Hovenijer još jednom u poseti manastiru Gračanica, razgovarao sa vladikom Teodosijem

FOTO: Jeff Hovenier/Tviter

Ambasador SAD-a u Prištini Džefri Hovenijer, posetio je danas, po drugi put u poslednjih pet meseci, manastir Gračanica gde je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem.

U objavi na Tviteru Hovenijer je naveo da je sa vladikom razgovarao o poštovanju verskog i kulturnog nasleđa, što je, kako je kazao, ideal za „svaku modernu, multietničku demokratiju“.

„Zadovoljstvo je ponovo videti vladiku Teodosija i posetiti manastir Gračanica. Nastavili smo našu diskusiju o obezbeđivanju svakom građaninu Kosova da uživa slobodu bez diskriminacije. Poštovanje raznovrsnog verskog i kulturnog nasleđa je ideal u svakoj modernoj, multietničkoj demokratiji“, poručio je američki ambasador.

U međuvremenu se oglasila i Eparhija raško-prizrenska, navodeći da su sa ambasadorom razgovarali Teodosije, ali i arhimandrit Ilarion, koji je iguman manastira Draganac i vikarni episkop novobrdski.

„Upoznali su ga sa nizom problema sa kojima se SPC suočava na KiM, jer kosovske institucije ne poštuju zakone, sudske odluke, osnovna verska i imovinska prava SPC“, precizirali su iz Eparhije.

Podsetimo, Hovenijer je i u februaru ove godine posetio isti manastir gde je takođe razgovarao sa vladikom Teodosijem i izrazio podršku SAD-a „za suvereno, nezavisno i multietničko Kosovo koje poštuje i osigurava verske slobode za sve građane“.

Samo nedelju dana kasnije američki ambasador boravio je i u manastiru Visoki Dečani odakle je poslao identičnu poruku.

Pećku Patrijaršiju posetio je u junu, u okviru obilaska opštine Peć.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.