Politički aktivista: Paljenje sveća u Prištini za žrtve tragedije u BG najsramniji događaj od posleratnog perioda

FOTO: Kallxo

Izvor: Dukadjini (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, sinoćno izdanje)

Politički aktivista, Visar Dilji (Dili) rekao je da je paljenje sveća u Prištini za žrtve tragedije u Beogradu – najsramniji događaj koji se dogodio od posleratnog perioda.

„Nisam za nasilje i ubistva, ali sam protiv izjednačavanja naših žrtava sa onim što se dešava u Srbiji. Nije se desilo od rata da civilno društvo u Srbiji pali sveće za poginule na Kosovu“, kazao je ovaj politički aktivista na RTV Dukađini.

Njegova ovakva reakcija je zato što misli da u Srbiji ima mnogo ljudi koji znaju za zločine tokom rata na Kosovu, ali o tome ne govore.

„Kada drugi ne urade nešto za nas, zašto bismo mi uradili nešto za njih. Ako se istorija zaboravi, ona će se ponoviti, a nismo u vremenu da dozvolimo da se istorija ponovi“, dodao je.

Slično smatra i sociolog, Bekim Seljišta (Selishta). Kaže da je reakcija građana Kosova bila preuranjena „jer se Srbija još nije izvinila za zločine koje je počinila tokom rata“.

„Ovo je kolektivni zaborav jer se istorija ponavlja narodu koji zaboravlja istoriju. Treba imati u vidu da nam se često ponavlja…Srbija još ne priznaje nijednu žrtvu“, kaže Seljišta.

Smatra da bi se možda trebalo solidarisati sa ovim događajem u Srbiji, ali kada bi tamošnja politika bila umerenija.

Kaže da je u pitanju „ista plejada političara koja je bila još iz vremena ratova“.

„Oni (Srbija) se nikada nisu izvinili, sada se ponašamo kao agresori, a ne kao žrtve. Mi smo žrtve, a ne agresori“, kaže ovaj sociolog.

Pročitajte još:

Tragično stradalim učenicima iz Beograda odata počast u većinski srpskim sredinama na Kosovu

Gračanica: Sveće u znak podrške roditeljima stradale dece i povređenima

Veće ministara donelo odluku: Sutra Dan žalosti u celoj BiH

„Mirëdita, dobar dan“: Odata počast stradalima u Beogradu. Kroz bol se nekad možemo videti bolje

Zvaničnici iz Prištine upućuju saučešće porodicama i prijateljima žrtava pucnjave u Beogradu

Kako se izveštava o tragediji? NUNS: Profesija na iskušenju

U srpskim sredinama na KiM zbog tragedije u BG otkazani svi događaji zabavnog karaktera, zastave na pola koplja, a u školama minut ćutanja

Proglašena trodnevna žalost; Milić: (Osumnjičeni) maloletnik planirao napad i napravio spisak žrtava

Pucnjava u školi u Beogradu, uhapšen učenik, ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.