Susreti u Briselu: Lajčak očekuje dogovor, ne konačni; Eskobar o ZSO; Kurti o mogućnosti da se ne izdaju dokumenta ako BG odustane

Lajčak Vučić Kurti
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Uoči nastavka dijaloga na visokom nivou u Briselu, predsednik Srbije i kosovski premijer održali su seriju sastanaka sa međunarodnim predstavnicima. Obojica su se juče u odvojenim susretima sastali sa generalnim sekretarom NATO-a i specijalnim predstavnicima SAD i EU.

Sastanci sa Lajčakom održani su u cilju pripreme za današnji trilateralni susret, potvrdio je ovaj izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine na svom Tviter nalogu.

Prištinski mediji prenose da je Lajčak nakon ovih susreta izjavio da danas „očekuje dogovor“, ali ne konačni.

„Bilo bi jako naivno nadati se tome“, poručio je izaslanik EU.

Ujedno je, kako prenose mediji, kazao da će se razgovarati o tome kako da se postignu budući sporazum i normalizacija odnosa.

Lajčak je kazao i da dijalogom želi da izbegne napetu situaciju od 31. jula za 1. septembar, prenosi RSE.

O sastanku sa Lajčakom se oglasio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, navodeći da je ponovio „čvrsto opredeljenje Srbije da nastavi da čini sve u cilju očuvanja mira i stabilnosti celog regiona“.

Vučić je opredeljen i za to da se dijalogom dođe do kompromisnog rešenja, „bez pritisaka i ultimatuma“.

„Naglasio sam da Srbija insistira na punom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, jer smo mi sve svoje obaveze u potpunosti ispunili“, naveo je Vučić u objavi na Tviteru.

Predsednik Srbije i kosovski premijer, sastali su se juče takođe odvojeno i sa specijalnim predstavnikom SAD, Gabrijelom Eskobarom.

Vučić je izvestio na Instagramu da je sa Eskobarom imao „izuzetno otvoren razgovor“, u kojem mu je kazao da će „Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna strana u dijalogu, nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona“.

Tvrdi i da je posebno naglasio da Srbija, kao i uvek do sada, „predano i iskreno radi na smirivanju svih tenzija koje nije sama izazvala, u skladu sa doslednom politikom traženja kompromisnog rešenja isključivo putem dijaloga, na dobrobit svih građana“.

Kurti se o sastancima sa Lajčakom i Eskobarom oglasio kasno sinoć na Tviteru, ponovivši da bi dijalog trebalo da dovede do uzajamnog priznanja.

„Imali smo otvorenu diskusiju pre sutrašnjih razgovora na visokom nivou. Cilj ovih razgovora mora biti postizanje pravno obavezujućeg sporazuma usredsređenog na uzajmnom priznanju Kosova i Srbije, sa građanima kao krajnjim korisnicima“, poručio je Kurti na Tviteru.

Kosovski premijer je ujedno medijima nakon ovog sastanka kazao da se razgovaralo o „elementima okvira za sporazum o normalizaciji odnosa koji treba da se zasniva na uzajamnom priznanju, kao i o aktuelnim pitanjima“, prenosi RSE.

„Očekuje se rešavanje svih bilateralnih odnosa sa svim poteškoćama i preprekama“, rekao  je kosovski premijer.

Kurti nije isključio mogućnost da kosovska vlada odustane od izdavanja privremenih dokumenata za srpske državljane, ako se toga odrekne i zvanični Beograd.

„Moguće je da 1. septembra nećemo izdavati dokumenta jer će i Srbija odustati od izdavanja dokumenata na graničnim prelazima sa Kosovom. Želimo odnose reciprociteta“, izjavio je ujedno Kurti, prenosi RSE.

Za medije je o sastanku govorio i Eskobar, navodeći da njegova zemlja podržava dijalog uz posredovanje EU, kao i da je sa Kurtijem razgovarao o Zajednici srpskih opština.

Ponovio je da ZSO treba da se formira u skladu sa zakonima i ustavom Kosova, ali i da to ne znači da treba da bude štetno po Srbe, prenela je prištinska Koha.

„Unutar EU ima mnogo primera koji se mogu iskoristiti da se pronađe stabilno i produktivno rešenje za sve“, još jednom je podcrtao američki zvaničnik.

Eskobar je ujedno rekao da Beograd i Priština moraju da pronađu „prihvatljivo rešenje“ kako bi se postigla dugoročna stabilnost.

U međuvremenu su se sastali Lajčak i Eskobar.

„Veoma sam zahvalan na snažnoj i nedvosmislenoj podršci SAD-a našoj izuzetnoj saradnji u postizanju napretka u dijalogu koji vodi EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, poručio je Lajčak na Tviteru.

Jučerašnji sastanci bili su samo uvod za današnje razgovore predsednika Srbije sa kosovskim premijerom i predstavnicima EU.

Kako je najavljeno, Vučić i Kurti će početi trilateralan sastanak u 10.30 sati. Domaćin susreta biće visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, kao i Miroslav Lajčak.

Pročitajte još:

Kurti: Srbija se u Briselu složila da još od sredine januara 2018. prestane da izdaje tablice gradova na Kosovu

Stoltenberg: Prisustvo KFOR-a može da deeskalira situaciju; Kurti o KM tablicama: Nasleđe Miloševićevog režima

Vučić sa Lajčakom uoči razgovora sa Kurtijem: „Do kompromisa bez pritisaka i ultimatuma“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.