Stoltenberg: NATO šalje dodatne trupe na Kosovo

KFOR 1
FOTO: nato.int

NATO savez ovlastio je slanje dodatnih trupa na Kosovo, saopštio je danas generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg. To je odlučeno na današnjem sastanku severnoatlantskog saveza, na kom se diskutovalo o situaciji na Kosovu.

Stoltenberg navodi da su saveznici alijanse izrazili duboku zabrinutost, zbog, kako kaže, rastućih tenzija na Severu Kosova.

„NATO misija KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova. Uvek ćemo preduzeti sve neophodne radnje da održimo sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu“.

Ujedno navode da je od maja meseca već pojačano prisustvo KFOR-a, te da je ovo „samo dodatno pojačanje prisustva KFOR-a u cilju rešavanja trenutne situacije“.

Stoltenberg je pozvao Beograd i Prištinu na hitnu deeskalaciju, kao i to da se angažuju u dijalogu, koji je, kako navode, „jedini način za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica“.

„Dijalog je ključan za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu“, naglasio je on.

Podsetimo, albanski premijer Edi Rama, pozvao je juče KFOR da preuzme kontrolu nad Severom, da bi se, kako kaže, „sprečio veći sukob“.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.