Milentijević: Zalihe krvi u KBC Kosovska Mitrovica nisu na zadovoljavajućem nivou

Zavod za transfuziju krvi
Foto: (KoSSev) Zavod za transfuziju krvi

Zalihe krvi u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno nisu na zadovoljavajućem nivou, rekla je za program Radio Kosovska Mitrovica načelnica službe za transfuziju krvi, Vesna Milentijević.

Određene krvne grupe su zastupljene u boljoj rezervi a neke su u deficitu.

“Što se tiče negativnih krvnih grupa, naročito je deficitarna grupa AB- i A-, a što se tiče pozitivnih krvnih grupa to su A+ i AB+“ rekla je Milentijević.

Poželjni su davaoci svih krvnih grupa i potrebe su rastuće jer se svakodnevno povećava broj pacijenata za čiju terapiju je potrebno lečenje krvnim derivatima.

„Bez davaoca krvi, ne bi mogli da sprovodimo lečenje u našoj zdravstvenoj ustanovi“ dodaje Milentijević.

Svi mladi ljudi, kao i oni starosti između 18 i 65 godina, mogu biti dobrovoljni davaoci krvi.

Dolaskom u službu za transfuziju krvi, obavezno se vrši lekarski pregled kao i provera hemoglobina, nakon čega pojedinac može ili ne može biti potencijalan davalac krvi.

Načelnica službe za transfuziju kaže da je u pandemiji kovida-19 potrebno dodatno voditi računa, jer sama vakcinacija nosi određen broj komplikacija, i da je nakon vakcinacije ili same infekcije potrebno da prođe određeni vremenski period, kako bi osoba ponovo mogla da bude davalac krvi.

„Svakako apel svim dobrovoljnim davaocima, zdravim ljudima i svima onima koji žele da pomognu, da dođu na odeljenje transfuzije u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici i daju krv, što se može uraditi svakog radnog dana od 8 do 14 časova, a i nakon radnog vremena dežurne ekipe su u pripravnosti, kako bi bili na raspolaganju dobrovoljnim davaocima“ rekla je Milentijević.

Radio Kosovska Mitrovica

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.