Kosovske policije i EULEX-a.

Saobraćaj i trgovina u ovom višenacionalnom delu grada funkcionišu normalno.

Niko od zvaničnika Srpske liste se još uvek nije pojavio, a prema informacijama od sinoć, jedan od njih noćas je uz sve zaposlene u srpskim institucijama institucijama – u ovoj zgradi i prenoćio.

Takođe, od juče se u medijima spekuliše da je odluka Opštine Severna Mitrovica da ove zgrade danas „oslobodi“ – ponovo odložena za drugu polovinu septembra, navodno urgencijom jedne od zapadnih ambasada u Prištini.

Ova informacija još uvek nije potvrđena, a na naše pitanje upućeno juče savetniku aktuelnog gradonačelnika, još uvek nije odgovoreno.

Nekolicina novinara koji od jutros izveštavaju ispred ovog objekta, uputili su se ka zgradi Opštine Severna Mitrovica koja se nalazi u neposrednoj blizini – upravo da bi od Erdena Atića zatražili odgovor odnosno potvrdu da je odluka ponovo odložena.

Međutim, portir im je na vratima kazao – da se predsednik Opštine trenutno ne nalazi na svom radnom mestu.

Inače, samo dan pred istek ovog roka, Kosovska policija dobila je dojavu o eksplozivnoj napravi upravo u zgradi, za koju se potom ispostavilo da je bila lažna.

To je utvrđeno proverom prostorija na sva tri sprata ove zgrade. Nakon toga, policija je napustila zgradu, a radnici nisu evakuisani.

Ipak, zvanični Beograd ovo je protumačio kao „neuspeli Kurtijev trik“ u nameri da još juče „iseli zaposlene iz ove zgrade“.

Beograd i Srpska lista, uoči današnjeg dana, poručivali su da odbacuju „ultimatum Prištine“ da napuste pomenute prostorije.

Više puta naglašavali su da se radi o zgradi u kojoj su smeštene institucije koje godinama unazad pružaju usluge svim građanima bez razlike i u kojima rade oko 40 zaposlenih, te da bi „progon i nasilna okupacija“ kosovskih struktura u zgradu – ugrozilo ostvarivanje ljudskih i građanskih prava za desetine hiljada ljudi.

Sve to, juče je u „urgenciji“ upućenoj međunarodnoj zajednici, evropskom izaslaniku za dijalog i Kvinti – predočio direkstor Kancelrije za KiM, Petar Petković, tražeći od njih da reaguju i spreče.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić danas se o „svim važnim pitanjima“ u 13 časova obraća javnosti.

Na vrata ove zgrade inspekcija Opštine Severna Mitrovica pokucala je krajem avgusta i direktoru jedne od ovih srpskih institucija dala rok, prvo od tri dana da podnesu potrebnu dokumentaciju ili da se iz nje isele. Rok se potom produžio za još dve nedelje, a istekao je danas.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.