Petković: Srpska delegacija danas se neće oglašavati, Vučić sutra ima najznačajnije obraćanje

Briselski razgovori se privode kraju, ali, za razliku od prethodnih sastanaka, nakon završetka današnjeg, srpska delegacija se neće obraćati medijima.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, u nesvakidašnjem obraćanju ispred zgrade Evropske unije u kojoj se odvijaju razgovori Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima, otkrio je da srpski predsednik ostaje još izvesno vreme u Briselu.

„Ono što je važno je da smo se borili za mir, stabilnost, kompromisna rešenja i zbog toga predsednik ostaje još izvesno vreme ovde u Briselu“, kazao je Petković.

Otkrio je i da će se Vučić medijima obratiti sutra, popodne ili uveče, a po povratku u Beograd.

„Biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja javnosti“, poručio je u kratkoj izjavi medijima Petković.

Podsetimo, danas se u Briselu održava nova runda dijaloga na najvišem nivou, a nakon duže od godinu dana.

Uoči nastavka dijaloga, predsednik Srbije i kosovski premijer održali su seriju sastanaka sa međunarodnim predstavnicima. Obojica su se juče u odvojenim susretima sastali sa generalnim sekretarom NATO-a i specijalnim predstavnicima SAD i EU.

Ovog jutra su takođe bilateralno razgovarali i sa šefom diplomatije Evropske unije, Žozepom Boreljom koji je pozvao obe strane da budu fleksibilne i otvorene, a dok je potom usledio trilateralni susret.

Predsednik Srbije je uoči trilateralnog sastanka kazap da se nada „kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne veruje“.

U međuvremenu su mediji koji izveštavaju iz Brisela javili da je završena prva runda trilateralnog sastanka, da su potom usledili odvojeni bilateralni susreti Vučića i Kurtija sa predstavnicima EU, a da je zatim započeta i završena druga runda dijaloga.

Potom se oglasila i portparolka EU na redovnoj konferenciji za medije gde je, kako je javila Gazeta Express, nagovestila da se sastanci u Briselu nastavljaju, te pozvala novinare da ne postavljaju pitanja do zvaničnog obraćanja Džozepa Borelja, koje je inicijalno bilo zakazano za 12.30 časova, pa potom u tri navrata odlagano za 13.30 i 14.15, 15:45 časova.

Za to vreme srpski mediji, pozivajući se na svoje izvore, izveštavaju o tome da nema napretka u razgovorima Kurtija i Vučića, odnosno da nema konkretnih rezultata i dogovora.

Pročitajte još:

Mediji o razgovorima u Briselu: U toku druga runda, nakon prve i bilateralnih sastanaka

Susreti u Briselu: Lajčak očekuje dogovor, ne konačni; Eskobar o ZSO; Kurti o mogućnosti da se ne izdaju dokumenta ako BG odustane

Kurti: Srbija se u Briselu složila da još od sredine januara 2018. prestane da izdaje tablice gradova na Kosovu

Stoltenberg: Prisustvo KFOR-a može da deeskalira situaciju; Kurti o KM tablicama: Nasleđe Miloševićevog režima

Vučić sa Lajčakom uoči razgovora sa Kurtijem: „Do kompromisa bez pritisaka i ultimatuma“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.