Vučić sa Lajčakom uoči razgovora sa Kurtijem: „Do kompromisa bez pritisaka i ultimatuma“

Vučić Lajčak
FOTO: buducnostsrbijeav/Instagram

Uoči sutrašnjeg sastanka na najvišem nivou u Briselu, predsednik Srbije se sastao sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Vučić je na Instagramu saopštio da je Lajčaku ponovio „čvrsto opredeljenje Srbije da nastavi da čini sve u cilju očuvanja mira i stabilnosti celog regiona“.

Vučić je opredeljen i za to da se dijalogom dođe do kompromisnog rešenja, „bez pritisaka i ultimatuma“.

„Naglasio sam da Srbija insistira na punom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, jer smo mi sve svoje obaveze u potpunosti ispunili“, ujedno je kazao Vučić.

Srpski predsednik se prethodno sastao i sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom.

U međuvremenu su održali konferenciju za štampu sa koje su obojica pozvali na izbegavanje mogućih eskalacija.

Stoltenberg je poručio da je KFOR već povećao svoje prisustvo na Severu i da je spreman za slanje dodatnih trupa, ukoliko to bude bilo potrebno.

„Sve mora da bude učinjeno da bi se sprečila eskalacija. Šaljemo jasnu poruku da ćemo intervenisati i delovati, ako to bude potrebno“, kazao je generalni sekretar NATO-a.

Srpski predsednik je naglasio da se zalaže za mir, ali je i poručio da da na Severu postoji „nova generacija klinaca koji neće da trpe teror“ i koji ne doživljavaju Kosovo kao nezavisnu zemlju, već kao deo Srbije.

Sa Stoltenbergom se danas sastao i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Današnji sastanci su samo uvod za sutrašnje razgovore predsednika Srbije sa kosovskim premijerom i predstavnicima EU.

Uoči odlaska u Brisel, u jeku najnovijih tenzija na Severu, odnosno između Beograda i Prištine, na terenu je vidljiva aktivna međunarodna diplomatija prema dvojici lidera.

Kosovske vlasti najavile su da će 1. septembra započeti sa primenom odluke o preregistraciji na „RKS“, posle jednomesečnog odlaganja iznuđenog nakon intervencije ambasadora SAD, a čemu je prethodilo zaoštravanje situacije na terenu. Odluka kosovske vlade je 31. jula bila povod za barikade na Severu Kosova, nekoliko sati uoči prvobitne najave primene odluke iz Prištine. Srpska strana i dalje tvrdi da odluke o uklanjanju KM tablica, te uvođenju recipročne mere izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za one koji sa srpskim dokumentima ulaze na Kosovo neće prihvatiti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.