(AŽURIRANO) U Briselu danas bez ikakvog dogovora, razgovori se nastavljaju do 1. septembra

Vest je ažurirana

18.24 – Borelj: Bez dogovora, tenzije na Severu samo simptom šireg pitanja nerešenog odnosa, ali ne odustajem

Nema dogovora o tablicama, ili bilo čemu drugom na današnjem sastanku Vučića i Kurtija u Briselu, ali se razgovori nastavljaju, uz nadu da će se do 1. septembra postići neki dogovor, jer ni EU, ni Žozep Borelj ne odustaju. U pitanju je krizni menadžment i ono što se događa na Severu je samo simptom šireg pitanja njihovog nerešenog odnosa.

Ovo je rezime razgovora u Briselu prema onom što je kazao visoki predstavnik za spoljnu politiku EU posle skoro sedam sati od kada je sastanak dvojice lidera iz Beograda i Prištine započeo. Sastanak se u međuvremenu prekidao radi odvojenih konsultacija sa evropskim posrednicima.

Javnosti se još uvek nisu obratili ni Aljbin Kurti, ni Aleksandar Vučić, ali je medijima prethodno potvrđeno da će se predsednik Srbije u nedelju sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, dok je direktor Kancelarije za KiM najavio da će se Vučić medijima obratiti sutra po povratku iz Brisela.

15.48 – Završena druga runda dijaloga Kurtija i Vučića u Briselu

Završena je i druga runda dijaloga u Briselu, javljaju mediji iz Brisela, dok još uvek nema zvaničnih informacija o onome šta se zbivalo na sastancima.

RSE piše da je predsednik Srbije napustio zgradu Evropske unije.

Mediji takođe javljaju da se uskoro očekuje konferencija za štampu Žozepa Borelja.

Podsetimo, zvanično obraćanje šefa diplomatije EU je inicijalno bilo zakazano za 12.30 časova, pa potom u četiri  navrata odlagano za 13.30 i 14.15, 15:45, pa potom u 16:30 časova.

15.41 – Petković: Srpska delegacija danas se neće oglašavati, Vučić sutra ima najznačajnije obraćanje

Briselski razgovori još uvek traju, ali, za razliku od prethodnih sastanaka, nakon završetka današnjeg, srpska delegacija se neće obraćati medijima.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, u nesvakidašnjem obraćanju ispred zgrade Evropske unije u kojoj se odvijaju razgovori Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima, otkrio je da srpski predsednik ostaje još izvesno vreme u Briselu.

Sa druge strane, kazao je da će se Vučić medijima obratiti sutra, popodne ili uveče, a po povratku u Beograd.

Više o tome u posebnoj vesti

Kosovski premijer, kao i prištinska delegacija koja boravi s njim u Briselu do sada se nisu oglašavali o razgovoru.

15. 09 – Mediji: U toku druga runda trilateralnog sastanka

Počela je druga runda trilateralnog sastanka predstavnika EU sa predsednikom Srbije i kosovskim premijerom, javljaju mediji.

Prethodno je održana prva runda dijaloga, pa odvojeni bilateralni susreti Kurtija i Vučića sa predstavnicima EU, dok je sada u toku novi sastana dve strane i posrednika.

Prema navodima Klan Kosova, trilateralnom sastanku prisustvuje i izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

12.58 – Nakon susreta Kurtija i Vučića odvojeni sastanci sa EU, stigao i Escobar

U Briselu je završena prva runda trilateralnog susreta kosovskog premijera i predsednika Srbije sa predstavnicima Evropske unije, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prema navodima ovog medija, potom su usledili odvojeni bilateralni sastanci lidera Beograa i Prištine sa evropskim zvaničnicima, a kako bi se potom održao još jedan trilateralni sastanak.

RSE takođe piše da je u zgradu EUm gde se održava dijalog, stigao i američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar.

11.08 – Borelj uoči sastanka u Briselu: Obe strane da budu otvorene; Vučić: Nadam se rešenju, ali u to ne verujem

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, oglasio se ovog jutra uoči nove runde dijaloga na visokom nivou. Pozvao je obe strane da budu fleksibilne.

U objavi na Tviteru Borelj je poručio da su nedavne tenzije na Severu Kosova pokazale da je vreme da se krene napred.

„Nedavne tenzije na Severu Kosova još jednom su pokazale da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da nađu zajednički jezik“, poručio je šef diplomatije EU.

Predsednik Srbije je uoči trilateralnog sastanka poručio da će se razgovarati o „suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji“.

„Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem“, naveo je Vučić u objavi na Tviteru.

Kako javljaju mediji koji izveštavaju iz Brisela, trilateralni sastanak je u toku.

Uoči nastavka dijaloga na visokom nivou u Briselu, predsednik Srbije i kosovski premijer održali su seriju sastanaka sa međunarodnim predstavnicima. Obojica su se juče u odvojenim susretima sastali sa generalnim sekretarom NATO-a i specijalnim predstavnicima SAD i EU.

Više o svemu što je prethodilo današnjem susretu Vučića i Kurtija čitajte na našoj tematskoj stranici: Briselski proces



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.