Vučić: Priština je morala zbog pritisaka da odustane od otimanja srpskih prostorija, pa će to pokušati da izvedu posle datuma dijaloga

FOTO: Printscreen

„Priština je trikovima pokušala da svoje namere sprovede u delo, ali su opet pritisnuti od strane EU i SAD morali su da odustanu“, poručio je srpski predsednik Aleksandar Vučić, govoreći o roku koji ističe danas, a koji su srpskim institucijama, smeštenim u objektu u Bošnjačkoj mahali, dali iz Opštine Severna Mitrovica da podnesu dokumenta o registraciji usluga ili da, u suprotnom, napuste objekat.

Reč je o zgradi u kojoj se nalaze Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, kosovsko-mitrovački upravni okrug i vučitrnski Centar za socijalni rad.

Od ranih jutarnjih sati ispred nje nalaze se novinari, u većem broju i iz redakcija na srpskom i albanskom jeziku.

Niko od zvaničnika Srpske liste se nije pojavljivao, a prema informacijama od sinoć, jedan od njih noćas je uz sve zaposlene u srpskim institucijama – u ovoj zgradi i prenoćio.

Nekolicina novinara se potom uputila ka zgradi Opštine Severna Mitrovica koja se nalazi u neposrednoj blizini – da bi od gradonačelnika Erdena Atića zatražili odgovor, odnosno potvrdu da je odluka ponovo odložena.

Novinarima je, međutim, rečeno da on nije na svom radnom mestu.

Vučić kaže da će ipak to izvesti „bilo kog dana posle dijaloga“.

„Pokušali su to juče pre nego što su, pritisnuti od strane EU i SAD, morali su da odustanu, pa će tobož tog 14-og, pa će to opet uz pretnju da izvedu 16, 17, 18. Bilo kog dana posle datuma dijaloga“, kazao je predsednik.

Dotakao se i jučerašnje lažne dojave o bombi u ovom objektu, kao i ulaska Kosovske policije u istu radi provere.

I on smatra da je u pitanju „trik“, te je potom objasnio:

„Pokušali su da uvedu svoje policajce i uplaše zaposlene i time ih isteraju iz grade i da tako kažu – pa evo ljudi su sami napustili zgradu, mi smo je sada zauzeli“, tvrdi predsednik.

Režim Aljbina Kurtija se ne bavi ničim drugim, dodaje, već maltretiranjem i progonom Srba.

Beograd se, sa druge strane, trudi da njegov odgovor uvek bude umeren, smiren, racionalan, razuman, ali jasan i čvrst i da srpski narod na KiM može da razume šta je ono što Beograd može da učini.

I danas ponavlja da su Beogradu ruke vezane, ali se i u takvim uslovima ta strana trudi da pronađe načine kako da pomogne srpskom narodu na KiM.

Očigledno mu je da će iseljavanje institucija režim u Prištini i nastaviti.

„Naš narod će gledati da se na demokratski i miran način, svemu tome suprotstavi“, poručio je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.