Čeku: Srpski klubovi da postanu deo kosovskog sistema; Pismo FSS uvredljivo, krši se „dobra volja“ Sporazuma EU

Pismo Fudbalskog saveza Srbije upućeno predstavništvu UEFA-e u kojim se iskazuje zabrinutost zbog navodnog dopisa Kosovske policije o zabrani takmičenja koja ne organizuju registrovane sportske organizacije pri kosovskom sistemu, naišlo je danas na kritike Prištine. Iako nije potvrdio autentičnost dopisa, kosovski ministar kulture, omladine sporta optužio je Beograd za kršenje sporazuma Evropske unije, ali ujedno zatražio od srpskih klubova da postanu deo kosovskog sistema, jer „neće da toleriše nezakonite radnje“.

Još od prošle nedelje kruži i dalje nepotvrđena informacija, ali i fotografije dokumenta koji je navodno izdala Kosovska policija, a u koji je i KoSSev imao uvid.

Osim što se njime od regionalnih direkcija policije traži da zabrane sve sportske aktivnosti klubova koji nisu registrovani u sportskim federacijama Kosova, ujedno se zahteva preduzimanje mera protiv organizatora ovakvih događaja, ali i zabrana ulaska sportskim klubovima iz centralne Srbije koji „nemaju odgovarajući poziv ili dozvolu“.

Iz kosovske vlade i policije još uvek se nisu oglašavali, odnosno potvrdili ili demantovali autentičnost dopisa, dok je, sa druge strane, Igor Uljarević, predsednik Fudbalskog saveza Kosova i Metohije koji funkcioniše pri srpskom sistemu, potvrdio za KoSSev još u subotu da je ovaj dokument dostavljen okružnim fudbalskim savezima i pojedinim klubovima južno od Ibra.

Prošle nedelje se ujedno oglasio i Ministar sporta Srbije navodeći da se ovim dopisom vrši „sramotan pritisak na srpski narod i nezabeležena diskriminacija sportista“.

On je ujedno potvrdio da su se u vezi sa ko novonastalim okolnostima obratili Fudbalskom savezu Srbije, navodeći da se nadaju brzoj reakciji FSS i državnih organa.

Dva dana kasnije oglasio se i ovaj savez, sa navodima da su se obratili UEFA-i.

U pismu, sa oznakom ‘hitno’, koje je upućeno predsedniku i generalnom sekretaru UEFA-e, poručili su da Priština sprovodi „nelegalne i nehumane pritiske na fudbalske klubove“ Srba, „zastrašuje“ sportiste i radnike, preti hapšenjem, zatvorskim kaznama ukoliko nastave sa treninzima i organizacijom takmičenja.

Od UEFA-e traže da se svojim autoritetom zauzmu da se „opisana praksa prekine“, a kako bi se „izbegla eskalacija eventualnog nasilja koje može biti isprovocirano i izazvano nelegalnim potezima privremenih institucija u Prištini“

Ovo pismo naišlo je danas na reakciju Prištine, odnosno kosovskog ministra kulture, omladine i sporta.

„U pismu FS Srbije upućenom predsedniku UEFA, osim iskrivljavanja stvarnosti, koristi se i uvredljiv jezik“, ocenio je Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku), u objavi uz fotografiju pisma srpskog fudbalskog saveza.

Čeku ujedno optužuje Srbiju da krši osnovni sporazum koji je usaglašen u Briselu, a potom i potvrđen u Ohridu, uz utvrđivanje implementacionog plana.

„Srbija nastavlja sa štetnim akcijama prema Kosovu, uz potpuno kršenje dobre vere kao osnove poslednjeg dogovora u procesu dijaloga“, tvrdi Čeku.

Naglašava da ovaj sporazum, između ostalog, predviđa „ravnopravne odnose i dobrosusedstvo“.

„Strane su se takođe dogovorile da ne predstavljaju jedna drugu na međunarodnom planu“, poručio je.

Čeku podseća da Sportski savez Kosova već duže vreme pozivaju srpske klubove na Kosovu da se zvanično registruju, odnosno, kako kaže, „postanu deo legitimnog sistema sporta“ na Kosovu.

Sa druge strane, podseća i na to da Sportski savezi Srbije već godinama organizuju paralelne i, kako ocenjuje, „ilegalne“ aktivnosti u okviru svojih zvaničnih prvenstava na Kosovu.

„Kosovo je zemlja sporta, ali nećemo tolerisati nezakonite radnje koje krše naš ustavni i pravni poredak, kao i evropske i svetske sportske karte“, poručio je Čeku.

Ujedno podseća da je Fudbalski savez Kosova punopravni član UEFA i FIFA.

„Pozivamo sve sportske klubove da postanu deo legitimnog sportskog sistema Kosova“, kazao je Čeku.

Podsetimo, Fudbalski savez Kosova i druge sportske organizacije zapravo se već godinama unazad protive tome da se klubovi sa Kosova takmiče u ligama pri Savezima Srbije, odnosno organizaciji sportskih takmičenja od strane Fudbalskog saveza Kosova i Metohije i drugih sportskih organizacija koje nisu registrovane u Prištini.

Ujedno su zahtevali od međunarodnih fudbalskih organizacija da „primoraju“ Fudbalski savez Srbije da promeni svoj status kojim Kosovo predstavlja kao deo svog saveza, a od klubova sa Severa takođe da se pridruže Fudbalskom savezu Kosova.

Zabrana Prištine u vezi sa organizacijom utakmica FSS na teritoriji Kosova je pre nekoliko godina primorala klubove da utakmice u kojima su domaćini igraju u centralnoj Srbiji.

Sa druge strane, sportskim klubovima iz centralne Srbije se neretko zabranjuje da uđu na teritoriju Kosova, te su u godinama za nama otkazani brojni mečevi.

U više navrata je takva zabrana pravdana iz kosovskih institucija upravo time da ovi timovi nisu imali „potrebnu dozvolu za odigravanje utakmice“.

U godinama za nama, sa druge strane, Priština se neretko žalila da pojedine zemlje koje ne priznaju Kosovo, kao i zvanični Beograd zabranjuju učešće sportistima sa Kosova, odnosno korišćenje simbola, na međunarodnim takmičenjima koja se održavaju u ovim zemljama, odnosno u Srbiji.

Više o tome u posebnoj vesti:

FSS se obratio UEFA-i povodom navodnog dopisa o zabrani sportskih aktivnosti: PR zastrašuje srpske sportiste

Odbojkaši iz KM plasirali se u prvu ligu, potvrdili da im nije stigao dopis, ali i osudili navodnu zabranu sportskih aktivnosti

Uljarević: Pojedinim srpskim klubovima stigao dopis o zabrani održavanja utakmica; Beograd osuđuje, Priština se ne oglašavaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.