Petković: Priština nema pravo da raspusti Upravljački tim, ne žele ZSO i dijalog

FOTO: KoSSev

„Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem upravo je donela jednostranu i protivpravnu odluku da raspusti Upravljački tim koji je izradio nacrt Statuta ZSO“, oglasio se upravo direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Kosovski ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), saopštio ovog jutra da je odlučio da razreši Upravljački tim, koji je juče, na sastanku na visokom nivou predstavio nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji čine Srbi sa Kosova.

Krasnići je rekao da je prema nadležnostima koje su date Upravljačkom timu Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, nakon predstavljanja nacrta, sada ovaj tim bez statusa.

„Stoga sam danas, 3. maja 2023. godine, odlučio da razrešim članove ovog rukovodećeg tima, koji čine Danijela Vujičić, Jelena Belović, Igor Kalamar i Dejan Radojković“, poručio je Krasnići.

Odmah se oglasio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je u pitanju skandalozna odluka.

„Na ovakav potez ni Kurti niti njegov takozvani ministar za lokalnu samoupravu nemaju nikakvo pravo, jer se mandat Upravljačkog tima ne završava predstavljanjem Nacrta Statuta ZSO, već Upravljački tim ima važnu ulogu u samom procesu formiranja ZSO, sve do uspostavljanja Zajednice“, poručio je on.

Petković tvrdi da je očigledno da je Kurti ovom odlukom prekinuo proces formiranja ZSO samo desetak sati nakon što je posle 10 godina on formalno pokrenut u dijalogu.

„Sada je valjda svima jasno da Kurti ne želi da formira ZSO i da na svaki način želi da izbegne ovu najvažniju obavezu“, poručio je Petković.

Navodeći da je reč i o „iznuđenom potezu“, Petković precizira da Kurti „nedvosmisleno pokazuje da ne želi ni mir, ni dijalog.

„Bezakonje Aljbina Kurtija pod hitno mora da zaustavi EU, jer ukidanje Upravljačkog tima vodi ukidanju ZSO, pa samim tim i ukidanju procesa dijaloga“, konstatovao je Petković.

Predsednik Srbije i kosvoski premijer sastali su se sinoć u Briselu po prvi put nakon martovskog susreta u Ohridu. Ubrzo nakon što je počeo sastanak saopšteno je da je usvojena Deklaracija o nestalima, koja je usaglašena još početkom aprila.

Potom je usledila rasprava o primeni nedavno dogovorenog Sporazuma o normalizaciji odnosa, tj. predstavljanje Nacrta statuta od strane upravljačkog tima za ZSO, za koji je nova predsednica ovog tima potvrdila da je on urađen još 2018. godine.

Nakon završenog sastanka šef evropske diplomatije, Žozep Borelj, potvrdio je da se strane ne slažu oko mnogih pitanja u vezi sa ovim statutom, ali i saopštio da je on polazna tačka za dalje razgovore, te da su Vučić i Kurti učinili važan i simboličan korak ka uspostavljanju ZSO.

„Nisam očekivao ništa drugo. Bio sam siguran da strane imaju različite poglede na prirodu zajednice opština [sa srpskom većinom]. Ali, čak i ako se nisu složile, složili su se da u bliskoj budućnosti započnu pregovore o statutu ove zajednice, uzimajući ovaj prvi nacrt kao polaznu tačku za diskusiju“, rekao je Borelj.

Za razliku od Borelja, srpski predsednik je sinoć kazao da se na ovom sastanku „došlo do zida“, i slično Petkoviću danas, da mu je jasno da kosovske vlasti ne žele da se ZSO osnuje.

Kurti, nasuprot Vučiću, rekao je nakon sastanka da je nacrt koji je predstavljen na sastanku nespojiv sa kosovskim ustavom, da je u samom nacrtu vidna želja za Republikom Srpskom na Kosovu, te da je on izneo sopstveno viđenje člana 7 Sporazuma o normalizaciji odnosa i to po ugledu na sporazum o normalizaciji koji Srbija već ima sa Hrvatskom.

Pročitajte još:

Krasnići razrešio Upravljački tim nakon predstavljanja nacrta statuta za ZSO

Borelj veoma zabrinut za situaciju na Severu posle izbora, kaže: Potencijal za eskalaciju i podrivanje Ohridskog sporazuma

Vučić: Civilizovan razgovor večeras

Vučić i Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima

Poznat tekst danas usvojene Deklaracije o nestalima

„Kad smo ušle u salu, predsednik nam kazao, gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije, i tu je nastao totalni haos….“

Petković: Termin u Deklaraciji ne podrazumeva nikakvu odgovornost Srbije u međunarodno pravnom smislu

Vučić: Važno da se reši sudbina svih nestalih, a to znači i Srba

Borelj pozdravio Deklaraciju o nestalima: Sad predstoje detalji, pozvaćemo delegacije u Brisel da je sproveduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.