Kurti: Srbija se u Briselu složila da još od sredine januara 2018. prestane da izdaje tablice gradova na Kosovu

Foto: KoSSev

Tablice koje se izdaju u Srbiji za gradove na Kosovu su nasleđe Miloševićevog režima, a Srbija se u okviru briselskog dijaloga složila da ih od sredine januara 2018, više ne izdaje. Ovo tvrdi Aljbin Kurti i to na zajedničkoj konferenciji koja je upravo završena sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Na novinarsko pitanje iz Blumberga da li bi razmotrio mogućnost da odustane od primene odluke od 29. juna o tablicama, kosovski premijer nije dao decidan odgovor, kao što nije decidno odgovorio ni da će odluku i da primeni od 1. septembra, ali je naglasio da će nastaviti sa informativnom kampanjom i zamenom tablica.

„Štaviše, Srbija se sama složila da od sredine januara 2018. neće više da proizvodi ove tablice u Srbiji i da takođe neće terati Srbe da ih koriste. Zato, četiri godine kasnije, mi primenjujemo nešto što prema Ustavu i zakonima je legalno, ali i, sa druge strane, prema srpskim zalaganjima u procesu dijaloga u Briselu – njihova obaveza. Zbog toga ne vidimo drugi način. Mislim da je na korist svih nas da učinimo sve legitimno i zakonito u našoj zemlji“, kazao je Kurti.

Umesto tablica koje se na Severu koriste već decenijama unazad, a koje je Kurti opisao kao „nasleđe režima Slobodana Miloševića“, Kurti je i danas ponovio da su odlukom od 29. juna zapravo „napravili ustupke“ kako da se vozila sa takvim tablicama „konvertuju“ kao „zakonita“, odnosno registruju na RKS i da pri tom budu oslobođena od carinjenja.

Kosovske vlasti najavile su da će 1. septembra započeti sa primenom odluke o preregistraciji vozila sa tablicama KM na „RKS“, posle jednomesečnog odlaganja iznuđenog nakon intervencije ambasadora SAD, a čemu je prethodilo zaoštravanje situacije na terenu.

Odluka kosovske vlade od 29. juna o ovim tablicama je 31. jula bila povod za barikade na Severu Kosova, nekoliko sati uoči prvobitne najave primene odluke iz Prištine.

Srpska strana, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića do sada je tvrdila suprotno – da se dogovorene tačke u sporazumima nisu odnosile na vozila državljana Srbije sa Kosova, odnosno tablice – „PR”, “KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE”, “DA”, ili “ĐA”, te da navodno kosovska strana krši briselske dogovore.

Predstavnici Srba listom ponavljaju da ovu odluku neće prihvatiti. U Briselu se sutra posle duže od godinu dana sastaju upravo Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti.

Pročitajte još:

Stoltenberg: Prisustvo KFOR-a može da deeskalira situaciju; Kurti o KM tablicama: Nasleđe Miloševićevog režima

Vučić sa Lajčakom uoči razgovora sa Kurtijem: „Do kompromisa bez pritisaka i ultimatuma“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.