Haradinaj: Za sud krivi džepovi političara, prekršili ste Ustav Kosova

Vest je ažurirana.

Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja ratnih veterana „OVK“ i jedan od osumnjičenih u slučaju Haradinaj i Gucati protiv Specijalizovanog tužioca zbog krivičnih dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka pristupio je danas Specijalizovanim većima u Hagu. Iako uhapšen 25. septembra u Prištini, Haradinaj je, međutim, danas rekao da hapšenje „ne prihvata“ te da sud „ne priznaje“.

Današnjem pristupanjem sudu predsedavao je sudija Nikola Giju naglasio je da današnje zasedanje ne predstavlja suđenje, te da sumnjičeni još nije i okrivljeni budući da protiv njega još uvek nema optužnice Tužilaštva, te da je svrha zasedanja da se sud uveri da je osumnjičeni obavešten o razlozima hapšenja kao i svojim pravima u vezi sa angažovanjem branioca.

Rok da Tužilaštvo protiv Haradinaja podnese optužnicu je godinu dana.

Haradinaj je u svom predstavljanju saopštio da je po zanimanju pravnik te da u Glođanu, mestu u kom je rođen vodi kompaniju koja uređuje vodosnabdevanje ali i da je istovremeno potpredsednik Udruženja „OVK“.

Haradinaj je takođe sudu potvrdio da je dobio na albanskom jeziku nalog za hapšenje, ali je rekao da mu nije dozvoljeno da o svom hapšenju na vreme obavesti članove svoje porodice sa kojima je kako kaže, u kontakt stupio tek sinoć zbog toga što su brojevi telefona ostali u njegovom telefonu koji je bio zaplenjen.

Drugih zamerki na način na koji je priveden i uhapšen nije imao, ali je naglasio da hapšenje „ne prihvata“.

Haradinaj sudu: Sud osnovan radi džepova naših političara

Haradinaj je od suda zatražio da kaže nešto „što je pripremio“, a predsedavajući sudija, uz naznaku da je za prvo pritupanje sudu neuobičajeno da se iznose argumenti i podcrtavajući da je svrha zasedanja samo utvrđivanje da li su ispoštovana Haradinajeva osnovna prava, ipak pozvao Haradinaja da iznese šta je želeo.

„Kao što sam to rekao ja ne priznajem ovaj sud i ne priznajem vaš rad i rok koji je bio predviđen za vaš rad, pet godine, je istekao u avgustu. Mi smo prikupili 10.000 potpisa građana da se protivimo ovim sudskim većima koji je formiran zato što su naši političari želeli da napune svoje džepove“, rekao je Haradinaj dodajući još i to da je Specijalnu sud prekršio kosovski Ustav.

„Prekršili ste ustav moje zemlje, sve humanitarne zakone, pravo na slobodno izražavanje. Čak i ako me osudite na kaznu 500.000 evra, ne možete učiniti ništa čime možete promeniti moje mišljenje i meni bliskih ljudi o ovom sudu“, optužio je dalje sud.

Podsetio je na to da je prvi put osuđen sa 15 godina, zato što se, kako je kazao tada „borio za slobodu govora“.

„A ovo je sada opet ista situacija u kojoj se nalazim – borili smo se za minimalna prava“, rekao je Haradinaj sam konstatujući da vidi da sud više nije raspoložen da sluša to što je on pripremio te da dalje više neće govoriti.

Sudija Giju izrazio je očekivanje da Tužilaštvo u najkraćem roku podnese optužnicu protiv Haradinaja, imajući u vidu činjenicu da se on nalazi u pritvoru i zatražio od njega da najave svoje buduće aktivnosti u vezi sa slučajem protiv Haradinaja i Gucatija.

Tužilaštvo je odgovorilo da radi ubrzano kako bi obezbedili da optužnica protiv Haradinaja bude podneta u najkraćem roku ali predstoji niz istražnih koraka kako bi optužnica bila podneta sa propratnim dokumentima kako bi se podneo potpuni spis dokumenata.

Tužiteljka je rekla je da je u toku prikupljanje iskaza brojnih svedoka, kao i analiza elektronskih uređaja konfiskovanih tokom istrage kao i prekucavanje transkripta svih audio i video materijala u vezi sa slučajem. Tužilaštvo takođe prikuplja i obrađuje i javne nastupe osumnjičenih i nagoveštavaju da će ceo postupak biti brz.

S druge strane, branilac Haradinaja, Bas Martens iz Holandije, koji je dodeljen Haradinaju od strane Sekretarijata suda saopštio je da je sudu već podnet pisani zahtev da se Haradinaj oslobodi budući da Tužilaštvo nije nagovestilo kada bi mogla da se očekuje optužnica protiv Haradinaja. Izneo je bojazan da bi najavljene istražne aktivnosti mogle da traju više meseci, a osporio je i nadležnost suda da procesuira Haradinaja za krivična dela koja nisu ratni zločin i zatražio odbacivanje optužbi po tom osnovu u potpunosti ili uslovno.

Na zahtev odbrane, sud je dao Tužilaštvu rok da odgovori do petka 2. oktobra.

15:11 – Počelo Haradinajevo prvo pristupanje sudu

U Hagu je počelo prvo pristupanje sudu potpredsednika Udruženja ratnih veterana „OVK“, Nasima Haradinaja. Haradinaj, koji je zajedno sa predsednikom istog Udruženja, Hisnijem Gucatijem, uhapšen u petak zbog kršenja tajnosti postupka istog dana prebačen je u Hag.

Snimak sednice možete pratiti uživo na srpskom, albanskom ili engleskom jeziku ovde.

Haradinaj i Gucati pod lupom su Specijalzovanog tužilaštva zbog opstrukcije pravde i to zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom konferencija stavljali na raspolaganje medijima „poverljive i tajne informacije i dokumenta koja se odnose na rad Kancelarije Specijalnog tužilaštva“.

Podsetimo, u akcijama koje su Gucati i Haradinaj imenovali „Munja 1, 2 i 3“ nepoznata osoba u tri navrata je Udruženju ratnih veterana „OVK“ dostavljala poverljivu dokumentaciju Specijalizovanog tužilaštvo u Hagu koje ih sada tereti da su objavljivanjem imena i ličnih podataka potencijalnih svedoka „izložili te osobe potencijalnim pretnjama njihovoj bezbednosti“.

U nalogu za hapšenje – koji je potpisao francuski sudija Nikola Giju – piše da su Gucati i Haradinaj na tri konferencije za štampu – održane 7, 16. i 22. septembra – medijima učinili dostupne „poverljive informacije i dokumenta u vezi sa radom Specijalizovanog tužilaštva“. Haradinaj je, pritom, „pomenuo po imenu neke (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim boravištem i drugim ličnim detaljima“, a Gucati ga nije sprečio.

„Takvo ponašanje predstavlja ozbiljnu pretnju ili sredstvo prinude da druga osoba ne da izjavu ili da pruži lažnu izjavu“, piše u nalogu za hapšenje.

Juče je prvo pristupanje sudu imao i Saljih Mustafa, poznat kao „komandant Cilji“, ali za razliku od Haradinaja i Gucatija, on se tereti za ratni zločin, odnosno proizvoljno lišavanje slobode najmanje šest osoba na imanju u Zlašu, surovo postupanje, mučenje i ubistvo na istoj lokaciji u aprilu 1999.

Mustafa, sada savetnik u kosovskom Ministarstvu odbrane a nekada šef obaveštajne službe Kosovskog zaštitnog korpusa, juče je odbio da se izjasni o krivici, za šta ima rok od 30 dana.

Povezani članci:

„Komandant Cilji“ se nije izjasnio o krivici

Gucati pred sudom u četvrtak

Nasim Haradinaj sutra pred sudom u Hagu

Tužilac: Čelnici veterana „OVK“ izložili potencijalne svedoke bezbednosnom riziku

Nasim Haradinaj takođe optužen za zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka

Kampanja protiv suda zaustavljena hapšenjem Gucatija i Haradinaja, ali cilj ispunjen – nema svedoka

DW: Zločini „OVK“ – kada svedoci utihnu

STK: Gucati osumnjičen za zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka

Tači: Sud da odgovori na monstruozne navode o „Žutoj kući“, „spektakularne akcije“ nisu potrebne

Miftaraj: Hapšenja u skladu sa mandatom suda, pokazatelj da su dokumenta procurela

Nakon Gucatija uhapšen i Nasim Haradinaj

Specijalne jedinice EULEX-a u kancelarijama Udruženja ratnih veterana „OVK“: Uhapšen GucatiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.